Sıcak pansuman ile yağ bezlerinin uçlarının açılması amaçlanır. Yağ bezleri açılınca içinde bulunan kistik yapı dışarı çıkar ve bu durum tedavinin hızlı olmasını sağlar. Sonrasında göze antibiyotikli damla ve merhemler uygulanır. Arpacık patlayıp iyileşene kadar kontakt lens ve göz makyajı yapmaktan kaçınılmalıdır.
Gözde arpacık genellikle birkaç gün-1 hafta içinde geçer, bazan düzelmesi daha uzun sürebilir. Bu dönemde göz kapağı temizliği ve hijyenine dikkat edilmesi, sıcak kompres uygulanması ve göz doktorunuzun önereceği antibiyotikli damla ve pomatların kullanılması önemlidir.
Arpacıklar, göz kapağındaki yağ bezlerinin ya da kirpik kökünün enfeksiyonu sonucu gelişir. Enfeksiyona genellikle stafilokok bakterileri neden olur. Bu enfeksiyon; temiz olmayan ellerin göz bölgesine götürülmesi, kontakt lens ya da kozmetik ürünlerin kullanımında hijyene dikkat edilmemesi sonucu gelişebilir.
Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve günde 3-5 defa, her seferinde 10-15 dakika olmak üzere göz kapağınıza tutun. Sık sık sıcak suya batırarak bezin sıcak kalmasını sağlayın. Şalazyon vakalarında, bu sıcak kompres tıkalı yağ bezinin açılmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
İlgili 27 soru bulundu
Sıcak kompres: Sıcak kompres, arpacık üzerindeki baskıyı hafifletmek, şişliği azaltmak ve iltihabın iyileşme sürecini hızlandırmak için başvurulan iyi bir tedavi yöntemi olabilir. Sıcak kompres yapmak için, temiz bir bez veya gazlı bez ılık suya batırılır, arpacığın üzerine konulur ve yaklaşık 10-15 dakika bekletilir.
Arpacık gözün mikroplanması nedeniyle olur, kızarıklık, hafif acı, ağrı ve rahatsızlık verir. Göz kapağı şiş, kırmızı ve normalden sıcaktır. Gözde arpacık ortalama 1 hafta içinde geçer. Ancak bu sürede hijyene dikkat etmek ve hekiminizin tavsiye edebileceği damla ve pomatları kullanmak önemlidir.
Ağlamaktan arpacığa, göz enfeksiyonundan alerjilere kadar pek çok durum göz şişmesi nedenleri arasında yer alır.
Şu anda, stres ve arpacık arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteren hiçbir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bir arpacık bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklansa da, stres ve artan enfeksiyon riski arasında bir bağlantı olduğunu gösteren bazı kanıtlar bulunmaktadır.
Mikrop oluşumuyla birlikte de bu yağ bezelerinin tıkanması gerçekleşebilir ve bu durum o bölgede çok küçük bir enfeksiyon görülmesine neden olabilir. Vücut direncinin problemli olduğu dönemler, stres, uzun süre uykusuzluk, aşırı yorgunluk gibi faktörler arpacık oluşumunu tetiklemektedir.
İlk önce metal bıçağı, kaynar suda kaynatarak bakterilerden arındırın. Daha sonra bıçakla soyduğunuz sarımsağı ezdikten sonra pamuğa sarılı kürdanı sarımsaklardan çıkan suya sokun ve arpacıklı yere çok dikkat ederek uygulayın.
Temiz bir bez veya pamuk sıcak suya batırılır. İyice sıkılarak fazla suyu alınır. Bu sıcak bez göz kapakları üzerinde en az 1 dakika bekletilir. Eğer çabuk soğursa tekrar suya batırılıp ısıtılabilir.
Arpacık bir enfeksiyon olduğundan tedavisinde antibiyotikli krem ve göz damlaları kullanılır. Ancak aynı zamanda yağ bezlerinde tıkanıklık olduğundan bu tıkanıklığın açılması tedaviyi kolaylaştırır. Bu nedenle göz kapağına sıcak kompres uygulamak ve çay pansumanı yapmak tedavide genelde etkilidir.
Kirpiğin dip kısmında ya da göz kapağının altında oluşan arpacık, çoğunlukla gözde kaşınma ve batma hissi ile başlar ve bu semptomların ardından 1-2 gün sonra cilt yüzeyinde görünür hâle gelir. Uygun tedavi ile yaklaşık bir hafta içinde iyileşir.
Doğrudan göze sarımsağın uygulanması gözde yanmaya sebep olacaktır. Aynı zamanda bir pamuk üzerine sıkılmış olan sarımsak suyu yardımı ile sarımsağın faydalarından yararlanabilmenin de mümkün olduğu bilinmektedir. Sarımsak suyu, arpacığın olduğu bölgeye uygulandığı takdirde su kuruyana kadar kişi gözünü açmamalıdır.
Yağ bezeleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaz ya da krem ve ilaçlarla tedavi yapılmaz. Bu nedenle, cerrahi yöntemlerle yağ bezeleri alınır. CO2 lazer adı verilen yöntem başta olmak üzere lazer ablasyon yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Arpacık yorgunluk ve stresin yüksek olduğu ve bağışıklığın düşük olduğu dönemlerde ortaya çıkar. Elde bulunan bakterilerin göze teması ile bakteriler arpacık oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle göz hijyenine dikkat edilmesi oldukça önemlidir.
Arpacık ilerlediğinde yağ bezinin ucu tamamen tahrip olup artık açılamaz hale gelmektedir. Buna ek olarak birinci, ikinci günden itibaren arpacık çıkmaya başladı ve göz kapağınız şişti ise acilen bir göz hekimine başvurmak ve ağızdan antibiyotik almak arpacığın oluşmasını engelleyebilir.
Arpacık, tıpta “göz sili enfeksiyonu“; halk dilinde ise “it dirseği” olarak da adlandırılmaktadır. Toplumda sıkça görülen bu rahatsızlık, toz, mikrop, stres veya gözün kendi yapısı gibi nedenlerden meydana gelmektedir.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Birçok gözde çıkan arpacık lezyonu zaman içerisinde kendiliğinden gerileyebilir. Etkilenen bölgeye yapılacak masaj ve sıcak kompres uygulamaları da tedavi planlaması içerisinde yer alabilir. Sıcak kompres o bölgedeki bağ dokunun yumuşamasına ve tıkalı kanalın tekrar açılmasına yardımcı olabilir.
Göz kapağı iltihabı (Blefarit) belirtileri nelerdir? En sık rastlanan blefarit türünde, göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik; kirpik diplerinde ise kabuklanma görülür. Bu kabuklar kalınlaştıkça çapak oluşur. Bu durum sabahları gözkapaklarının birbirine yapışmasına neden olur.
Neredeyse herkesin hayatının bir döneminde karşılaştığı göz kanlanmaları çoğu zaman kendiliğinden geçer. Dr. Feridun Kunak, göz kanlanmasına, kaşıntısına engel olan yöntemi izleyiciyle paylaştı. Kunak, çay demini göz pınarına damlatıp o şekilde göz banyosu yapılması gerektiğini, göze faydalı olacağını söyledi.
Arpacık ve Çay Pansumanı
Siyah çay yüksek tanin içeriğinden dolayı arpacıkta faydalıdır. Antibakteryel ve ağrı kesici etkileri ödemin ve irritasyonun azalmasını sağlar. Papatya çayı hakkında yeterli bilimsel kanıt olmamasına rağmen irrite cildi yatıştırmak ve iyileştirmek için kullanılmaktadır.
Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya eczaneden alınan soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri