Eğer göz kapağı bezi iltihabı akmaz ya da iyileşmezse, bu şalazyona dönüşebilir. Belirtileri nelerdir? Arpacık genellikle göz kapağı üzerinde bir sivilce gibi görünen kırmızı bir şişlik ile başlar. - Arpacık büyüdükçe göz kapağı şişmeye ve ağrılı olmaya başlar, ayrıca gözde sulanma olabilir.
Cerrahi tedavi uygulanır. Şalazyon çıktığında 1 ayı geçirmeden cerrahiye almak en iyi çözümdür. Cerrahideki amaç şalazyonun yani kistin duvarını çıkarmak ve etrafındaki sağlıklı dokuya zarar vermemektir.
Arpacık ilerlediğinde yağ bezinin ucu tamamen tahrip olup artık açılamaz hale gelmektedir. Buna ek olarak birinci, ikinci günden itibaren arpacık çıkmaya başladı ve göz kapağınız şişti ise acilen bir göz hekimine başvurmak ve ağızdan antibiyotik almak arpacığın oluşmasını engelleyebilir.
Arpacık kendi kendini sınırlamakla birlikte tedavi edilmediğinde kistleşme riski artış gösterir. Arpacık ne kadar sürede geçer? Arpacığın ortalama enfeksiyon hali yaklaşık bir hafta sürer. Tedavi ile bir haftada enfeksiyon bulguları düzelir.
Arpacık, göz kapaklarının uç noktalarında bulunan yağ bezlerinin bakteriyel enfeksiyonudur. Gözde arpacık çıkması sık karşılaşılan ve çoğu zaman zararsız bir durumdur. Arpacık gözün mikroplanması nedeniyle olur, kızarıklık, hafif acı, ağrı ve rahatsızlık verir. Göz kapağı şiş, kırmızı ve normalden sıcaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Kapakta kızarıklık, şişlik, ağrı, çapaklanma, görmede bulanıklık gibi şikayetlere neden olur. Tedavi edilmezse daha da ilerleyerek göz çevresine yayılabilir, kulak önü lenf bezlerinin şişmesine yol açabilir, hatta bazen çok daha geniş bir alana da yayılabilir.
Arpacığın çıkacağı hissedildiğinde ya da bölgedeki şişkinliğin farkına varıldığında ılık ve nemli bir bez ile bölgeye kompres yapmak iyileşme sürecini hızlandırıp bölgedeki hassasiyeti ve ağrıyı azaltabilir. Bu kompresin, arpacık varlığını sürdürdüğü müddetçe, günde birkaç kez 5-10 dakika uygulanması yeterlidir.
Çoğu arpacık sıcak kompresle iyileşebilmesine rağmen bazılarının ilaçla veya cerrahi olarak tedavi edilmeleri de gerekebilmektedir.
Arpacık boşaltılır; göz hekimi tarafından yapılmalıdır. Arpacık ucuna küçük bir kesi yapılır ve arpacığa bastırılarak iltihabın akması sağlanır. Kesinlikle kendiniz yapmamalısınız, aksi takdirde enfeksiyonun göz kapağına yayılmasına sebep olabilirsiniz.
Kirpiğin dip kısmında ya da göz kapağının altında oluşan arpacık, çoğunlukla gözde kaşınma ve batma hissi ile başlar ve bu semptomların ardından 1-2 gün sonra cilt yüzeyinde görünür hâle gelir. Uygun tedavi ile yaklaşık bir hafta içinde iyileşir.
Mikrop oluşumuyla birlikte de bu yağ bezelerinin tıkanması gerçekleşebilir ve bu durum o bölgede çok küçük bir enfeksiyon görülmesine neden olabilir. Vücut direncinin problemli olduğu dönemler, stres, uzun süre uykusuzluk, aşırı yorgunluk gibi faktörler arpacık oluşumunu tetiklemektedir.
Ağrı olmayacağı veya çok az olacağı için ilk başta şalazyon fark edilmeyebilir. Ancak şalazyon büyüdükçe göz kapağı kızarır, şişer ve bazen de dokununca acır. Eğer şalazyon büyürse, göze baskı yaparak bulanık görmeye sebep olabilir. Nadiren bütün göz kapağı şişebilir.
Tedavi edilmeyen arpacıklar şalazyona dönüşebilir. Şalazyon arpacığın kistleşmiş halidir.
Şalazyon ya da arpacık asla patlatılmamalıdır. Eğer kendiliğinden patlarsa mutlaka göz hekimi aranmalıdır. Çünkü içinden yayılan salgı enfeksiyonun daha da yayılmasına sebep olabilir.
Gözde arpacık nasıl geçer sorusunun yanıtı antibiyotik etkili sarımsaklı su oluyor. 1 adet sarımsak eklenen suyu kaynatın ve soğumaya bırakın. Kaynama esnasında sarımsak, antibiyotik etkisini suya bırakacaktır. Soğuyan bu suyu pamuk yardımı ile gözünüze sürün ve göz çevresine masaj yapın.
Göz kapağı iltihaplanması yani arpacık hastalığını teşhis etmek için göz muayenesinin yanı sıra göz kapağı içi muayenesine de ihtiyaç duyulmaktadır. El ve göz yordamı ile yapılacak muayene neticesinde tedavi planlaması yapılır ve ilaç tedavisi ile 1 hafta gibi kısa bir sürede tedavi etkisini gösterir.
Şalazyon ameliyatı genellikle hızlı ve güvenlidir ve çoğu insan için başarılı sonuçlar verir. Ancak herhangi bir cerrahi işlemde olduğu gibi komplikasyon riski vardır. Bu nedenle, cerrahi öncesi, doktorunuz size prosedür hakkında detaylı bilgi vererek riskleri ve faydaları hakkında konuşabilir.
Göz cerrahi tarafından uygulanan şalazyon ameliyatı çoğu durumda muayenehanede dahi gerçekleştirilebilen basit bir operasyon şeklinde yapılır.
Göz kapağı iltihabı (Blefarit) belirtileri nelerdir? En sık rastlanan blefarit türünde, göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik; kirpik diplerinde ise kabuklanma görülür. Bu kabuklar kalınlaştıkça çapak oluşur. Bu durum sabahları gözkapaklarının birbirine yapışmasına neden olur.
Arpacık düzelene kadar kontakt lens takılmamalı, makyaj yapılmamalıdır.
Ağlamaktan arpacığa, göz enfeksiyonundan alerjilere kadar pek çok durum göz şişmesi nedenleri arasında yer alır.
Arpacık: Arpacık, kapaktaki yağ bezinin tıkanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durumdan sonra göz, ağrıyıp ışığa duyarlı hale gelebilir ve küçük bir yumru oluşup şişmiş, kızarık görülebilir. Blefarit: Blefarit, kapakların iltihaplanması durumudur. Blefaritte her iki göz ve kapakların kenarları etkilenir.
Yağ bezeleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaz ya da krem ve ilaçlarla tedavi yapılmaz. Bu nedenle, cerrahi yöntemlerle yağ bezeleri alınır. CO2 lazer adı verilen yöntem başta olmak üzere lazer ablasyon yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Göz kapağı iltihabında bakterilerde rol oynadığından bunların miktarını azaltmak için antibiyotikli göz damlaları ve merhem kullanılabilir. Ayrıca iltihabı baskılamak ve kızarıklık, kaşıntı yanma gibi şikayetleri azaltmak için hafif kortizon içeren damlalar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri