Aktif yeşil alanlar, yerleşim yerleri içerisinde insanlara dinlenme imkanı sağlayan, bitki örtüsünün olduğu yerlerdir. Pasif yeşil alanlar ise bitki örtüsü bulunmasına rağmen insanların kullanımı için elverişli olmayan yerlerdir. Örnek olarak mezarlık gibi yerler pasif alanlar içerisindedir.
“Pasif yeşil alan” terimi Aksu ve Ulu (2004) tarafından “kentlinin doğrudan kullanımına açık olmayan, daha çok koruma, çevre sağlığı, estetik amaçlı alanlardır” şeklinde tanımlanmıştır.
Parklar, oyun alanları ve spor tesisleri gibi alanlar aktif yeşil alanlara örnek olarak gösterilebilir. Bu alanlar, kullanıcıların fiziksel ve zihinsel sağlığını destekleyerek yaşam kalitesini yükseltir. Pasif yeşil alanlar ise, doğayı koruma ve kent ekosisteminin sağlıklı işleyişi için ayrılan alanlardır.
3194 sayılı İmar Yasasının 13 maddesinin 1. fıkrasında yer alan “Resmi yapılara, tesislere ve okul, cami, yol, meydan, otopark, yeşil saha, çocuk bahçesi, Pazar yeri, hal, mezbaha ve benzeri umumi hizmetlere ayrılan alanlarda inşaata ve mevcut bina varsa esaslı değişiklik ve ilaveler yapılmasına izin verilmez.
-Kamusal (Genel) Açık-Yeşil Alanlar, toplumun yararlandığı veya tüm rekreasyonel ihtiyaçlarının karşılandığı kamusal alanlardır.
İlgili 28 soru bulundu
PAİY'e (2017) göre yeşil alan kavramı “çocuk bahçeleri, parklar, piknik ve eğlence (rekreasyon) alanları ve millet bahçelerinden” oluşmaktadır. Ancak akademik ortamda ise AYA, konut ölçeğinden kent ölçeğine kadar, yapı dışında kalan tüm alanlar, açık ve yeşil alanlar olarak kabul edilmektedir.
∎ Kamusal (Genel) Açık-Yeşil Alanlar; toplumun yararlandığı veya tüm rekreasyonel ihtiyaçlarının karşılandığı kamusal alanlardır. Kent ve mahalle parkları, kent ormanları ve koruluklar,mezarlıklar, botanik bahçeleri, hayvanat bahçeleri, fuar sergi alanları, yol bulvar ve refüjler, spor alanları gibi yerler sayılabilir.
Özetle, taşınmaz üzerinde yapılan imar planı neticesinde, yeşil alan, cami yeri, okul yeri gibi mülkiyet hakkınız sınırlayıcı şerhlerin olması durumunda vatandaş artık çaresiz kalmayacak, buna karşı dava yoluyla en azından taşınmazının bedelini, idareden isteyebilecektir.
İmar durumu sorgulama işlemleri bizzat tapu kadastro müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Hızlı işlem yapmak isteyen vatandaşlar için e-devlet sistemi aracılıyla da yer için imar plan ve durumu sorgulaması tamamlanmaktadır. Belediyeye giderek imar planı sorgulaması yapılabilmektedir.
Bu suretle maledilen arazi ve arsalar belediye veya özel idare tarafından satılamaz ve başka bir maksat için kullanılamaz. Bu hususta tapu kütüğünün beyanlar hanesine gerekli şerh konur.
Aktif Bir Hoparlör ile Pasif Arasındaki Fark Nedir? Aktif hoparlör en temel anlamda mikser, doğru bir bağlantı şekli, amfi ve hoparlördür. Bunun tam tersi olan pasif hoparlörlerde ise bu bağlantı şemasını ayrı ayrı kullanmak gerekmektedir.
Cevap: Bir şeye karşı tepki göstermeyen, etkinliği olmayan.
Yeşil liste kaydı yapılan hastalar 180 gün süre ile ilgili yan dal polikliniklerine Alo 182, Mobil uygulama ya da internet aracılığı ile randevularını alabilirler. 180 gün süre sonunda, hekim uygun gördüğü takdirde hastanın takibi süresiz olarak uzatılabilir.
Yeşil alan: Hafif yaralanma ve hastalık durumlarında yeşil alan birimi hizmet vermektedir. Yeşil alandaki hastaların sağlık durumu, sarı ve kırmızı alandaki hastalara göre daha az aciliyet barındırmaktadır. Bu sebeple, bu gruptaki hastalar özellikle kalabalık hastanelerde uzun süre bekleyebilmektedir.
(3) Yukarıda sayılanların dışında kalan yeşil alanlar ve düzenleme alanlarının kamulaştırma, yapım, bakım ve onarımı İlçe Belediyesinin görev ve yetkisindedir.
Şehircilik literatüründe yeşil alan kavramına dinlenme amaçlı yapılmış, içinde bitki örtüsü bulunduran bahçeler, korular, piknik alanları, spor alanları, oyun alanları, botanik bahçeleri ve hayvanat bahçeleri gibi kamu yararı gözetilerek dinlenmek amaçlı yapılmış özel alanlar olarak tanımlanmıştır.
E-Devlet ana ekranında yer alan arama kutusuna imar durumu yazarak, imar sorgulaması yapmak istediğiniz belediyenin ya da ilçenin ismini girerek, sorgulama yapabilirsiniz. Burada da yine adres ve ada-parsel bilgileri girmeniz gerekmektedir.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
-Vasfı arsa ise:
-Çünkü imar planındaki fonksiyona göre arsaya konut, ticaret, sanayi, turizm gibi yapılaşmaya açık fonksiyonlar verilebileceği gibi park, yeşil alan, yol, hastane, okul gibi özel yapılaşmaya kapalı donatı fonksiyonları da verilebilir.
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
İmar uygulaması yapıldığında belediyelerin DOP kesintisi o bölgede yapılan 18. madde uygulamasındaki ortalamadır. Yani bir parselden yüzde 40 bir başka parselden belediye yüzde 30 kesemez. Ortalama oran belirlenir ve herkesten aynı şekilde bu oranda kesinti yapılabilir.” dedi.
Bu kapsamda yeşil alanlar, kentsel mekanda doğal habitatlar yaratmaları ve sağlıklı çevreler oluşturmaları açısından kent makroformu ve yaşamı için önemli alanlardır. Ayrıca bu alanlar, çevre kalitesini hem ekolojik hem de ekonomik anlamda artırmaktadır.
Yeşil altyapı, ekosistem değerlerini ve işlevlerini koruyan, ekosistem hizmetlerini sunmak için tasarlanan ve yönetilen, birbirleriyle bağlantılı doğal, yarı-doğal ve kültürel alanların oluşturduğu bir yeşil alan ağıdır.
Yeşil örgün (green network / green wedge)
Bu sistemde açık alanlar birbirleriyle bağlantılı olarak tasarlanır. Bu bağlantıları ise yürüme izleri, köprüler, bisiklet yolları, vadiler, lineer parklar, su kemerleri vb. diğer "yeşil yollar" sağlamaktadır (Turner, 1998, Oğuz, 1998, Öztürk, 2004).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri