Arpacık boşaltılır; göz hekimi tarafından yapılmalıdır. Arpacık ucuna küçük bir kesi yapılır ve arpacığa bastırılarak iltihabın akması sağlanır. Kesinlikle kendiniz yapmamalısınız, aksi takdirde enfeksiyonun göz kapağına yayılmasına sebep olabilirsiniz.
Sıcak kompres
Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve günde 3-5 defa, her seferinde 10-15 dakika olmak üzere göz kapağınıza tutun. Sık sık sıcak suya batırarak bezin sıcak kalmasını sağlayın. Şalazyon vakalarında, bu sıcak kompres tıkalı yağ bezinin açılmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
Arpacığı kesinlikle sıkmaya ya da patlatmaya çalışmayın, bu durum enfeksiyonun yayılmasına neden olur. Arpacık oluşumunu önlemek için göz hijyeninize dikkat edin. Özellikle yatmadan göz makyajınızı mutlaka temizleyin. Kirli ellerle gözlerinize dokunmayın.
Sıcak pansuman ile yağ bezlerinin uçlarının açılması amaçlanır. Yağ bezleri açılınca içinde bulunan kistik yapı dışarı çıkar ve bu durum tedavinin hızlı olmasını sağlar. Sonrasında göze antibiyotikli damla ve merhemler uygulanır. Arpacık patlayıp iyileşene kadar kontakt lens ve göz makyajı yapmaktan kaçınılmalıdır.
Arpacığın çıkacağı hissedildiğinde ya da bölgedeki şişkinliğin farkına varıldığında ılık ve nemli bir bez ile bölgeye kompres yapmak iyileşme sürecini hızlandırıp bölgedeki hassasiyeti ve ağrıyı azaltabilir. Bu kompresin, arpacık varlığını sürdürdüğü müddetçe, günde birkaç kez 5-10 dakika uygulanması yeterlidir.
İlgili 22 soru bulundu
Kirpiğin dip kısmında ya da göz kapağının altında oluşan arpacık, çoğunlukla gözde kaşınma ve batma hissi ile başlar ve bu semptomların ardından 1-2 gün sonra cilt yüzeyinde görünür hâle gelir. Uygun tedavi ile yaklaşık bir hafta içinde iyileşir.
Arpacık: Arpacık, kapaktaki yağ bezinin tıkanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durumdan sonra göz, ağrıyıp ışığa duyarlı hale gelebilir ve küçük bir yumru oluşup şişmiş, kızarık görülebilir. Blefarit: Blefarit, kapakların iltihaplanması durumudur. Blefaritte her iki göz ve kapakların kenarları etkilenir.
Ağlamaktan arpacığa, göz enfeksiyonundan alerjilere kadar pek çok durum göz şişmesi nedenleri arasında yer alır.
Doğrudan göze sarımsağın uygulanması gözde yanmaya sebep olacaktır. Aynı zamanda bir pamuk üzerine sıkılmış olan sarımsak suyu yardımı ile sarımsağın faydalarından yararlanabilmenin de mümkün olduğu bilinmektedir. Sarımsak suyu, arpacığın olduğu bölgeye uygulandığı takdirde su kuruyana kadar kişi gözünü açmamalıdır.
Yağ bezeleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaz ya da krem ve ilaçlarla tedavi yapılmaz. Bu nedenle, cerrahi yöntemlerle yağ bezeleri alınır. CO2 lazer adı verilen yöntem başta olmak üzere lazer ablasyon yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Blefaritin tedavi edilmesi kişinin arpacık ve şalazyon geliştirme riskini azaltır. IPL ışık ve maske tedavisi arpacıkta 48 saat arayla uygulanır, uygulama sonrası etkisini çok kısa sürede gösterir. Tedavi sonrası şişlik, kızarıklık ve ağrıda azalma görülür.
Arpacık tehlikeli midir? Arpacık sık görülen bir problem olup genellikle görmeye kalıcı zarar vermez, bu nedenle çok tehlikeli değildir ama hayat kalitemizi etkiler, estetik olarak kötü görüntüye sebep olur ve aylarca rahatsız olmamıza sebep olabilir.
Arpacık boşaltılır; göz hekimi tarafından yapılmalıdır. Arpacık ucuna küçük bir kesi yapılır ve arpacığa bastırılarak iltihabın akması sağlanır. Kesinlikle kendiniz yapmamalısınız, aksi takdirde enfeksiyonun göz kapağına yayılmasına sebep olabilirsiniz.
Temiz bir bez veya pamuk sıcak suya batırılır. İyice sıkılarak fazla suyu alınır. Bu sıcak bez göz kapakları üzerinde en az 1 dakika bekletilir. Eğer çabuk soğursa tekrar suya batırılıp ısıtılabilir.
Sarımsağın iltihap söktürücü bir tedavi sağladığı iddiası doğru değil. ❌
Bir arpacık bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklansa da, stres ve artan enfeksiyon riski arasında bir bağlantı olduğunu gösteren bazı kanıtlar bulunmaktadır. Bu durum, stresli olduğunuzda arpacıkların neden daha yaygın göründüğünü açıklamaya yardımcı olabilir.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Arpacık yorgunluk ve stresin yüksek olduğu ve bağışıklığın düşük olduğu dönemlerde ortaya çıkar. Elde bulunan bakterilerin göze teması ile bakteriler arpacık oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle göz hijyenine dikkat edilmesi oldukça önemlidir.
Eğer göz kapağı bezi iltihabı akmaz ya da iyileşmezse, bu şalazyona dönüşebilir. Belirtileri nelerdir? Arpacık genellikle göz kapağı üzerinde bir sivilce gibi görünen kırmızı bir şişlik ile başlar. - Arpacık büyüdükçe göz kapağı şişmeye ve ağrılı olmaya başlar, ayrıca gözde sulanma olabilir.
Hordeolum olarak da isimlendirilen arpacık, göz kapağının altındaki bez yapılarında ani olarak ortaya çıkan bakteri kaynaklı bir enfeksiyondur. Sağlık kuruluşlarına yapılan başvurular arasında oldukça sık olarak tespit edilen arpacık, uygun tanı ve tedavi ile 1-2 hafta içerisinde kontrol altına alınabilir.
Arpacık bir enfeksiyon olduğundan tedavisinde antibiyotikli krem ve göz damlaları kullanılır.
Kırma kusurları yani gözlük ihtiyacı olabilir, alerji ve yetersiz kirpik hijyeni de sık arpacık çıkmasının nedenleridir. Kirpik hijyenine dikkat edilmeli; yapılan göz makyajı iyi temizlenmeli, temiz olmayan ellerle sürekli gözler ovuşturulmamalıdır.
Kirpik dibi iltihabının tedavisinde düzenli olarak günlük sıcaknemli kompresi takiben göz kapağına ve kirpik diplerine yapılan hafif bir ovalama ile kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Bu sıcak kompres 5 dakika boyunca uygulanmalı ve çam ağacı ekstresi içeren özel şampuanlar ile kirpik dibi temizlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri