Tohum ekiminden 5-6 ay sonra arpacıklar hasat edilir. Hasat zamanı, yaprakların sararmasından anlaşılır. Hasat, kuru havada yapılır ve toplanan arpacıklar 2-3 gün kurutularak uygun şartlarda depolanırlar.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Bir Allium türü olarak, arpacık soğanının tadı sıradan soğan ile benzerdir, ancak daha hafif bir tada sahiptir. Soğan gibi dilimlendiğinde çiğ arpacık soğanı da insan gözünü tahriş eden maddeler salgılar ve bu da gözyaşı üretimine neden olur.
Soğan yetiştiriciliği üç şekilde yapılır. 1- Doğrudan tohum ekimi: aynı vegetasyon periyodunda 5-6 aylık bir dönemde başlar elde edilir. 2- Kıska (arpacık) ile yapılan yetiştiricilik: Bu çeşit yetiştiricilikte 1. yıl arpacıklar elde edilir. 2. yıl bu arpacıklar ekilerek baş elde edilir.
Hemen her iklime uyum sağlamış olan soğan; Türkiye'de çok sert karasal iklimin hakim olduğu Doğu Anadolu Bölgesi haricinde kalan her bölgede yetiştirilir. Türkiye'deki soğan yetiştiriciliği; Akdeniz Bölgesi'nin doğusu, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nde yoğun olarak yapılır.
İlgili 19 soru bulundu
Arpacık üretimi amacıyla genellikle 120 cm genişliğinde tahtalar hazırlanır. Tahtalar arası mesafe ise 40 cm olmalıdır. Şubat-Mart aylarında tohum ekimi yapılır.
Soğanda Sulama
Köklerin çoğu toprağın 40-50 cm derinliğinde bulunur. Soğanlar, devamlı rutubetli bir toprakta yetiştiriliyorsa, bu gibi durumlarda fazla sulama zararlı olur; ayrıca uzun süre dayanıklılıklarını korumaları zorlaşır. Soğan en çok, baş bağlamadan olgunlaşmaya kadar geçen sürede suya ihtiyaç duyar.
Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından burada da ölçüyü kaçırmamak, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmak yeterli olacaktır.
Soğan Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Soğan tohumunun çimlenmesi için 6 ile 10 gün arası bir sürenin geçmesi gerekir.
Soğan Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Toprağa ekimi yapılan soğan tohumlarının tahmini olarak çimlenmesi 6-10 gün arasında gerçekleşir.
- Soğanların arasına 10 santimetre kadar boşluk bırakın. - Soğanlarınızı yaklaşık 2 günde 1 sprey şişeyle sulama yapmalısınız. - Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacaktır.
Soğanların kabuklarını soyun. Zeytinyağı, bal, rendelenmiş sarımsak ve arpacık soğanları tavada 3-4 dakika kavurun.
Yeşil soğanlarınızı şiddetli güneş ışığı almayan ama güneş gören hemen her yerde tutabilirsiniz. Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacaktır. 1 hafta sonrasında ise soğan filizleriniz iyice çıkacaktır, bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızı kullanabilirsiniz.
Arpacık üretimi amacıyla genellikle 120 cm genişliğinde tahtalar hazırlanır. Tahtalar arası mesafe ise 40 cm olmalıdır. Şubat-Mart aylarında tohum ekimi yapılır.
Arpacık soğanların sivri bölümlerini yukarı bakacak şekilde, aralarında 10 cm kadar boşluk bırakarak toprağa yerleştirin. Saksının büyüklüğüne göre arpacık soğanların sayısını belirleyebilirsiniz. Arpacık soğanları tamamen toprağa gömmemeye, sürgün kısmını biraz toprağın üzerinde bırakmaya dikkat edin.
Grip, soğuk algınlığı vb. rahatsızlıklarınızda soğanı dörde bölüp yatak odanıza koyun. Soğan odanızda mikropları absorbe etmeye yardımcı olabilir. Ayrıca soğanın doğal kokusu solunumunuzu rahatlatabilir. Dünya sağlık örgütü soğanın solunum yollarına yardımcı etkisini kabul etti.
Hava koşulları ve yağışlar izlenerek Şubat-Mart aylarında tohum ekimi yapılır.
Soğan soyulduktan sonra, bakteriyel kontaminasyonu önlemek için buzdolabında saklanmalıdır. Hava geçirmez bir kaba yerleştirin ve buzdolabınızın 4 °C veya altına ayarlı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Kuru topraklarda, dikim derinliği 5-6 cm'ye kadar indirilebilir. Sarımsak, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerimizde Kasım ve Aralık aylarında, soğuk ve toprak düzeyinde don tehlikesinin olduğu yerlerde ise; Mart ve Nisan aylarında dikilir.
Soğanların göz yakıp yakmaması içerdikleri sülfür miktarına bağlıdır. Yani aslında gözümüzü yakan soğanın acısı içindeki sülfürdür. Çok sülfürlü topraklarda yetişmiş soğanlar daha acı olurken, sülfür miktarı az topraklarda yetişmiş soğanlar diğerlerinden daha az acıdır.
Delikleri bir santimetre olan kalburdan geçen arpacıklar, tohum olarak kullanılmaya elverişlidirler. Hatta çapları bir buçuk veya iki santim olan arpacıklar dahi baş soğan yetiştirmede kullanılabilirler.
Soğan tarımın a en uygun topraklar; gevşe yapıda, yeterli miktarda su tutabilen, kök sisteminin yayıldığı sahalar serin, humuslu ve kolayca işlenebilen verimli topraklardır. Soğan, toprak PH'sına karşı çok hassastır. En uygun toprak PH'ı 6.0- 6.5 arasında olmalıdır.
Tatlı soğan
Diğer soğanların keskin ve sıkışmış tadı tatlı soğanlarda yoktur ve gerçekten tatlı bir tat verir. Genellikle sandaviçlerde kullanılabilir. Renkleri beyazdan sarıya değişebilir ve çoğunlukla düz ya da ezilmiş bir görünüme sahip olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri