Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı ya kat mülkiyeti kurulan binalarda her bir hak sahibine, bağımsız bölüm başına düşen paya arsa payı denir. Ana taşınmazın metrekaresi hesaplandıktan sonra bağımsız bölümlerin metrekaresi üzerinden hak sahiplerine dağıtılır.
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Genel olarak bir taşınmaz ortaksız ise yani hisse oranı 1/1 ise müstakil tapulu demektir. Ancak bazen toplumda kat mülkiyetli tapular içinde müstakil tapu ifadesini işaret edenler olabiliyor. Bu anlamda düşünlürse müstakil tapu iskanlı, kat mülkiyetli tapu demektir.
Daha terimsel bir ifade ile hisse pay payda nedir tam olarak diye yaklaşacak olursak, bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilmektedir.
Arsa payı, bir kişinin kat mülkiyetine sahip olduğu bir yapıda, toplam arazi üzerindeki sahip olduğu payı ifade eder. Örneğin, bir apartman dairesine sahip olan bir kişi, toplam araziye göre belirlenen arsa payına sahiptir ve bu pay, tapu kayıtlarında belirtilir.
İlgili 40 soru bulundu
ARSA PAYI kat mülkiyeti ve kat irtifakının ayrılmaz bir unsurudur. ARSA PAYININ belirlenmesi ile ortak yerler üzerindeki mülkiyet hakkı da belirlenmiş olacak ve kat maliki mülkiyet hakkından doğan haklarını ARSA PAYI oranında kullanacaktır.
Arsa tapu harcı hesaplama işlemi için alıcı ve satıcının paylarının toplamı olan satış bedelinin %4'lük oranı baz alınıyor. Sonuç olarak arsa tapulu daire satın almak birçok bakımdan riskler barındırdığından uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.
Hisse bir gayrimenkulün, birden fazla kişiye ait olduğunu bildirmektedir. Bu durumdaki tapular, hisseli tapu olarak bilinir. Pay, yapının bulunduğu arsa üzerinde o bağımsız bölüme ait olan arsa oranıdır. Payda ise pay edilen ana gayrimenkulü ifade etmektedir.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı ya kat mülkiyeti kurulan binalarda her bir hak sahibine, bağımsız bölüm başına düşen paya arsa payı denir. Ana taşınmazın metrekaresi hesaplandıktan sonra bağımsız bölümlerin metrekaresi üzerinden hak sahiplerine dağıtılır.
Normal bir dairenin arsa payı en az 50 m2 olmalı.
Tapuda binanın parseli 1.000 (bin) metrekare, 1.000 metrekare üzerinde 12 bağımsız birim olduğunu varsayalım. 12 no'lu gayrimenkulün tapu senedinde 20/169 arsa payı olduğu yazıyor. Bu örnekten hareketle arsa payı hesaplanırken şu formül ile ilerleniyor: 1000 metrekare / 169 x 20 = 118,343 metrekare.
Hisse (Pay) Senedi, ortaklarına sermaye paylarını belgelendirmek için verilen ve sahibine şirketin yıllık karından pay alma (temettü) hakkı veren kıymetli evraklardır.
Bir arsanın rayiç bedeli hesaplanırken, çevrede yer alan üç arsanın rayiç bedellerinin toplamı; arsaların toplam m²'lerine bölünerek bulunur. Elde edilen değer, bölgedeki arsaların m² başına değerini verir. Bu değeri, arsanızın m²'si ile çarparak, ortalama rayiç bedeliniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Tapu bölünmesi işleminin gerçekleşebilmesi için bazı şartlara uyması gerekiyor. Bu şartlar arasında; * Tarımsal alanlarda her bir parselin en az 5000 metrekare olması gerekiyor. Dolayısıyla 10.000 metrekareden daha küçük bir parselin bölünmesi müracaatı onaylanmıyor.
Arsa payının tahsisi davalarında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Davada arsa payı, kat mülkiyeti kurulduğu tarihte bağımsız bölümlerin bulunduğu kat, cephe vs gibi tüm özellikleri dikkate alınarak hesaplanacak değere göre belirlenir. Bu değer, bilirkişi marifetiyle hesaplanır.
Arsa Payı Nereden Öğrenilir? Arsa payınızı hesaplamak yerine, bunu kolaylıkla tapu dairesinden isteyebilirsiniz. Buradan arsa payının kanunlara uyacak şekilde dağıtılıp dağıtılmadığını da görebilirsiniz. Eğer böyle bir durum söz konusu ise pay sahibi olarak mahkemeye başvurabilirsiniz.
Apartman üzerinden ele alındığı vakit arsa payı metrekareye bağlı olarak hesaplanır. Bu doğrultuda 1000 metrekare miktarı ele alınır ve taşınmaz üzerindeki daire sayısına uygun biçimde İşlem yapılır. Böylece apartman çevresindeki hak sahibine uygun biçimde pay verilir.
Ölenin eşine miras 1/4 oranında geçmektedir. Eğer üvey nineniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey nineye geçer, üvey nine ölmüş ise (dedenizden sonra ölmüş ise), o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçer.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile birlikte hisse senedinin yasal adı pay senedi olmuştur. Bu nedenle, yazımız içerisinde, pay senedi ifadesini de kullanacağız, her ikisi de aynı kavramdır.
1000/1000 hissenin tamamını ifade ediyor. Hissedarların payını değil. Yani hissedarlar görünüyorsa intikal yapılmış olmalı. İntikalde ayrı ayrı tapu çıkartılması şart değil.
Müşterek tapu sahipleri, taşınmazın belirli bir bölümünde pay sahibi olabilirler, ancak tapu kaydı üzerinde her bir sahibin payı ayrı olarak belirtilir. Yani, müşterek tapu bölünmez, ancak tapu kaydında her bir sahibin payı ayrı olarak belirtilir.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir.
Arsa paylı mülkiyet ise hissedar kendi payını bağımsız olarak satabiliyor. Ancak önalım hakkına sahip olmaları nedeniyle önce diğer hissedarlara haber vermek gerekiyor. Hissedarlardan almak isteyen olmazsa hissedar payını üçüncü kişilere satılabilir. Elbirliği mülkiyette ise ortaklardan biri hisse satışı yapamıyor.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri