İslam fıkhında, ayetlere, hadislere ve sünnetlere bakarak boşanma ile ilgili temel kaideler belirlenmiştir. Buna göre ortada hiçbir sebep yokken boşanmak, en büyük günahlardan biridir. Kadının müşkül durumda ya da zan altında kalacağı tüm boşamalar da bizzat Hz. Muhammet tarafından yasaklanmıştır.
İslam dini boşanmayı meşru olarak kabul eder, fakat hoş karşılamaz. İslam dini boşanmayı meşru olarak kabul eder fakat hoş karşılamaz. Çünkü boşanma içtimai bir yaradır. Çocukların sahipsiz kalmasına, terbiyelerinin aksamasına, fertler ve aileler arasına huzursuzlukların girmesine sebep olur.
Ailede geçimsizlik ve problemlerin büyümesi üzerine, tarafların talebi ile çözüm arayan hakemlerin boşamayı gerekli görmeleri halinde boşamak farzdır, dinin kesin talebidir. 5. Çiftlerden biri veya her ikisi diğerini sevmiyorsa; bu konu müçtehitler tarafından tartışılmış, çoğunluk tarafından caiz görülmüştür.
Eşinden boşanan kadın pişman olur mu sorusunun cevabı her kadına göre değişmektedir. Boşanan kadınların pişmanlık belirtileri ve boşanmadan sonra duydukları pişmanlık konusu karmaşık ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı kadınlar boşanmadan hemen sonra pişmanlık hissi yaşarken, bazıları bu duyguyu zamanla deneyimler.
İlgili 35 soru bulundu
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
TMK m.173 f.1 c.1'e göre, boşanan kadın, kural olarak, artık eski kocasının soyadını taşıyamaz, evlenmeden önceki soyadına dönmek zorundadır. Bu, onun bekârlık veya dulluk soyadı olacaktır.
Kişinin sinir krizi geçirdiği sırada söylediği söz, yaptığı fiil geçersizdir. Bunun ölçütü o an geçtiğinde ne yaptığını hatırlamaması en büyük delildir. Akıl yoksa fiilde yoktur,cinnet anında akıl yoktur. el Cevab: Üç talakla boşama üç talaktır.
En önemli boşanma nedeni sorumsuz ve ilgisiz davranma oldu
En az bir kez boşanmış bireylerin (görüşme sırasındaki medeni durumuna bakılmaksızın ve birden fazla boşanmış bireylerin son boşanma olayına göre) boşanma nedenleri incelendiğinde, yüzde 32,2 ile sorumsuz ve ilgisiz davranma ilk sırada yer aldı.
Dinimize göre hiçbir neden yokken ya da keyfi gerekçelerle boşanmak günahtır. Aile kurumuna büyük önem veren dinimizde, sadece zorunlu haller ve eşlerin karşılıklı rızası ile gerçekleşen boşanmalar caiz sayılır.
Kişi, tehdit için karısını boşayacağını söylese, bu sözüyle boşama meydana gelmez. Bunu söylemekle geleceğe dönük vaatte bulunmuş olmaktadır. Ancak tehdit niyetiyle 'boşadım, boş ol' gibi sözler kullansa niyeti ne olursa olsun boşama gerçekleşmiş olur. Çünkü bu kelimeler, sarih olarak talakı ifade etmektedir.
Boşama, yetkili kişi veya kurumun kesin kararı ve bu kararın yoruma yer bırakmayacak şekilde açık sözlerle ifade edilmesiyle olur. Türkçede geniş zaman için kullanılan “Boşarım” sözü bu nitelikte olmayıp boşama tehdidi anlamına gelir. Dolayısıyla bu sözle boşama meydana gelmez.
İslam hukukunda boşanma hakkı esas olarak kocaya tanınmıştır. Evlenme sırasında koca isterse kadına istediği zaman boşanabilmek hakkını verebilir. Bu hak kadına sonradan da verilebilir. Kadın veya kadının yerine üçüncü bir kişi de kocaya bir bedel vererek boşanmayı elde edebilir ki buna “hul” denir.
Zina, mutlak boşanma sebebidir. Zina vakıasının gerçekleşmesi halinde boşanma sebebi gerçekleşmiş sayılır. Zina, olmadığı takdirde evlilik birliğinin sarsılması hukuki sebebine kademeli olarak dayanılmış ise, zinanın ispatlanması halinde, bu sebeple boşanma kararı verilmesi gerekir.
14- Hanımını başka başka üç zamanda birer kere boşarsa, üç defa (Boş ol) veya (Boşadım) derse yahut bir defa (Üç kere boşadım) derse, geri dönüşü olmayacak şekilde nikâh bozulmuş olur.
Sevgisizlik ve ilgisizlik kapsamındaki davranışlar boşanma davalarında oldukça önemlidir. Yargıtay ve aile mahkemeleri tarafından verilen emsal kararlar incelendiğinde, sevgisizlik ve ilgisizlik kapsamındaki davranışların boşanma kararı sayıldığı görülmektedir.
Boşanma sayısı, 2022 yılının Ağustos ayında 3 bin 945 iken adli tatil sonrası Eylül ayında 5,0 kat artarak 19 bin 775 oldu. Evlilik süresine göre boşanmalar incelendiğinde, 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların %32,7'si evliliğin ilk 5 yılı, %21,6'sı ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.
Boşanma Sürecinde Çiftlerin Yaşadığı İlk Evre Nedir? Boşanma süreci pek çok aşaması olan bir süreçtir. Kişiler bu kararı aldıklarında ilk evre şok evresidir. Yani kişi bir karar almıştır ve bu kararın önünü arkasını düşünemeyecek kadar “Boşanma” ya odaklanmıştır.
Bin nüfus başına düşen boşanma sayısını ifade eden kaba boşanma hızı 2022 yılında binde 2,13 olarak gerçekleşti. Böylece kaba boşanma hızı 21 yılın zirvesine çıkmış oldu.
Bir defada iki veya üç talakla boşamanın hükmü nedir? İslâm'a göre evli çiftler arasında üç bağ vardır. Buna göre koca, eşini en fazla iki defa boşamışsa onunla evliliğini sürdürebilir. Üçüncü kez boşamakla aralarındaki evlilik bağı tamamıyla ortadan kalkmış olur.
Evlilik, boşanma, ölüm ya da evliliğin iptali gibi bir sebeple sona erdiğinde erkek istediği zaman evlenebilecekken kadın için 300 günlük zorunlu bekleme süresi vardır. Bekleme süresi (iddet müddeti) nesep gibi önemli bir konuda karışıklıklar yaşanmasını önlemek için konulmuştur.
c- Ne dediğini bilse bile itidâlini kaybedecek ve sağlıklı düşünemeyecek şekilde öfkelenen kişinin yaptığı boşama da geçersizdir. (İbn Kayyim, İ'lâm, 5/455-456; Zâdü'l-meâd, 5/195-196).
Bilinenin aksine boşanmalardan erkekler kadınlara göre daha fazla etkileniyor. Belki evlilik kurumu erkeğe daha fazla konfor sağlıyor ve bunu kaybetmek onlar için daha güç. Boşanma sonucu erkeklerin sadece üçte biri kendini daha özgür hissetmiş ancak çoğunluk kendini sıkıntılı hissediyor.
-Toplum tarafından boşanmış kadın algısına maruz kalan kadınlarda; uykusuzluk veya aşırı uyuma, iştahta artış veya azalış, dikkatte bouzlma, içe çekilme, sosyal ilişkilerde azalma gibi depresif belirtiler gözlemlenebilir. -Alışmış olduğu düzenden ayrılacak olmak kadın üzerinde kaygı ve huzursuzluk yaratabilir.
Boşanma sonrası eski eşinizi sahiplenme, korumaya kalkma, yanlışlarını namus meselesi yapma, kıskanma ve evliliğine müdahale etme hakkınız yoktur. Yeniden evlenmek sizin olduğu kadar eski karınızın da hakkıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri