Arazinin kime ait olduğunu, kaç metrekare olduğunu, imarlı olup olmadığını, parsel bilgilerini, pafta bilgilerini ve ada bilgilerini parsel - pafta sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Parsel - pafta sorgulama işlemi Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı bir işlemdir.
Endeksa Üzerinden Parsel Sorgulama
TKGM ada parsel sorgu (parselsorgu.tkgm.gov.tr) ekranından yaptığınız sorguların m2 birim değerlerini Endeksa sisteminden öğrenebilirsiniz. Bunun için ada parsel sorgulama veya koordinat bilgilerini kullanabilirsiniz.
Parsel anlam olarak bir toprak parçasını ifade eder. Ancak gayrimenkul sektöründe ayrılmış ve sınırlanmış arazi parçasına parsel denilir. İmar Kanununun 18. maddesi gereğince bu toprak parçasının sahibi bir kişi olabileceği gibi birden fazla kişi de olabilir.
Eğer kaydınız var ise servisi kullanabilmek için E-Devlet sistemine T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile girdikten sonra e-Hizmetler bölümünden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneklerinden Tapu Bilgileri Sorgulama linkine tıkladığınızda kayıtlı bilgileriniz ekrana gelecek ve harita servisi kullanabileceksiniz.
E-Devlet üzerinden tapu nasıl sorgulanır? E-Devlet şifrenizle www.turkiye.gov.tr adresine girdiğinizde arama butonuna tapu yazdığınızda sayfa sizi tapu sorgulama ekranına yönlendiriyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adresine giriyorsunuz, orada kimlik numaranıza ait kayıtlı tapu bilgileri geliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Başkasına ait olan tapu sorgulama işlemi internet üzerinden gerçekleştirilemiyor. Başkasına ait olan tapu bilgilerini sorgulama işlemi sadece o kişi ile birlikte tapu dairesine gidilerek öğrenilebiliyor. Bunun nedeni ise, karşılaşılabilecek sorunların önüne geçerek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasıdır.
Takbis Üzerinden Parsel Sorgulama
Uygulama ana sayfasına gitmeden önce kullanım koşullarını kabul etmen yeterli. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden yapılan işlemler için il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşabilirsin.
Arsa İmar Durumunu Herkes Alabilir Mi? Satın almak istediğiniz arsanın imar durumunu öğrenmek için belediyeye bir dilekçe vermeniz gerekir. Verilen bu dilekçe sonrasında kolay bir şekilde imar durumunu öğrenebilirsiniz.
Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Sorgulamayı taşınmazın bulunduğu il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini ya da doğrudan taşınmaz numarası ile yapabilirsiniz.
Parsel denilince akla ilk gelen soru 1 parselin ne kadar dönüm arazi olduğudur. Parsel belirli bir dönüm ya da metrekarelik araziye ifade etmemektedir. 4 m2'lik alan da parseli ifade eder, 12 m2'lik alan da parseli ifade edebilmektedir. Yani 1 parselin ölçü biriminde tam bir karşılığı bulunmamaktadır.
“yüzde 15 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %15, yani 0,15'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %15'i kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 150 m2'yi geçmemelidir.
“yüzde 60 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %60, yani 0,60'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %60'i kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 6000 m2'yi geçmemelidir.
Mevcut tapularda bir m2 alanı var fakat bu alan arsanın m2sini aslında bize belirtiyor. O yüzden herhangi bir sigortalama, beyan veya satış işlemlerinde buradaki m2 alanın kesinlikle dikkate alınmaması gerekiyor.
Dikdörtgen gibi köşeli bir odanın metrekaresini öğrenmek için iki duvarın uzunluklarını ölçüp birbirleri ile çarpmak gerekir. Bu işlem her oda, banyo ve mutfak için gerçekleştirildikten sonra sonuçlar toplanır. İç alanların metrekarelerinin toplamı da evin net metrekare bilgisini verir.
Dikdörtgen arsalar için komşu iki kenarın çarpımı, üçgen parçaların ise iki dik kenarın çarpımının ikiye bölünmesi ile alan bulunmaktadır. Bu alan hesapları arsanın metrekaresi değerini vermektedir.
İmarı bulunmayan bir arsanın, bir kişi tarafından alınması ve ardından çeşitli başvurular yaparak imarlı hale getirilmesi mümkün değildir. İmarsız arsanın bulunduğu lokasyonun bağlı olduğu belediye, imarsız bir arsayı imarlı hale getirme kararını kendisi vermektedir.
İmar durumu; bir bölgedeki imar planlarına ve imar yönetmeliğine göre bir arsanın hangi şartlarda ve nasıl kullanılabileceğini gösteren belgeye denir. Söz konusu bölgeye inşa edilecek yapılar, imar durumu belgesindeki detaylar esas alınarak yapılır.
İmarlı arsa üzerine yapı yapılmasına izin verilen arsa türüdür. İmarsız arsa ise tarla vasfındadır ve üzerine yapı yapılmasına izin verilmez. Kamu arsası olarak belirlenen yerler parklar bahçeler ve okul alanlarıdır.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı belgeleri de e-devlet üzerinden alınabilecek.
Kısaca, parsel, bir arazinin veya yerleşim yerinin tapuda kaydedilmiş olan bölümüdür. Parsel, arazinin sınırları, yüzey alanı, kullanım amacı gibi bilgilere göre belirlenir ve bir parsel numarası ile tanımlanır. Örneğin, bir arazinin parseli, tapuda kaydedilmiş olan yerleşim yeri veya arsa olarak tanımlanır.
Ada nedir parsel nedir: Ada, dört tarafı cadde, meydan, demiryolu, sokak, akarsu gibi yapay ve doğal engellerle çevrilmiş parseller topluluğuna verilen isimdir. Parsel ise sınırlanmış, ayrılmış arazi parçası demektir. Bir parselin bir veya birden çok sahibi olabilir.
Ayrıca tapular mavi ve pembe olmak üzere iki farklı renge ayrılır. Mavi renkte olan, arsa tapusudur. Pembe renkte olan ise mülkün inşaat ruhsatının alınmasının ardından kullanım alanları ve hisselerinin belirlenmiş olduğunu belgeleyen tapudur.
Tapu Senedi Üst Bölüm ( Ana Gayrimenkul )
Yani gayrimenkulün yer aldığı il, ilçe, mahalle, köy, sokak ve mevkii gibi bilgiler yazılıdır. Bu bölümde parsel, ada ve pafta numaraları görülür. Her gayrimenkulün kendine özel parsel, ada ve pafta numarası vardır.
Müstakil Parsele Ev Yapılır mı? Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri