Köpeklerde mide rahatsızlığının belirtileri nelerdir? Köpeğiniz mide rahatsızlığı geçiriyorsa ishalin (yumuşak ve şekilsiz dışkılar) yanı sıra kusma sorunu da yaşıyor olabilir. Ayrıca huzursuz görünebilir veya karın bölgesinde şişkinlikleri olabilir.
Karın ağrısı sorunu olan köpekler aniden kusabilir ve mideleri bulandıkça hıçkırır gibi anormal hareketler yapabilirler. Bununla birlikte sıkça yutkunma ihtiyacı hissederler ve salyalarında artış görülür. Şiddetli karın ağrısı yaşayan köpek yeterince uyuyamayarak rahatsız olduğunu belli edebilir.
Köpeklerde görülen bazı yaygın ağrı belirtileri arasında sızlanma, sızlanma ve ağlama yer alır. Bazıları ise iştah azalması, uyuşukluk ve davranış değişiklikleri gibi daha ince belirtiler sergileyebilir. Köpeklerin acıya tepki olarak saldırganlık veya korku sergilemesi de yaygındır.
Köpeğin midesinde sorun olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekimine danışarak çözüm bulmak en doğru yoldur. İnsanlar gibi köpeklerinde mide sorunlarında kullanılan ülser, gastrit ilaçları bulunur. Bu ilaçları köpeğinize yutturarak midesinde ağrının yaşanmaması sağlanır.
Yemede zorluk, dışkılamada problem, gözlerde kızarıklık, öksürme gibi semptomlar veya rutin dışı davranışlar, köpeklerin bir problemi olduğu anlamına gelir. Eğer evinizdeki patili dostunuz bu problemleri yaşıyorsa vakit kaybetmeden bir veterinere danışmalısınız.
İlgili 31 soru bulundu
Köpeklerin üşüdüğünü anlamanın bir yolu da kulaklarını kontrol etmektir. Soğukta kalan ve üşüyen köpeklerin kulakları ve aynı zamanda karın bölgeleri soğuk olur. Üşüyen köpekler sızlanabilir, havlarken ağlar gibi ses çıkarabilir. Bazı köpeklerin sahiplerine havlayarak haber vermeye çalışması da muhtemeldir.
Köpeklerde iç parazit enfeksiyonlarının belirtileri parazitin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve köpeğin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. En yaygın görülen belirtilerin arasında ishal, kusma, kilo kaybı, anemi, göbekli görünüm, öksürme ve kaşınma yer alır.
Veterinerler, midesi bozulan evcil hayvanlara birçok şekilde yardım edebilirler. Köpeğinizin rahatsızlığına bağlı olarak verilecek tedaviler arasında bulantı veya ishal karşıtı ilaçlar, mide asidi giderici ilaçlar, damar yoluyla veya deri altına verilen sıvılar ya da kurtlara karşı ilaçlar olabilir.
Karprofen, koksib, meloksikam veya graipirant içerikli steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar köpeklerin kullanıma uygundur. Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar artrit, yaralanma veya ameliyat geçiren köpeklerde iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan ağrı kesicilerdir.
-Sade ve doğal yoğurt, köpekler için genel olarak güvenlidir. Yoğurt, sevimli dostlarınızın bağırsak sağlığı için faydalı probiyotikler içerirken aynı zamanda protein ve kalsiyum besin değerleri bulunmaktadır. Bazı yoğurtlar tatlandırıcı ya da şeker içerdiği için köpeklere verilmeden önce muhakkak içeriği okunmalıdır.
Düşük lifli, az yağlı ve yüksek miktarda sindirilebilen mamalar ile gaz sancısının önüne geçmek mümkün olmaktadır. Bu mamaların büyük bir çoğunluğu daha bağırsağa gelmeden emilmektedir. Köpeklerde gaz sancısı için veteriner hekimlerin önermesi halinde sindirim sistemini rahatlatıcı mama ve takviyeler de kullanılabilir.
Parasetamol, aspirin, advil zehirlenmeleri ne yazık ki çokça görülmektedir. Evcil hayvanların ve insanların vücutları farklı yaşam formları olması nedeniyle aynı ilaçları kullanmaları sakıncalıdır. Böbrek ve mideyi etkileyen bu ilaçlar kan dolaşımını etkileyerek, kalp sorunlarının baş göstermesine neden olabilir.
Tıpkı insanlar gibi köpekler de ağrı hisseder. Ancak sabırlı yapıları nedeniyle köpekler acılarını maskeleyebilirler. Yine de ağrıya sessizce katlanmak her zaman iyi bir şey değildir. Sonuçta, fark edilmeyen veya tedavi edilmeyen ağrı daha ciddi bir sağlık durumuna yol açabilir.
Karın ağrısı: Şişkinlikle ilişkili ağrı nedeniyle, köpeğiniz sızlanıyor veya uluyor olabilir, rahatlamakta veya uzanmakta zorlanabilir ve sık sık ayakta durabilir veya yeniden konumlandırılabilir. Köpeğinizin sırtının kambur olduğu da görünebilir. Hızlanma ve huzursuzluk genellikle en erken belirtilerden biridir.
Dehidrasyon öncelikli olarak giderilmesi gereken bir durumdur. Köpekte meydana gelen dehidrasyon seviyesine bağlı olarak rehidrasyon ve kan elektrolit denge tedavisi yapılması gerekir. Sonrasında ise enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik tedavisine başlanması tercih edilebilir.
Ağrı içindeki köpekler agresifleşebilirler. Yanına yaklaşınca hırlayabilir, saldırabilirler. Ağrı yaşayan bazı köpekler ise depresif olabilirler ve sessizleşebilirler. Normalden daha fazla uyumak, saklanmak ve ilgisizleşmesi de ağrı belirtisidir.
Hayır, köpeğe insan ağrı kesicileri doğrudan verilmemelidir. İnsanlar için kullanılan ağrı kesicilerin köpeklerde farklı metabolik yan etkileri olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
Köpeğin bağırsakları gurulduyorsa ve uzun süre bir şey yememişse, köpeğin bir şey yemesini sağlamak gerekir. Eğer köpek yemek yemeyi reddediyorsa ya da bağırsak guruldamasının neden olduğu anlaşılmıyorsa köpek derhal veterinere götürülmelidir. Köpeğin en son ne yediği mutlaka veteriner hekime söylenmelidir.
Soğuk yoğurt köpeklerde sindirim ve boşaltım sistemini bozarak ishale neden olabilir. Bazı köpekler süt ve süt ürünlerine karşı hassas olabilirler. Eğer köpeğiniz bu ürünleri yedikten sonra ishal vb. hastalıklar geçiriyorsa köpeğinize bu ürünleri vermemelisiniz.
Son kusma olayından sonra hasta bir köpeğe iki saat su ve 6-8 saat yemek vermeyi bırakmalısınız. Bu süre sona erdiğinde, yavaş yavaş beyaz tavuk veya pirinç gibi küçük, hafif yiyecekleri yeniden başlatın. Ertesi gün her şey yolunda giderse, köpeğiniz yavaş yavaş normal diyetine dönebilir.
Dış Parazit Belirtileri Nelerdir ? Tüylerde dökülme, tüylerin canlılığını kaybetmesi, deride kızarıklık, kaşıntı, deri üzerinde yara oluşumu gibi belirtilerdir. Köpeklerde iç parazit daha çok dışkılarında fark edilir.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Köpekler parazitin larvalarını yutarak kancalı kurtlara yakalanabilir veya larvalar köpeğin derisine girer. Yavru köpekler kancalı kurtları annelerinden doğumdan önce veya meme emerken kapabilir. Zaten hasta ve zayıf olan köpekler kolay bir hedef oluşturur ve önlem alınmadığı takdirde ölüme kadar götürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri