Nemsiz Cildin Belirtileri Nelerdir? Nemsiz cilt kendini mat ve donuk bir görünüm ile beraber ciltte rahatsızlık ve gerginlik hissi ile gösterir. Cilt kaşınır ve özellikle cildin su ile temasından sonra ciltte pullanma görülür. Ancak bu belirtilerin hepsi geçicidir ve her cilt tipinde görülebilir.
Nemsiz bir ciltte, deri altındaki hücreler kuruluğu ortadan kaldırmak için aşırı sebum üretimine başlar. Bu da cilt yüzeyinde yağlı bir tabaka görünümü olarak yansır. Ciltte aşırı yağlanma ve parlama sorunu oluşmaya başladıysa bu nemsiz kalan cildin ilk işaretlerinden biri olabilir.
KURU VE ÇATLAMIŞ ÇİLT ENFEKSİYONA AÇIK OLUR
Cilt yeterli şekilde nemlendirilmezse oluşan kuruluk, çatlaklara ve yırtıklara yol açabiliyor, bu da cildi dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara açık hale getiriyor. Ayrıca alerjik kişilerde yünlü giysilerin etkisiyle kontakt dermatitler kış aylarında daha çok görülüyor.
Cildinizin kuru veya yağlı olduğunu anlamak için elinizle masaj yapabilirsiniz. Yağlı ve kaygan bir his bırakan bölgeler çoğunlukta ise yağlı; kuru veya orta olan bir his kalıyorsa karma ya da kuru bir cildiniz olduğunu anlayabilirsiniz.
Nemsiz cilt, susuz kalmış cilt anlamına gelir ve gün boyunca sürekli nemlendirmeye ihtiyaç duyar. Nemsizlikle mücadele etmek için, cildin susuzluğunu gideren hiyalüronik asit ve diğer nemlendirici bileşenlere sahip kremler kullanmanızı öneriyoruz.
İlgili 29 soru bulundu
Nemsiz Cildin Belirtileri Nelerdir? Nemsiz cilt kendini mat ve donuk bir görünüm ile beraber ciltte rahatsızlık ve gerginlik hissi ile gösterir. Cilt kaşınır ve özellikle cildin su ile temasından sonra ciltte pullanma görülür. Ancak bu belirtilerin hepsi geçicidir ve her cilt tipinde görülebilir.
Kış aylarında zorlu hava koşullarına karşı savaşan ve nemini kaybeden cilt, yaz aylarında da hava sıcaklığının getirdiği su kaybı ile nemini kaybedebilir. Su tüketimi ve iklim şartları dışında kişinin duygu durumu da cildin nem dengesini etkileyebilir.
Cilt tipleri iki basit yöntemle belirlenebilir. Cilt tipinizi kabaca anlamak için parmak uçlarınızla yüzünüzün çeşitli bölgelerine dokunun. Yanaklarınıza, alnınıza, çenenize ve burnunuza dokunduğunuzda sebum oranı fazlaysa, cilt tipiniz yağlı; az ise normal, yok denecek kadar az ise kurudur.
Kuru cilt genellikle, cildin yumuşak ve esnek olmasına yardımcı olan su ve yağ bakımından fakirdir ve pürüzlü, donuk bir görünüme sahiptir. Kuru cilde sahip kişilerin yanakları kırmızı görünebilir; ciltlerinin daha az esnek olduğu fark edilebilir.
Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı, susam yağı, badem yağı, gibi sağlıklı yağlar ile cildinizi nemlendirebilir daha parlak ve yumuşak bir cilde sahip olabilirsiniz. Bu yağların faydalarından yararlanmak için yalnızca vücudunuza dairesel hareketle masaj yaparak sürmeniz yeterlidir.
Uzmanlar, ikinin sihirli sayı olduğu konusunda hemfikirler; sabah bir kez ve gece bir kez yıkamalısınız. Gece uyuduğunuzda cildinizde bakteri birikir, bu yüzden sabahları cildinizi yıkamanız gerekir.
Peeling ile ölü derilerden arındıktan sonra cildinize uygun bir nemlendirici uygulayın. Gece uyumadan önce hyaluronik asit içeren nem serumu kullanabilirsiniz. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında güneş kremi kullanın. Gün içinde bol bol su içmeye özen gösterin.
Nemlendirici özelliği yüksek olan saf zeytinyağı cildin onarımını ve nemlenmesini sağlar. Yapmanız gereken tek şey bir miktar zeytinyağını cildinize sürüp 15 dakika bekletmek. Ardından cildinizi yıkayın ve durulayın. Bu pratik maske ile cildiniz neme doyar ve ince çizgilerin görünümü azalmaya başlar.
Vücut ve yaşa uygun nemlendiriciler ile cilt yüzeyinin daima nemli kalması sağlanabilir. Duştan çıkıldıktan sonra vücut tam kurulanmadan nemlendirici sürmek de vücut suyu hapsedeceğinden kuru ciltler için en faydalı uygulamalardan biridir. Bol su içilmeli, alkol kullanımı azaltılmalıdır.
Özellikle kuru ciltlere nemlendirici uygulamak çok yaygın olsa da, yağlı ciltlerin de uygun ürünlerle nemlendirilmesi gerekir. Çünkü cilt, yeterince nemli olmazsa, cilt daha fazla sebum (yağ) üretir. Yağlı cilt, ciltteki yağ bezleri çok fazla sebum ürettiğinde ortaya çıkar.
Cildin kuruması, pul pul dökülmesi ve cildin mat bir görünüm alması, yeteri kadar A vitamini almadığınızı gösterir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye, A vitamini içeren besinleri bolca tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
D vitamini yeterli miktarda alınmadığında cilt bariyerinde bazı sorunlara neden olur. Bu sorunların en sık yaşananı ise cildin kuruyup dökülmesidir. D vitamininden uzun süre eksik kalındığında bazı cilt problemlerine de yol açar.
Ispanak, brokoli gibi yeşilliklerin yanı sıra beyaz ve kırmızı et, içerisinde A vitamini bulunan havuç, patates, kuru kayısı; omega 3 barındıran ceviz ve balık, omega 6 yönünden zengin ay çekirdeği cilt kuruluğunu gidermek için tüketilmelidir. Cilt kuruluğunun bir diğer sebebi de her gün duş almaktır.
Bir diğer yöntem ise uzman bir dermatoloğa gitmek veya en yakın eczaneden talepte bulunarak cildinizin analiz edilmesi olabilir. Cildin yağlı kategoride olduğunun tespit edilmesi aslında en kolay tespitlerden biridir.
Eczanelerde yapılan saç,cilt analizi ve cilt bakımı gibi uygulamalar hakkında gönderilmektedir.
Genellikle kuru cildi olan çocukların yanaklarında ve kollarında görülür (atopik dermatitin bir parçası olarak ortaya çıkar). Kuru cilt: Geçici rahatsızlık, hafif gerginlik ve hafif deri soyulması. Çok kuru cilt: Belirgin rahatsızlık ve gerginlik hissi, yoğun deri soyulması, çatlaklar.
Kuru cilt için özel olarak üretilen temizleme losyonu ve köpüklerle cildinizi temizleyebilir ve ardından kuru ciltler için uygun bir tonik uygulayabilirsiniz. İkinci aşamada ise cildinizi yoğun nem etkisi sunan serum, yağ ve nemlendiricilerle besleyerek daha canlı bir cilt görünümüne kavuşabilirsiniz.
Cildin koruyucu özelliği işlevini yitirebilir
Cildiniz kurudukça normal ve sağlıklı işlevlerinde azalma görülür. Nem olmadan deri hücreleri hassaslaşır, yağ tabakanız incelir ve daha az esnek olur, bu da cildin çatlamasına ve hasar görmesine yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri