Eğer ki memnu hakların iadesi kararı alınmazsa bu takdirde kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 30 yıl geçmesi sonrasında arşiv kaydı tamamen silinir. Hükümlü ölürse ve fiilin suç olmaktan çıkması durumu söz konusu olursa ilgili arşiv kaydı tamamen silinir.
Güvenlik Soruşturması Ne Kadar Sürer? Eski Güvenlik Soruşturması Yönetmeliğin 12. maddesinde şöyle yazıyordu; “Taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.”
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 48. Madde de yer alan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasını öngören düzenlemeyi iptal etti.
Arşiv araştırması kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ve kişinin hakkında tahdit olup olmadığının belirlenmediği bir süreçtir. Arşiv araştırmasında kişinin adli sicil kaydına, mahkeme kararının olup olmadığına net bir şekilde bakılıyor. Arşiv araştırması memur olacak kişilere gerçekleştirilir.
Arşiv araştırması: Kişinin devletin emniyet kayıtlarına göre aranan birisi olup olmadığı, adli sicil kaydı veya kamu görevine engel herhangi bir kaydı olup olmadığının kayıtlar üzerinden araştırılmasıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan kişilerin bu işlemlere karşı kararın kendilerine tebliğiden itibaren 60 gün içinde (2 ay değil) güvenlik soruşturması davası iptal davalarını açmaları gerekmektedir.
İlgili yönetmeliğe göre Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının 30 ila 60 iş günü içinde sonuçlandırılması gerekmektedir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması niteliği itibariyle öncelikli olarak kişinin herhangi bir adli tahkikat geçirmiyor olması ve adli sicilinin temiz olup olmadığının tespitine ilişkindir. Dolayısıyla telefonlarınızın dinleniyor olması için hakkınızda bir tahkikat yürütülüyor olması gerekir.
Güvenlik soruşturması bekleyenler en çok ailedeki bireylerden dolayı mağdur edilmektedir. Kısaca güvenlik soruşturmasında ailenin etkisi vardır. 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu ile ailenin araştırılması tamamen engellenmiştir.
Güvenlik soruşturması sonucu sorgulama yapabilmek için E-devlet veya benzer bir sorgu sistemi yoktur. Güvenlik soruşturması biten adaya başvurduğu kurum tebligat gönderir. İkinci ihtimal ise CİMER üzerinden veya kuruma dilekçe ile başvurarak güvenlik soruşturması sorgulamanızı yapabilirsiniz.
Eğer ki memnu hakların iadesi kararı alınmazsa bu takdirde kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 30 yıl geçmesi sonrasında arşiv kaydı tamamen silinir. Hükümlü ölürse ve fiilin suç olmaktan çıkması durumu söz konusu olursa ilgili arşiv kaydı tamamen silinir.
Güvenlik soruşturması sonucu ilgili kurumun ilgili birimi telefonla aranarak ya da bizzat yüz yüze ziyaret edilerek öğrenilebilir. Ancak bu sonucu sadece ama sadece güvenlik soruşturması bittiğinde öğrenebilirsiniz. Yani tahkikat halen yürürken bunu öğrenmeniz mümkün değil.
“Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.
Güvenlik soruşturması arşiv araştırmasıyla beraber uzun bir süreci oluşturmaktadır. Çünkü araştırılması gereken yani soruşturulması gereken birden fazla olgu mevcuttur. Dolayısıyla güvenlik soruşturmasının ne kadar süreceği konusunda kısa bir zaman dilimi beklenmemektedir.
Arşiv araştırması 30 iş günü güvenlik soruşturması ise 60 iş günü içinde tamamlanır hükmü ilgili yasada mevcuttur. Ancak uygulamada talep edilen bilgi ve belgeler ile ilgili dosyaların gelmesi ve gerekli değerlendirilmelerin yapılması işlemi 6 ayı bulabilmekte hatta geçebilmektedir.
Görüldüğü üzere Yargıtay'da dosyanız devam ederken memur olmanız da herhangi bir engel yoktur.
17 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Hakkında Kanuna göre, güvenlik soruşturmasına kişinin eşi veya birinci derece kan ve sıhri hısımları dahil edilmeyecektir.
Ancak önemle belirtmekte fayda vardır ki yapılan güvenlik soruşturması sonucunda elde edilen istihbari bilgiler sadece kişinin anne, baba, kardeş ve eşi hakkında olmasa da güvenlik soruşturması amca, dayı, hala, teyze hakkında elde edilen istihbari bilgi sebebiyle de sonlandırılabilmektedir.
Uygulamada daha çok anne, baba, çocuk, kardeş ve eş gibi yakınların durumu, hatta kimi zaman dayı, amca, hala, teyze ve yeğen gibi yakınlar bu kapsamda değerlendirilmektedir. Yakınlarının durumu kişinin güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına neden olabilmektedir.
“Şeref ve haysiyetini ihlal edecek ve görevine yansıyacak şekilde kumara, uyuşturucuya, içkiye, paraya ve aşırı bir şekilde menfaatine düşkün olup olmadığı, ahlak ve adaba aykırı davranıp davranmadığı,” hükmünü içermektedir.
Telefon görüşmeleri ve arama kayıtları yasal olarak ve kayıtlı veri olarak GSM ile Telekomünikasyon şirketleri tarafından tutulmaktadır. Telefon görüşmesi ve arama kaydı ihtiyacı olan kişiler yasal yollar ya da kuruluş tarafından bunu temin edebilirler.
Güvenlik soruşturmasında araştırılan hususlar arasında kişilerin internet geçmişleri bulunmamaktadır.
Arşiv araştırması ilk kez memur olacaklara ya da yeniden memuriyete aday olanlara yapılır. Bu araştırma kapsamında da kişi hakkında bazı bilgiler incelenir. Arşiv araştırmasını kolluk kuvvetleri yapar.
Sosyal medya paylaşımları arşiv araştırmanızı olumsuz etkilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri