Alım şartlarında belirtildiği üzere PAEM giriş şartlarından biri güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmaktır. Bu şartı sağlayanlar okula alınır ve mezun olur.
Madde 11 / ç bendi incelendiğinde burada aranan şart kişinin şeref ve haysiyetini ihlal edecek düzeyde ve görevine yansıyacak şekilde paraya ve menfaatine düşkün olup olmadığıdır. Nihayetinde icra dosyası olması tek başına Çarşı ve Mahalle Bekçisi veya Polis olmaya engel değildir.
Yazlık kısa kollu üniforma giyildiği zaman belli olacak, beş metreden görülecek her çeşit yara izi olanlar elenir. Piercing, çivi gibi materyal vücudunda bulunan kişiler elenir. Ayak, uyluk, bacak ve dizlerde bireyin kendisine zarar vermek maksatlı olan çeşitli izler, şekiller elenme nedenidir.
Arşiv araştırması: Kişinin devletin emniyet kayıtlarına göre aranan birisi olup olmadığı, adli sicil kaydı veya kamu görevine engel herhangi bir kaydı olup olmadığının kayıtlar üzerinden araştırılmasıdır.
Polislik mesleği başvurusunda aile sicili değil bireyin kendisinin sicili önemli olmaktadır. Ailede sabıkalı bireyin olması kişinin polislik başvurusu yapmasına engel olmamaktadır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise aileden bir kişinin terör örgüsü ile ilgisinin olmamasıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Polis olmak isteyen adayların güvenlik soruşturması, aday ve varsa eşi için yapılmaktadır. Adayın kendisi ve eşi dışındaki akrabalarının işlediği suçlar Polis olmasına engel oluşturmamaktadır.
Bekçi, polis ya da asker olmak isteyen bireylerin belirtilen suçları işlememiş olması gerekmektedir. Diğer yandan söz konusu suçlara dair hükmün geri bırakılıp affa uğramış olmak da memurluğa engel olur. Adayların ve eşinin yukarıdaki suç kaydının olması da devlet memurluğuna engel olur.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan kişilerin bu işlemlere karşı kararın kendilerine tebliğiden itibaren 60 gün içinde (2 ay değil) güvenlik soruşturması davası iptal davalarını açmaları gerekmektedir.
MADDE 10- (1) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması; a) Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, b) Emniyet Genel Müdürlüğü, c) Mahalli mülki idare amirlikleri, tarafından yapılır.
“Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.
Kuruma giriş POMEM Giriş Yönetmeliği 5. Madde gereğince önlisans ya da lisans olmak suretiyle farklı alanlarda eğitim görerek mezunolan kişilerin başvurabilmesi öngörülmüştür. Dolayısıyla önlisans ve lisans mezunu olmayan kişilerin POMEM'e başvuru yapması mümkün değildir.
Boy kilo oranı (beden kitle endeksi), Vücudun herhangi bir yerinde yara, dövme, metal cisim, kesik, dikiş, ameliyat izleri, dişlerin ve saçların durumu, renk körlüğü testine dikkat edilmektedir. Bu temel noktalarda sıkıntı olmayanlar rahatlıkla Pomem Ön Sağlık Testi ni geçerler.
Dikiş izleri, genellikle yapılan estetik ameliyatlar ile düzeltilebilir. Çok derin ve çok ağır olmayan yara izlerinde cilt soyma işlemi yapılarak cildin görünümündeki bozukluk giderilir ve cildin yenilenmesi sağlanır. Doktor kontrolü dışında bölgeye kremler, yağlar vb. sürülmemelidir.
Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak. Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak, Polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak, Kişin silah taşımak için engel bir durumunun olmaması.
Memuriyete Engel Teşkil Eden Mahkûmiyetler
1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmama'' suçlarıdır.
Kişilerin doğum tarihi, doğum yeri ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN) gibi kimlik bilgileri, İlgili kişi hakkında açılmış dava ve verilmiş olan hükümler, İlgili kişi hakkında verilen adli uygulama tedbirleri ve kararları, İlgili kişi erkek ise askerliğini yapıp yapmadığı bilgisi.
Bundan ötürü ilgili suçlardan alınan cezaların adli sicil kaydından silinmesi durumunda bile memur olunması veya bireyin tekrardan memuriyete alınması söz konusu değildir.
Arşiv araştırması kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ve kişinin hakkında tahdit olup olmadığının belirlenmediği bir süreçtir. Arşiv araştırmasında kişinin adli sicil kaydına, mahkeme kararının olup olmadığına net bir şekilde bakılıyor. Arşiv araştırması memur olacak kişilere gerçekleştirilir.
İlgili yönetmeliğe göre Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının 30 ila 60 iş günü içinde sonuçlandırılması gerekmektedir.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 48. Madde de yer alan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasını öngören düzenlemeyi iptal etti.
Buna ek olarak adli sicilde yer alan bilgilerin arşiv kaydına transferi için karar verilen ve bu esnada memnu hakların iadesi talebi kabul gören kişilerin arşiv kaydının silinmesi için 15 yıllık sürenin dolması gerekmektedir. Memnu haklarının iadesinin yapılmadığı kimselerde ise bu süre 30 yıldır.
Görüleceği üzere hem arşiv araştırması hem de güvenlik soruşturmasının hangi bilgiler kullanılarak yapılacağı açıkça kanunda düzenlenmiştir. Bu bilgiler dışına çıkılarak olumsuz güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kararı verilmesinin hukuka aykırı olacağı tartışmasızdır.
Ülkemiz de sabıka kaydı tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yani, memuriyet, polislik, bekçilik ve askeri bölümlere önem göstermektedir. Bu kurumların sınavları kazanılmış olsa dahi olsa kişinin sabıka kaydı temiz değil ise görev alamamaktadır.
Polis Eşlerine Güvenlik Soruşturması Kalktı mı
POMEM, PMYO ve PAEM e alınacak öğrenciler evli ise bu kişilerin eşleri hakkında da güvenlik soruşturması yapılmaktadır. Bu hususu açıkça ilgili Yönetmeliklerde belirtilmektedir.
Cezanın şahsiliği ilkesi uluslararası metinlerde de kabul edilmiştir. Sonuç olarak ilişkili olmadığınız bir suçtan dolayı ailenizdeki bir birey suç işlemişse veya hapiste ise yine de polis olma ihtimaliniz var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri