Yağ uyarı lambası yanıyor veya yanıp sönüyorsa, mümkün olan en kısa sürede kenara çekip motoru durdurmak önemlidir. Yeterli yağ olmadan sürmeye devam etmek motorda ciddi hasara neden olabilir.
Araçta yağ lambası yandıktan sonra, normal şartlarda araç hiç hareket ettirilmemeli hatta rölanti şeklinde dahi çalıştırılmamalıdır. Fakat gitme konusuna gelirsek 5-10 kilometre daha yağlama olmasa bile araç yürüyebilir. 10 km sonunda ise motordaki hasar kritik boyuta ulaşır ve araç stop eder çalışmaz.
Araç kullanımı sırasında yağ göstergesi yanıp sönüyorsa araç hemen durdurulmalıdır. Aracın yağı kontrol edilir. Aracın yağ seviyesi düşük ise yağının tamamlanması gerekmektedir. Araç yağı tamamlansa bile yağ göstergesi yanmaya devam edebilir.
Yağ olduğu Halde Yağ lambası Neden Yanar
Yağ müşürü ve müşüre giden tesisat kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer araç yüksek kilometrede ise bu arıza genelde yağ pompası kaynaklı oluyor. Yağ pompasının basıncı düştüğü için motorda yağ olsada göstergede motor yağı ikaz lambası yanıyor.
araba çalıştıktan en geç 3 saniye sonra sönmesi lazım.daha fazlası pompanın eskidiğine de,kirlendiğine de hatta bozulduğuna da işaret olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Motor Yağı Değişim Etkisi
Aracın marka ve modeli de motor yağı değişimlerinin zamanlarını açıklar. Avrupa'da bakıldığında maksimum 5.000 km sonrasında motor yağı değişim uyarısı gelir. Ancak ülkemizde bu durum 20.000 kilometreye kadar çıkabilmektedir.
Motor Sıcakken Yağ Değişimi Yapılır Mı? Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenmelidir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Tıklayan veya Vuruntu Sesleri: Yağ pompası arızası, motorun birçok farklı yerinde tıkayıcı ve vuruntu sesleri gibi anormal sesler çıkarabilir. Yağ Sızıntısı: Yağ pompası arızası, yağın araç altından sızmasına neden olabilir. Bu, yağ basıncının düşük olduğu ve yağ pompasının hasarlı olabileceğini gösterir.
Yağ ikaz lambasının yanması ile birlikte, yağ çubuğunu kontrol edebilirsiniz. Eğer yağ çubuğunu çektiğinizde motor yağı normal bir seviye de yer alıyorsa, yağ basınç sensörü yani yağ müşürü arızalı anlamına gelebilmektedir. Sensör arızalanması ile birlikte yanlış yağ okuma durumları başlamaktadır.
Yağ Işığı açıkken aracı sürmemelisiniz, bu motorunuza daha fazla zarar verebilir. Yolun kenarına çekin ve motoru kapatın. Motor yağı ışığınız yandığında, aracı kenara çekmek ve motoru durdurmak için güvenli bir fırsat aramalısınız. Ardından alanında uzman kişilerden destek olmanız gerekmektedir.
Motosiklet motor yağı eklenmesi
Muayene penceresi veya yağ çubuğu size yağ seviyenizin düşük fakat yağın hala iyi durumda olduğunu söylüyorsa mümkün olan en kısa zamanda yağ eklemek iyi bir fikirdir. Bu işlemin ilk adımı, doğru yağı eklediğinizden emin olmaktır.
Yağ Basıncı Uyarı Işığı
Motor yağı, arabanızın motorunun bir parçasıdır. Motorunuzu yağlar ve aşırı sürtünmeyi emer. Bu nedenle, gösterge panelinizde bir yağ basıncı uyarı ışığının yandığını görürseniz, bu, aracınızın yağ basıncının düştüğü ve aracınızın sistemine yeterli yağın girmediği anlamına gelebilir.
Motor yağının yetersiz veya yağ basıncının düşük olması da aracın motoruna zarar verir. Bir süre sonra motorunuz arızalanır ve belki de kullanılamaz hale gelir. Bu nedenle eğer araç yağ ikaz lambası yanıyor ise ciddiye almalı ve aracınızı servise götürmelisiniz.
Motor yağı eksilmesi araç için önemli bir sorundur. Eğer motor yağındaki eksilme zamanında fark edilmezse motorda “yatak sarması” denilen durumun oluşmasına sebep olabilir. Aynı zamanda motor yağının eksilmesi araç çekişinin düşmesine de neden olacaktır.
Motor bloğundan ayrılan yağ pompası, sökülerek tamir ve bakımı yapılabilir. Eğer pompada fiziksel bir hasar yoksa muhtemelen sadece pompanın üzerindeki yağ tortularının temizlenmesi yeterli olacaktır. Tamir ve bakımı yapıldıktan sonra motor bloğu üzerinde çıkarılan yere geri takılır ve motor tekrar toplanır.
Motor aksamları yeterli oranda yağlandığında parçalar, doğru sıcaklığa düşer ve aracın hararet yapması önlenir. Ayrıca yağın dolaşımı sayesinde parçalarda kir ve pas oluşumu yaşanmaz. Bu sebeple yağ pompası değişimi vaktinde ve doğru yapılmalıdır.
Bazı araçlarda yağ pompası motor bloğunun içinde yer alıyor. Bazı araçlarda ise motor bloğunun dışında yer alabilir. İlk olarak aracın yağ pompasının nerede olduğunu öğrenmek gerekir. Yağ pompası motor bloğunun içindeyse, motoru çıkarmakla işe başlanır.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Bazı modeller için ise düzgün bir şekilde kullanıldığında 3.500 kilometrede 1 litre civarında yağ yakılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak aracın yağ yakması bir şüphe oluşturduğunda yağ tüketimi yakından izlenmelidir. Ortalama olarak 4.500 kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi bir probleme işarettir.
Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın. Yağ değişimi için önerilen süreler her araçta farklılık gösterir. Ortalama 5.000 km'de bir motor yağının değiştirilmesi önemlidir.
Motor yağı kontrolü, düz bir zeminde araç soğukken yapılmalıdır. Bu şekilde mevcuttaki yağ süzülerek daha doğru değer verecektir.
Motor yağı seviyenizi kontrol etmek için önce arabanızı düz bir yere park edin, ardından yağı motordan kartere geri akmaya bırakmak için en az 10 dakika bekleyin. Kaporta kapağını kaldırın ve sabitleyin, ardından görülmesi ve erişilmesi genellikle oldukça kolay olan yağ çubuğunun üst tarafını bulun.
Yağ değiştirme işlemi motor sıcakken başlar. Yağ değişimi için gelen motorun yağı sıcaktır. Sıcak değilse çalıştırılıp ısıtılır. Motor durdurulduktan sonra yağın süzülmesi için bir miktar beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri