Kurumların ve firmaların faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan belge ve dokümanların denetlenmesi için barındırılan yerlere arşiv denir. Farklı bir tanımla arşiv, birey ve kuruluşların üretimleri sırasında ortaya çıkan yasal hak ve ödevlerin korunmasını ve olayın ispatlanmasını sağlayan belge ve bilgi deposudur.
Arşivleme sistemi, önemli evrakların veya belirli bir süre boyunca saklanması zorunlu olan belgelerin güvenli ve planlı bir şekilde saklanması olarak düşünülebilir.
Kurumsal arşivler, bilimsel bilginin daha hızlı ve daha çok kişiye ulaştırılmasını, yeni bilimsel buluşlarda ayrıcalığının kanıtlanmasını, yayınlara daha çok atıf yapılmasını ve son olarak, araştırmacıların ve kurumlarının saygınlıklarının artmasını sağlamaktadır.
Arşivlerde, geçmiş yüzyılların belgeleri, tarih araştırmaları için en değerli dokümandır. Toplumsal, ekonomik yaşayışımızın bütün görünüşleri,bu belgelerde yatmaktadır. Arşiv belgelerinden bilimsel amaçlardan başka, resmi ya da kişisel işlerde, davalarda yararlanılabilir.
Film, kaset, cd, dvd, plak, dia, slayt ve benzeri malzemeler bu arşiv türünün temel malzemesini oluşturur.
İlgili 16 soru bulundu
Dosyalama sisteminde amaç; birbiriyle ilgili belgelerin bir arada bulunmasını, aranan belge ve dosyanın en süratli biçimde bulunup isteyene sunulmasını sağlayacak bir düzen kurmak olmalıdır.
Türk dil kurumu sözlüğüne göre belgelik manasına gelen arşiv kelimesi Fransızca kökenlidir. Kısaca; yapılan tüm faaliyetlere yönelik mevcut bilgi ve belgelere arşiv denilmektedir. Arşiv geçmiş faaliyetleri içerir, gelecek faaliyetler için yapılanlara planlama denilir.
Kartografik arşivler (İng. cartographic archives; Fr. archives cartograp- hiques; Alm. Kartographische archiv): Harita, plân, pafta vb. gibi arşiv mal- zemesinden teşekkül eden arşivlerdir.
Hukuk büronuzda kullanabileceğiniz belli başlı dosyalama teknikleri alfabetik , numaralı , kronolojik , karma ve alfanumerik şeklindedir. Adından da anlaşılabileceği gibi dosyalara A – Z harfleri aralığında harfsel değerler verilerek gruplandırmalar yapılır.
Arşivleme sistemlerinde büyüklük önemlidir. Alfabetik olarak hazırlanan dosyalar, A,Aa ya da AAa gibi geniş oranlı ve spesifik bir arşivleme düzeni oluşturur. Numaralı arşiv sistemi dosyalar hazırlanırken kolay anlaşılır olmasını sağlar. Bu sistemde aynen alfabetik sıralamada olduğu gibi yöntem izlenebilir.
Arşiv düzenleme, statik belgeleri güvenli bir fiziksel veya dijital alanda depolama uygulamasıdır ve herhangi belge yönetim sisteminin önemli bir uygulamasını ifade eder.
Özel arşiv terimi, arşiv belgesi muhtevasında olup da, kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan gerçek kişiler ile tüzel kişiler elinde bulunan benzeri belgelerden meydana gelen arşivdir.
Elektronik doküman ve arşiv yönetim sistemleri doküman ve belgeleri bilgisayar ortamına aktararak kayıt altına alan, onları güvenli şekilde saklayan ve gerektiği zaman kolayca bulunmalarını sağlayan sistemlerdir.
Kurumsal arşiv, kurumda üretilen bilgiyi sayısal (dijital) ortamda derleyen, saklayan, koruyan, diğer kurumların ve kişilerin serbestçe erişimini sağlayan bir hizmetler bütünüdür.
Arşivleme hareketleri bilginin korunmasına yönelik bir hizmet çeşididir. Bugün tüm kurumlar bilgi kaynaklarını belli bir arşivleme sistemi ile koruyup, arşivleme hareketleri ile ihtiyaç durumunda arşivlenmiş bilgiye ulaşma ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.
Arşivde: Dosyanın incelenmek üzere tetkik hâkimine gönderilmeyi beklediği aşamayı göstermektedir.
Etkili bir dosyalama sistemi basit ve kolay uygulanabilir olmalıdır. Sistemi kullanan kişiler sistemi kolayca anlayabilmeli ve rahat biçimde kullanılabilir olmalıdır. Belgelere erişim hızlı olmalıdır. Belgelere erişim sağlarken zaman kaybettirmeyen bir sistem olmalıdır.
dosyalama daha çok güncel belgelerin düzenlenmeleri için kullanılan bir kavramdır. Dolayısıyla dosyalamaya, belgelerin arşiv öncesi düzenlenmesi işlemidir denilebilir. gruplandırılmalı, kullanılmadıkları zaman korunmalı ve işlemlerle ilgili bilgi verecek şekilde düzenlemeye tabi tutulmalıdır.
Kurumların iş ve işlemleri sonucunda oluşan belgelerin, elektronik ortamda sistemli bir şekilde önceden hazırlanmış plan ve program doğrultusunda taranması, indekslenmesi ve yeniden dijital olarak dosyalanması çalışmasıdır.
Arşivleme araçları içinde dosya türlerini genel olarak poşet dosya, telli dosya, askılı dosya, karton dosya, sıkıştırmalı dosya, çıtçıtlı ve lastikli dosya şeklinde gruplandırabiliriz. Dosya türleri arasında poşet dosyalar, pek çok kesimden kullanıcı tarafından en sık kullanılan arşivleme araçlarından biridir.
Arşiv Belgesi (Archive Records): İdari ve/veya entelektüel kullanımı için saklanıp düzenlenen arşivsel değere sahip belge. Arşiv Fonu (Archive Group): Arşivlerin düzenlenmesinde kaynaklık eden birim veya kuruluşu esas alan temel bölüm.
Dosya Gezgini açın ve sıkıştırılmış klasörü bulun. Bütün klasörün sıkıştırmasını açmak için sağ tıklayıp Tümünü Ayıkla'yı seçin ve yönergeleri izleyin. Komut şeridinden Tümünü Ayıkla'yı da seçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri