ARŞİV TÜRLERİ Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizüel arşivler ve kurum arşivleridir.
Özel Arşiv Çeşitleri:
1- Şahsî belgeler, yazı koleksiyonları ve Aile Arşivleri, 2- Edebi elyazmaları ve kültür örgütlerinin arşivleri, 3- Bilimsel kayıtlar ve bilimsel örgütlerin belgeleri, 4- İş dünyası arşivleri, 5- Üniversiteler ve yükseköğretim kuramları arşivleri, 6- Noter Arşivleri, 7- Mahkemelerin arşivleri.
Özel arşivler genellikle, yasal olarak kamuya ait olmayan arşivler olarak tanımlanmaktadır. Bu arşivler kamuya ait olmamaları ve yasal kanıt niteliği taşımadığı genel kabulüyle daha az önemli olarak algılanmaktadır.
Devlet Arşivleri: Devlet kurumlarının yapmış olduğu bütün işlemler sonucunda ortaya çıkan evrak ve belgelerin toplandığı arşivlerdir. Şehir (Kent) Arşivleri: Bir kentin yerel kültür mirasını yansıtan her türlü belge, yayın, kitap, fotoğraf, harita, folklorik öğeler gibi arşiv malzemelerinin toplandığı arşivlerdir.
Hastane Arşivleri: Bir hastanenin faaliyetleri sonucunda oluşan belgelerin bir araya toplanmış olduğu arşivlerdir. Ekonomik Arşivler: Çeşitli endüstri ve ticaret kuruluşlarının bünyelerinde oluşturdukları arşivlerdir.
İlgili 30 soru bulundu
ARŞİV TÜRLERİ Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizüel arşivler ve kurum arşivleridir.
Kurumsal arşiv, kurumda üretilen bilgiyi sayısal (dijital) ortamda derleyen, saklayan, koruyan, diğer kurumların ve kişilerin serbestçe erişimini sağlayan bir hizmetler bütünüdür.
e) Kurum Arşivi : Kurumun Merkez Teşkilatı içinde yer alan ve arşiv malzemesi ile arşivlik malzemenin birim arşivlerine nazaran daha uzun süreli saklandığı merkezi arşivi, ifade eder.
“Cumhurbaşkanlığı'nın görev ve fonksiyonları özelinde geniş bir arşiv içeriğine sahiptir. Özellikle Milli Mücadele ve erken Cumhuriyet tarihi ile ilgili zengin bir arşiv malzemesini kapsamaktadır. Atatürk'ün özel hayatı, İstiklal Mahkemeleri, isyanlar gibi konularda oluşturulmuş özel koleksiyonlar bulunmaktadır.
Kurum elinde bulunan arşivlik malzeme Birim Arşivlerinde 1-5 yıl süreyle, arşiv malzemesi ise Kurum Arşivinde 10-14 yıl süreyle saklanır.
Kişisel Arşiv fonksiyonu kullanıcıya özgü bir listedir. Kullanıcının oluşturmuş olduğu kişisel arşiv klasörü ve içerisindeki evraklar başka bir kullanıcı tarafından görüntülenemeyecektir. Kullanıcı, sol menüde yer alan evrak listelerinin içerisindeki evrakların bir kopyasını kendi kişisel arşivinde saklayabilmektedir.
Birim Arşivi
Kurum ve kuruluşların görev ve faaliyetleri sonucu kendiliğinden teşekkül eden ve bu kuruluşların çeşitli birimlerinde, aktüalitesini kaybetmemiş olarak aktif bir biçimde ve günlük iş akımı içinde kullanılan arşivlik malzemenin belirli bir süre saklandığı arşivlerdir.
Arşivci, belge ve bilgiyi tasnif eden, kataloglayan, koruyan, data girişlerini yapan, erişim uçlarını hazırlayan, gerektiğinde ihtiyaç sahiplerine ulaştıran kişilere denir. Belge ayıklama ve imha işi de arşivcilerin iş alanlarındandır.
Arşivlerde Kimler Araştırma Yapabilir? Cumhuriyet ve Osmanlı arşivleri 18 yaşını doldurmuş bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açıktır. Fakat Genelkurmay, Dışişleri, Milli Savunma Bakanlığı gibi arşivler, sadece konunun uzmanlarına özel izinle açılan arşivlerdir. Adı geçen uzmanlar da çoğunlukla tarihçilerdir.
Arşiv Belgesi (Archive Records): İdari ve/veya entelektüel kullanımı için saklanıp düzenlenen arşivsel değere sahip belge. Arşiv Fonu (Archive Group): Arşivlerin düzenlenmesinde kaynaklık eden birim veya kuruluşu esas alan temel bölüm.
ARŞİVCİLİK NEDİR
Arşivlerin kuruluşu, organizasyonu, belgelerin saklanması, kullanıma sunulması ile ilgili işlemlerin ve arşiv uygulamalarının, dayandığı temel ilmi düşünceleri ve kaideleri konu edinen bir ilim dalıdır.
Cumhurbaşkanlığı'nın görev ve fonksiyonları özelinde geniş bir arşiv içeriğine sahiptir. Özellikle Milli Mücadele ve erken Cumhuriyet tarihi ile ilgili zengin bir arşiv malzemesini kapsamaktadır. Atatürk'ün özel hayatı, İstiklal Mahkemeleri, isyanlar gibi konularda oluşturulmuş özel koleksiyonlar bulunmaktadır.
Arşiv, günümüzde resmî olarak Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi olarak adlandırılmaktadır ve Devlet Arşivleri Başkanlığına bağlıdır. Arşivin muhafaza edildiği kompleks İstanbul'un Kâğıthane ilçesinde bulunmakta olup Osmanlı Arşivi Külliyesi adını taşımaktadır.
Devlet Arşivleri Başkanlığı, arşiv hizmet ve faaliyetlerini düzenlemek ve kamuda belge yönetimini sağlamak üzere Türkiye Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak görev yapan devlet kurumu.
dosyalama daha çok güncel belgelerin düzenlenmeleri için kullanılan bir kavramdır. Dolayısıyla dosyalamaya, belgelerin arşiv öncesi düzenlenmesi işlemidir denilebilir. gruplandırılmalı, kullanılmadıkları zaman korunmalı ve işlemlerle ilgili bilgi verecek şekilde düzenlemeye tabi tutulmalıdır.
Banka hesap özetleri, insan kaynakları dosyaları, işletme gelir vergisi beyannameleri, işletme defterleri, muhasebe kayıtları, iptal edilen çekler, kurum içi ve kurum dışı yazışmalar, faturalar v.b. ileride size fayda sağlayacak her türlü belge arşivlenebilir.
Kurumların iş ve işlemleri sonucunda oluşan belgelerin, elektronik ortamda sistemli bir şekilde önceden hazırlanmış plan ve program doğrultusunda taranması, indekslenmesi ve yeniden dijital olarak dosyalanması çalışmasıdır.
Anlam itibariyle arşiv; resmi ya da özel kurumların, çeşitli müessese veya kişilerin işlerini yürütürken kullandıkları ve muhafaza edilmesi gereken dokümanların (belgelerin) düzenli bir şekilde, belirli kaidelere göre bir araya getirilerek saklandığı yer demektir.
Arşiv bir anlamda bilgi bankası demektir. Arşivler bulundukları ortama göre devlet arşivleri, belediye arşivleri, hastane arşivleri, mahkeme arşivleri, tapu arşivleri, noter arşivleri, cami arşivleri, aile arşivleri ve özel arşivler gibi isimler alır.
Arşiv Memuru, arşiv belgelerinin tespit edilmesi, arşiv niteliği taşıyan ya da gelecekte arşiv vasfını kazanacak belgelerin korunması ve kayıt altına alınmasından sorumlu kamu memurudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri