Artemis Tapınağı milattan önce 550 yılında tamamlanmış bir tapınaktır. Lidya Kralı Croseus'un emri ile Yunan Mimar Chershpron tarafından tasarlanmış bir eserdir. Tapınak zamanının en önemli, ünlü ve yetenekli heykeltraşları tarafından yapılmıştır.
Tapınak Lidya Kralı Kroisos tarafından başlatılmış 120 senelik bir projenin eseridir. Dünyanın yedi harikasını derleyen Sidon'lu Antipater tapınağı şöyle tarif etmiştir.
Artemis Tapınağı hangi uygarlığa aittir sorusunun cevabı ise İyon'dur.
Herostratus 21 Temmuz MÖ 356'da tarihe geçmek için Dünyanın yedi harikasından biri olan, halkın büyük uğraşlarla yaptığı, Artemis Tapınağını yakan Efesli genç adam.
Leto ve Zeus'un kızı olarak dünyaya gelen Artemis, Apollon'un da ikiziydi. Vahşi doğanın ve hayvanların, avın ve doğurganlığın tanrıçası olan Artemis, taşıdığı özelliklerden dolayı birçok sıfatla onurlandırılmış, Anadolu ve Yunanistan'da yoğun ilgi görmüştü.
İlgili 24 soru bulundu
ARTEMİSİON (ARTEMİS TAPINAĞI)
İnşası 120 yıl sürmüş, 130X 68 metre büyüklüğe sahip Tapınak M.Ö 356 yılında adını ölümsüzleştirmek isteyen Herostratus adlı bir meczup tarafından yakıldı.
Günümüzde ise Artemis tapınağının görkemli iki heykeli Selçuk Müzesi'inde sergilenmektedir. Fakat Artemis tapınağı bulunmamaktadır; bugün sadece bir sütun kalmıştır. Tapınaktan geriye kalan kabartmalı sütunlar ve arkaik sütun başlıkları ise Londra British Museum'da sergilenmektedir.
MÖ 4. yüzyılda kasıtlı bir yangınla yok edilen ve daha sonra yeniden inşa edilen büyük İon tapınağı, Geç Antik Çağ'a ve MÖ. 267 yılındaki Gotik istilasına kadar ayakta kaldı. Bir kez daha yeniden inşa edildi, MS 401'de Hıristiyan ayaklanmacılar tarafından son kez yıkıldı.
Büyük bir olasılıkla 18,40 m. yükseklikte 127 sütunu vardı ve yüksek bir basamaklı temelin üzerinde (bir önceki yapının seviyesinden 2,70 m. daha yüksekte) durmaktaydı.
263 yılında Gotlar tarafından tahrip edildikten sonra harabesi yağmalanan ve bir daha kimsenin bütün olarak göremediği dünyanın 7 harikasından biri olan Efes'teki Artemis Tapınağı, dijital dünyada yeniden hayat buldu. Prof.
Plinius, tapınak sütun yüksekliğini 17.65 m., çapları ise, 1.84 m. olarak belirtmektedir. Bu durumda oranlama 9.6'dır ve Klasik tapınak, Arkaik tapınağa göre daha basık bir görünümdedir. Efes tipi altlıklar üzerinde yükselen sütunlar, 24 yive sahiptir. Bu tapınakta da önde kabartmalı sütunların olduğu kabul edilir.
Hemen hemen aynı özelliklerde, yine iyi bir mermerden oyulmuş ama çok daha küçüktür. Bu üç heykel de bugün Selçuk Arkeoloji Müzesi'ndedir.
MÖ 550'de inşa edilen Artemis Tapınağı ve etrafındaki dünya Antik Çağ'ın en önemli kültür sahalarından biridir.
1-Dünyanın yedi harikasından biri.
Türkiye'nin en özel antik kentlerinden biri olan Efes'te yer alan Artemis Tapınağı dünyanın yedi harikasından biri olma özelliği taşıyor. Milattan önce 550 yıllarında tamamlanan Artemis Tapınağı, 115 metre uzunluğunda ve 54 metre genişliğinde geniş bir alana yayılıyor.
Efsaneye göre, kent kâhinlerin tavsiyesi üzerine bir balık ve yaban domuzunun rehberliğiyle gittikleri Kayster Nehri'nin denize döküldüğü yerin kıyısında ikinci kez Atina kralı, Kodros'un oğlu Androklos tarafından kurulmuştur.
Kuruluşu Cilalı Taş Devri'ne yani MÖ 6000 yıllarına dayanır. MÖ 10. yüzyılda eski Arzava başkentinin yerine Attik ve İyonyalı Yunan kolonistleri tarafından inşa edilmiştir.
Yunan mitolojisinde Artemis (Yunanca: Ἄρτεμις) av, vahşi doğa, vahşi hayvanlar, doğa, bitki örtüsü, doğum, çocuk bakımı ve iffet tanrıçasıdır.
Özet. Dünyanın bilinen ilk tapınağı olma özelliği taşıyan Göbeklitepe, 12.000 Yıllık geçmişiyle tarihin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
4.yüzyılda kundaklama ile hasar gören tapınak yeniden inşa edildi. Ne yazık ki daha sonra depremler nedeni ile yıkılmış, en son olarak da Gotlar tarafından yağmalanmıştır. Artemis Tapınağı, her biri 17,5 metre yüksekliğinde olan 127 adet sütundan oluşuyordu.
Karyalılar ve Lelegler kentin ilk sakinleri arasında yer alırken, İyon göçleri M.Ö. 1200 yıllarında başlamıştır. Esas olarak bir İyon Yunan şehri olarak bilinen Efes, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Tapınak giriş saatleri yaz döneminde ve kış döneminde farklılık göstermektedir. Yaz döneminde 08.00- 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilen tapınak kış döneminde ise 08.00- 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Artemis Tapınağı giriş ücreti ise 60 lira olarak belirlenmiştir.
Tanım. Artemis Yunan, avcılık, vahşi doğa ve iffet tanrıçasıydı. Zeus'un kızı ve Apollon'un kız kardeşi olan Artemis, kızlar ile genç kadınların hamisi ve doğumların koruyucuydu. Yaygın olarak tapılırdı, ancak en ünlü tarikat yeri, Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Efes'teki Artemis Tapınağı idi.
Poseidon: Neptün, balık burcu. Apollon: Güneş, aslan burcu. Artemis: Ay, yengeç burcu.
Artemis Programı ya da Artemis görevi, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) liderliğinde, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) gibi uluslararası ortaklar tarafından yönetilen bir robotik ve insanlı Ay keşif programıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri