Alınan kararlarda hak, adalet, hakkaniyet ve dürüstlük ilkelerine riayet edilmesi etik karar verme sürecinde önemlidir. Etik karar verme sürecinde mevcut alternatiflerin tümünün kabul edilebilir ve makul olması durumunda etik ikilemler ortaya çıkmaktadır.
Etik ve Uyum yöneticisi önüne etik bir sorun veya dilemma geldiği zaman ilk önce iki soruya cevap vermesi gerekir: Sorunun veya dilemmanın detayları nedir ve arka planında neler yatmaktadır? Bu sorulara sağlıklı cevaplar verebilmek için ise mümkün olduğu kadar çok ve detaylı bilgi toplanması gereklidir.
Etik karar verme, etik ilkeler do rultusunda hareket etmeyi gerektirir. Etik ile ilgili durumlar, görevleri, zorunlulukları içerir. Adalet, haklar, dürüstlük, hakkaniyet ilkeleri etik karar vermeyle ilgilidir.
Karar vermeyi etkileyen faktörler, bireysel, yapısal ve çevresel faktörlerdir. Yapısal faktörler kapsamında organizasyonların, hiyerarşik yapıları, formelleşme dereceleri, otorite, işbölümü, uzmanlaşma, merkezcilik, yetki devri, katılımcılık ve eşgüdüm gibi unsurlar yer almaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Temel Etik İlkeler
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
İşletmelerde karar verme yaklaşımları genel olarak; sezgisel karar verme, deneyimsel karar verme ve bilimsel karar verme şekilde ayrılıyor.
Karar Verme Sürecinin Özellikleri
Karar verme, rasyonel düşünmeye dayanır. Yönetici, belirli bir karar vermeden önce sonucunda ortaya çıkabilecek çeşitli etkilerini öngörmeye çalışır. Mevcut alternatifler arasından en iyisini seçme sürecidir. Mevcut çeşitli alternatiflerin değerlendirilmesini içerir.
Etik karar verme, birbiriyle çatışan alternatifler olduğu zamanlarda sistematik düşünerek ahlaki bakımdan en makul ve etik ilkelerle en uyumlu olanın tercih edilmesidir. Alınan kararlarda hak, adalet, hakkaniyet ve dürüstlük ilkelerine riayet edilmesi etik karar verme sürecinde önemlidir.
Karar Probleminin Ögeleri
Karar probleminde yer alan ögeler, karar verici, amaç, hedefler ve kriterler, seçenekler, çevresel faktörler, olasılıklar ve sonuçlar biçiminde sıralanabilir.
Etik ilkeler, yasalar tarafından düzenlenmeyen ve genel olarak öznel durumları kapsayan ilkeler olarak bilinmektedir. Etik ilkelerin devlette ve toplumda düzeni sağlamaya yönelik ilkeler olduğu da bilinmektedir. Etik ilkeler toplumun genelinde yozlaşmayı önlemeyi ve dürüstlüğün galip gelmesini hedeflemektedir.
Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik ilkeleridir.
1. Genel Bir Çerçeve Çizin. Karar verme sürecinin ilk aşamasında; bu kararın artılarını, eksilerini, kimi nasıl etkileyeceğini ve olası sonuçlarını değerlendireceğiniz genel bir çerçeve çizmelisiniz.
Karar Verme Sürecini Etkileyen Faktörler
Karar sürecini etkileyen unsurlardan bazıları; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve örgütsel unsurlardır. Karar vericilerin algılayış ve yorumlayış biçimi, duyguları, değer yargıları, kişiliği, geçmiş yaşantıları, amaç ve beklentileri de kararları etkiler.
Bu modele göre karar alma süreci; sorunu tanımlama, seçenekleri oluşturma, seçenekleri değerlendirme, seçim yapma, kararı uygulama ve kararı değerlendirme aşamalarından oluşur.
Karar kelimesi, “aralarında bir seçme yapma zorunluluğu olan olanaklardan birini seçme edimi ve bu edimin sonucu”; karar verme ise, “karar birimlerinin belirlenmiş bir ya da daha fazla amaca ulaşmak için var olan çeşitli seçenekler arasında seçim yapmalarına yönelik davranış biçimi” olarak tanımlanmaktadır.
Nitel karar verme teknikleri, özellikle risk analizi, stratejik planlama ve proje yönetimi gibi alanlarda etkili yöntemler sunar. Örneğin, nitel risk analizi yöntemi kullanılarak, belirsizlik altında karar vermeli durumlarda daha etkili stratejiler geliştirilebilir.
Karar Verme Birimi: Birbiriyle benzerlik gösteren girdiler sayesinde birbiriyle benzerlik gösteren çıktılar elde eden işletme, kurum vb. bağıntılı etkinliği incelenen birimlerdir.
➢ Etiğin temel ilkesini “başkaları için yaşamak” biçiminde değerlendirmektedir. Başkaları, aile, toplum, vatan, insanlıktır... ➢ Etiğin başlıca işlevi elden geldiğince insanlığın ilerlemesine yardım etmektir. ➢ Etik kurallarının amacı, kişileri uyumlu olarak birbirine bağlamaktır.
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri