Artikülasyon Terapisi: Artikülasyon veya ses üretimi esnasında terapist doğru ses üretimini gösterir (model olur) ve çocuktan doğru üretimi tekrar etmesi beklenir. Terapist doğru ses üretimine fiziksel ve görsel olarak yardım edebilir. Artikülasyon terapisi esnasında çocuğun yaşına uygun aktivite ve oyunlar oynanır.
Bazı aileler çocuklarındaki artikülasyon sorunlarının zamanla ortadan kalkacağı inancı ile bazen gereğinden fazla beklemeyi tercih edebilmektedirler. Ayrıca bilinmelidir ki artikülasyon bozuklukları her zaman kendiliğinden düzelmez ve ileriki yaşlarda da sürer.
ARTİKÜLASYON BOZUKLUĞU TEDAVİSİ
Genel olarak çocuklar 7-8 yaşlarına geldiklerinde anadilinin tüm seslerini doğru olarak üretebilirler. Bu yaştan sonra devam eden konuşma bozukluğunun kendiliğinden düzelme olasılığı düşüktür.
Yetişkinlerde kendisini gösterecek artikülasyon bozukluğu tedavisi maksadıyla alınacak terapinin işe yaramayacağı gibi yanlış bir algı bulunmaktadır. Fakat bu hatalı algının aksine artikülasyon terapisi ile iyileşme sağlamak mümkündür. Önemli olan yaş faktöründen ziyade sorunun sürdüğü sürenin uzayıp uzamamasıdır.
Öğretmen çocuğa karşı sevecen, sabırlı, ve özverili olmalıdır. Çocuğun hatalı çıkardığı sesi hemen doğru olarak kazanamayacağı için aceleci davranmamalıdır. Önce çocuğun artikülasyonunun çeşidini ve çıkardığı hatalı seslerin bilinmesi gerekmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Artikülasyon Egzersizleri: Bu egzersizler, çocuğun dil, dudak, çene ve ses organlarıyla doğru sesleri üretmesini hedefler. Terapist, çocuğa doğru şekilde sesleri taklit etmesini, tekrarlamasını veya üretmesini öğretebilir. Örneğin, "pa-pa-pa" veya "ka-ka-ka" gibi seslerin tekrarlanması gibi egzersizler yapılabilir.
Çocuklarda görülen konuşma bozuklukları için hastanelerin nöroloji bölümlerine gidilmelidir. Eğer cerrahi ya da medikal bir tedavi gerektirmeyen bir durum var ise uzman doktor, konuşma terapistlerine de yönlendirebilir. Burada dil terapist aktiviteleri uygulanır.
Konuşma bozukluğunu tedavi etmek mümkündür. Dil konuşma terapistlerinin yardımıyla konuşma bozukluğu tedavi edilebilir. Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır.
Artikülasyon bozuklukları yanlış öğrenmeden kaynaklanabileceği gibi nörojenik etiyolojisi olan hastalıklar, işitme kayıpları, dudak-damak yarığı, ortodontik müdahale gerektiren anomaliler ve bazı sendromlara bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Artikülasyon bozukluğunda; tek tek seslerin üretiminde sorunlar görülür (ör: /r/ yerine /y/, /ş/ yerine /s/, /k/ yerine /t/ söylemek gibi). Söylenmesinde yanlışlıkların en sık yapıldığı sesler yaşla düzelmesi beklenen seslerdir. Bunlar (l,r,s,z,ş,j,c,ç) sesleridir.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Konuşma organlarındaki bozukluktan artikülasyon bozukluğu meydana gelebilir. Dudak yarıklığı, diş yapısındaki bozukluklar, çenenin açık veya kapalılığı, alt çenenin geride olması, damağın düz veya gereğinden fazla çukur olması, dilin büyük veya küçük olması gibi kusurlar artikülasyon bozukluğuna sebep olabilir.
Sakız çiğnemek dil,dudak ve yanak kaslarının çalışmasını sağlar.Lokum ise;dil kaslarının tümünün ortaklaşa çalışması ile çıkan hareketlerdir.
Müdahale edilmediği durumlarda bile kendiliğinden düzelmeler çok sıktır. Yapılan bir çalışmada sıklığı 5 yaş çocuklarında %7-8 civarındayken 17 yaşında % 0.5 olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlar fonolojik bozukluğu olan çocukları yüzde 90'nından fazlasının yaşın ilerlemesi ile birlikte düzeleceği anlamına gelmektedir.
B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur. Fiziksel koordinasyon kaybı konuşma ya da yürüme güçlüğüne neden olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir.
Bir kural arz etmemekle birlikte dil terapileri genellikle haftada 2-3 gün birer seans şeklinde yürütülür. Bazı durumlarda, örneğin dil terapisine ek olarak özel eğitime de katılım sağlanması gerekiyorsa, seans sayıları artış gösterebilir.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Akıcı konuşmayı sağlar. Okuduğunuzu aynı zamanda duyduğunuz için kendinizi düzeltir ve diksiyonunuzun da doğru olmasını sağlarsınız. Konuşma bozukluğu olan kişilerin mutlaka kitabı sesli okumaları gerekir. Bu sayede vurgu ve tonlamalara da dikkat edebilirsiniz.
-Dilinizi ağzınızda sakız çiğner gibi hızla çiğneyiniz. -Dilinizi ağzınızın içinde, çenelerinizin dışından, dudaklarınızın altından dairesel hareketlerle hızla dolaştırınız. -Dil ucunu ön alt dişlere dayandırarak ağız içinde köklerden ileri geri hareket ettiriniz. -Dilinizi iyice dışarı çıkarınız.
Dil ve konuşma terapistleri çeşitli özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve sağlık kuruluşlarında iş bulabilirler.
Dil ve Konuşma Terapisti Seans Ücreti
Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı Destekli ücretsiz dil ve konuşma terapilerinin olduğu unutulmamalıdır. Kendi kliniklerinde terapi hizmeti veren dil ve konuşma terapistlerinin tek seans ücretleri ise 300-500₺ aralıklarında olmaktadır.
Dil ve Konuşma Terapisi
3 yaş öncesi başlayan tedavi çocuğun gelişimsel eğrisini değiştirmek erken müdahale sayesinde ise mümkündür. Hem dil ve konuşma hem de eşlik edebilen başka bozukluklar için erken müdahalenin faydalı olduğu belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri