Zorunlu askerlik yeterli bir iltica sebebi midir? Çok merak edilen bir soru. Zorunlu askerlik arkadaşlar, başlı başına bir iltica sebebi değildir.
Avrupa Adalet Divanı, “zorunlu askerlikten kaçmayı” gerekli bir iltica nedeni olarak kabul etti.
Mahkeme, başvuru sahibinin “vicdani ret” gerekçesiyle “uluslararası koruma” altına alınmasını gerektiren bir durum olmadığına hükmetti.
"Deprem, iltica başvurusunu hızlandırmak için sebep değildir"
İlgili 38 soru bulundu
Bunun yanı sıra kendi ülkelerinde yaşam koşullarının elverişli olmaması ya da can güvenliğinin tehlikede olması durumunda da iltica talebinde bulunulabilir. Bir ülkede yaşanan içsavaş, savaş, çatışma, katliam ya da soykırım gibi durumlarda kitlesel sığınma istemleri yapılabilir.
Başvurunuzun reddedilmesi durumunda, ülkeden uzaklaştırılana veya başvurunuz hakkında nihai olumlu karar verilene kadar Sınırdışı Edilme Öncesi Tutukluluk Merkezinde tutulacaksınız.
Türkiye Vicdani Ret Hareketi, Aralık 1989 ve Şubat 1990'da, iki genç, Tayfun Gönül ve Vedat Zencir'in sırasıyla, Sokak dergisi aracılığıyla askerliği reddettiklerini duyurmalarıyla doğdu. Bu hamleyle Türkiye, ilk kez anti-militarist bir kampanyaya tanıklık yapacaktı…
Vicdani retçilere göre kendilerinin tavrı; yaşamını düşündüğü gibi sürdürmek istemenin, bütün insanlar gibi kendilerinin de en doğal hakkı olduğunu, bu meşruiyete dayalı olarak ve gizlenme gereği duymadan yaşama isteğini duyurup, bütün sonuçlarına katlanılacağı bir eylem biçimidir.
Avrupa Adalet Divanı zorunlu askerlik hizmetinden kaçmayı geçerli bir iltica nedeni olarak kabul etti. Avrupa Adalet Divanı (AAD), yabancı ülkelerde zorunlu askerlikten kaçanların Avrupa Birliği'nde (AB) iltica hakkı olduğuna karar verdi.
Buna ek olarak, ev sahibi ülkenin dışında barışa karşı suçları, savaş suçları, insanlığa karşı suçları, veya ortak kanuna aykırı suçlara teşvik eden veya ortak olan kişilere veya Birleşmiş Milletler amaç ve ilkelerine aykırı eylemlerinden suçlu bulunmuş kişilere mülteci statüsü verilmez (28 Temmuz 1951 tarihli Cenevre ...
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ECJ) sorumlu Başsavcısı Jean Richard de la Tour'a göre, sığınma başvurusu reddedilen bir kişinin, bu arada dinini değiştirmesi ve bu nedenle de geldiği ülkede kovuşturulma tehlikesi ortaya çıkması halinde mülteci olarak tanınma hakkı bulunmaktadır.
Eğer LGBTİ+ bireyler veya kadınlar, ülkelerinde cinsel yönelim veya cinsiyet temelli şiddetin bir sonucu olarak homofobi, transfobi, cinsel saldırı, ev içi şiddet, aile baskısı gibi durumlarla karşılaşıyorlarsa, iltica başvurusunda bulunma hakları vardır.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Bayatyan/Ermenistan davasında vicdani ret hakkını sözleşme kapsamında bir hak olarak kabul ederken, bu hususta uluslararası bir konsensüs oluştuğunu vurgulamıştır. Bugün itibariyle Avrupa Konseyi üyesi 47 devletten bu hakkı tanımayan tek ülke Türkiye'dir.
Vicdani ret, bireyde vücut bulan savaş karşıtı bir tutumdur. En kısa tanımıyla; bir bireyin ahlaki tercih, dini inanç ya da politik görüşleri nedeniyle askerlik yapmayı reddetmesidir. İnsanları vicdani retçi olmaya yönelten çeşitli gerekçeler bulunmaktadır.
Özet: Vicdani retçiler tarih boyunca çeşitli saiklerle askerlik hiz- metini yerine getirmeyi reddetmişlerdir. Uzun yıllardır dünya gene- linde tartışılan vicdani ret, günümüzde Avrupa İnsan Hakları Mahke- mesi ve birçok devlet tarafından hak olarak tanınmaktadır. Türkiye ise vicdani reddi bir hak olarak tanımamaktadır.
Rapora göre Türkiye'de askerlik hizmetini reddetme niyetini açıklayanların sayısı tam olarak bilinmiyor. Ancak 2013 yılında kurulan Vicdani Ret Derneği'nin kayıtlarına göre, 1989 ve 2021 yılları arasında Türkiye'de vicdani reddini açıklayan kişi sayısı 409. Gerçek sayının bundan çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
Yoklama kaçağı askerlik çağı gelmesine rağmen askere elverişli olup olmadığının anlaşılması için yapılan askerlik yoklamasına katılmayan yükümlüler için kullanılan tanımdır. Bu yükümlüler mazeret olup da mazeret beyan etmedikleri takdirde de yoklama kaçağı sayılırlar.
25 Ocak 2024 (bu tarih dâhil) tarihinden sonra bedelli askerlik hizmetinden vazgeçen yükümlüler yeniden bedelli askerliğe müracaat edemeyecektir.
Madde 1 – Türkiye Cumhuriyeti tebaası olan her erkek, işbu kanun mucibince askerlik yapmağa mecburdur. (Son fıkra mülga: 4/1/1961 - 211/119 md.)
Yasal olanakları kullanarak 32 yaşına kadar askere gitmedi; 1989 yılının Aralık ayında İstanbul'da vicdanî ret açıklaması yaptı. Gönül, bu açıklamasıyla Türkiye'de zorunlu askerlik için vicdani ret açıklaması yapan ilk kişi oldu.
Gazete Duvar'ın sahibi, Türkiye'nin ilk vicdani retçilerinden Vedat Zencir'dir. Gazete Duvar'ın Genel Yayın Yönetmeni ise 16 Mart 2022'de beri Barış Avşar'dır. Gazete Duvar, 2019 yılında gazeteci Cansu Çamlıbel yönetiminde Duvar English adıyla İngilizce yayına başladı.
İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir. Ancak, iltica eden kişilerin geri dönüşleri hukuki süreçlere bağlı olup, herhangi bir garantisi yoktur.
Avrupa ülkelerine iltica başvurusu yapan Türk vatandaşlarının sayısı artmaya devam ediyor. Ekim ayında sadece Almanya'ya 9 bin 692 Türk vatandaşı iltica etti. 2023 yılında Almanya'ya ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı ekim ayı itibariyle 45 bini geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri