Ossa plana=Yassı kemikler: Yüzeyleri düz olan kemiklerdir. Örneğin; Kafatası kemiklerinin bir bölümü bu gruba girer.
Göğüs kafesi, kalça kemikleri, kafatası kemikleri, kaburga kemiği, kürek kemiği vücudumuzdaki yassı kemiklerdir.
Oynamaz eklemler: Kafatası kemiklerinin birbirlerine eklendikleri yerlerdeki eklemlerdir.
Kafatası, omurgalılarda başı oluşturan kemik bir yapıdır. Yüzün yapılarını destekler ve beyin için koruyucu bir boşluk sağlar. Kafatası iki bölümden oluşur: kranyum ve mandibula. İnsanlarda bu iki kısım, nörokranyum ve en büyük kemiği olarak mandibulayı içeren viscerocranium'dur (yüz iskeleti).
Kemik Çeşitleri Nelerdir? İnsan vücudunda şekillerine göre gruplandırılmış olan iskelet sistemi kemikleri şu şekildedir; Uzun Kemikler: El tarak, el parmak, pazı, ön kol, dirsek, ayak tarak, ayak parmak, uyluk, baldır ve kaval kemikleridir. Yassı Kemikler: Kafatası, kaburga, göğüs, kalça ve kürek kemikleridir.
İlgili 30 soru bulundu
Kemiklerin beş genel sınıflandırması vardır. Bunlar uzun kemikler, kısa kemikler, yassı kemikler, düzensiz kemikler ve susamsı kemiklerdir. İnsan iskeleti, bağlar, tendonlar, kaslar ve kıkırdak tarafından desteklenen hem kaynaşık hem de ayrı ayrı kemiklerden oluşur.
Kemikler kendi içerisinde 3 gruba ayrılır. Anatomi kemikleri: İskelet sistemimiz göz önüne alındığında kemikler uzun kemikler, kısa kemikler ve yassı kemikler olarak gruplanır.
Kafatası yassı kemiklerinde içte ve dışta kompakt kemik, orta kısmın da ise spongiyöz kemik oluşturur (12).
Kafatası kubbesi kemikleri (alın kemiği, duvar kemiği, Ģakak kemiği, artkafa kemiği), kaburgalar, kürek kemiği, göğüs kemiği ve kalça kemikleri yassı kemiklerdir.
Kafatası, beyni çevreleyen ve oldukça sağlam kemiklerden oluşan güçlü bir yapıdır. Sekiz kemiğin birleşmesiyle oluşur. Bu kemikler doğumda birbirlerinden ayrı olup birbiri üzerinde kayabilirler. 3 yaş civarında tüm kemikler birbirleriyle birleşirler ve sütür adını verdiğimiz girintili çıkıntılı bir yapıyı oluştururlar.
Vücudumuzdaki eklemler 3 gruba ayrılırlar;
Sabit veya hareketsiz eklemler (kafatası eklemleri) Yarı oynar eklemler (omurlar ve çene kemiği) Oynar eklemler (sinoviyal eklemler) (omuz, kol, bacak eklemleri)
Eklemlerimizi yarı oynar ya da oynamaz eklemler ve oynar eklemler olarak iki sınıfa ayırabiliriz. Oynamaz ekleme örnek olarak kafatası kemikleri arasındaki eklemi, yarı oynar ekleme örnek olarak da göğüs kafesimiz ile kaburga kemiklerimiz arasındaki eklemi gösterebiliriz.
Tüm kemikler bir plastik zemin üzerindedir ve bu zemine bağlı olarak kafatasının şu bölümleri incelenebilmektedir; frontal kemik (2), parietal kemik (2), temporal kemik(2), nasal kemik, occipital kemik, maksilla, lakrimal kemik, alt nazal konka, palatin kemik, vomer, ethmoid kemik, sfenoid kemik ve mandibula.
Bu kemiklerin bazıları tek parça olarak bazıları ise 2 parça şeklinde ön plana çıkar. Aynı zamanda birbirlerini yapboz şeklinde tam olarak uyuşmuş kemik yapıları olarak da ifade etmek mümkün. Bunlar içerisinde alın kemiği, duvar kemiği, şakak kemiği ile beraber art kafa kemiği olarak ön plana çıkmaktadır.
Os longum (uzun kemikler): Bu kemiklerin boyu eninden fazladır. 2. Os breve (kısa kemikler): Bu kemikleri boyu ve eni birbirine yakındır. 3. Os planum (yassı kemikler): İki tabaka kompakt kemik ve aralarındaki ince spongioz kemik tabakasından oluşurlar.
– Saçlı deri dışında kalan baş bölümü (yüz) – 6 çift, 2 tek (toplam 14) kemikten oluşur. Yüz iskeleti kemiklerinin en büyüğü • Baş iskeletinin tek hareketli kemiğidir. bulunur.
Kemik Dokusu Nasıl Gelişir? İnsan vücudundaki kemikler şekillerine göre uzun kemikler (kol ve bacak kemikleri), kısa kemikler (el bileği ve ayak bileğindeki küçük kemikler), düz kemikler (kafatası kemikleri ve kaburgalar) ve düzensiz kemikler (omurga kemikleri) olarak dört ana grupta incelenebilir.
Yassı kemikler
Yassı kemiğin yapısında sert kemik doku, eklem kıkırdağı, süngerimsi kemik doku, kemik zarı, sinirler ve kan damarları yer alır. Sarı ilik ve kemik kanalı bulunmaz. Vücudumuzdaki yassı kemikler arasında kafatası kemiği, kürek kemiği, kaburga kemiği, göğüs kemiği ve kalça kemiği bulunur.
22 adet kemiğin birbirleriyle eklemler yaparak oluşturduğu kafa iskeletinin bütününe cranium denilir. Bunlara 1 adet hyoid kemik ile 3 çift kulak kemikçikleri de ilave edilirse toplam 29 adet olurlar.
Kafatası kemiğinin kırılma şekline göre farklı tiplerde kafatası kırıkları oluşabilir. Bazı kırıklar ciddi yaralanmalara ve müdahalelere sebep olurken bazı kırıklar ise basit tıbbi müdahalelere sebep olur.
Eklem yüzü, toraks duvarı, trake, bronş, kafatası tabanı gibi yerlerde kıkırdak kalır.
Uzun kemikler veya boru kemikler örneğin üst kol, uyluk, önkol ve alt bacak kemikleridir. Kısa kemikler: Kısa kemikler, omurları, karpal ve tarsal kemikleri ve kafatasının kısımlarını içerir. Yassı kemikler: Sternum, skapula ve kaburgalar yassı kemiklerdir.
Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri.
Dişlerden sonra vücudun en sert yapısı olan kemikler, erişkin bir insan vücudunun ağırlığının yaklaşık %15'i kadar olup, toplam ağırlıkları yaklaşık 5-6 kg. civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri