Bugün, Artvin'in Ardanuç ilçesine bağlı Konaklı köyünün yaylasında ve Kürdevan Dağı eteklerinde ise kar yağdı. Temmuz ayının ortasında yağan kar şaşkınlık yarattı. Bölgede havanlarını otlatan Onur Yıldız koyunlarıyla zor anlar yaşarken bu mevsimde yağan karın şaşırttığını söyledi.
Yüksek sıcaklık ortalamalarına göre kış mevsiminde sıfırın altında sıcaklıklar olmamakla birlikte en soğuk ay 6.0 C° ile Ocak ayıdır. Yine yüksek sıcaklık or- talamalarına göre ilkbahar, sonbahar'a göre daha serin geçmektedir.
Artvin'de Temmuz ayının 11'inde kar sürprizi yaşandı. Şavşat ilçesi Arsiyan yaylasında çekilen görüntüde 3 bin 600 rakımlı Cin Dağının zirvesi ve eteklerinde kar yağışı etkili oldu.
Bu bölümde ise en soğuk ay ortalaması 3.4 °C, en sıcak ay ortalaması ise 21,1 °C olup, bugüne dek en düşük sıcaklık 14 Ocak 1950'de -16.1 °C,en yüksek sıcaklık ise 18 Ağustos 1961'de 43 °C olarak saptanmıştır.
Artvin balı, dut pekmezi, tereyağı, kuzine zeytini, laz böreği, lahana ezmesi, kuymak gibi birçok lezzetli yiyecek ürünleri ile meşhur olmuştur.
İlgili 39 soru bulundu
Kıyı kesimi ile Cankurtaran dağları silsilesinin içine aldığı alanda tipik her mevsim yağışlı Karadeniz İklimi görülmektedir. Cankurtaran dağları silsilesinden Borçka ve Artvin Merkez'e kadar olan alanda iklim daha soğuk kışlar ve daha az yaz yağışları olan Karadeniz iklimi şeklindedir.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Şehrin tarihini ve doğasını daha iyi iklim şartlarında keşfetmek isteyenler için ise en ideal dönemler yağışın da en düşük seviyelerde gezdiği mayıs – ağustos ayları arası olacaktır. Şehir bu dönemlerde doyasıya gezmek ve tüm doğal güzellikleri keşfetmek için daha ılıman bir iklim sunar.
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir.
1- Aomori (Japonya)
Honşu Adasının en kuzey ucundaki 300 bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyük şehir. Şehre her yıl ortalama 7.9 metre kar yağıyor.
Dünyada kar yağışı
Dünyada kutup bölgeleri ve ılıman iklimin iç kısımları kar yağışının yoğun olduğu bölgelerdir. Kar yağış sınırı, kuzey yarımkürede 30° enlemini, Güney yarımkürede 25-30° enlemleri aralığını takip eder. Dağlık alanlarda yükselti nedeniyle kar yağışı artar.
Türkiye'nin en yüksek noktası Ağrı Dağı'nın bir bölümü ile Iğdır'daki Zor ve Canderviş dağları kar yağışıyla beyaza büründü.
Meyve üretiminde ilk sırayı 155.733 ton üretimle çay almış, bunu sırasıyla 5.022 ton fındık, 2.180 ton elma, 2.128 ton ceviz ve 1.868 ton ile armut meyvesi olmuştur. 2016 yılında sebze üretimi kapsamında ise 9 bin 450 dekar alanda 9.477 ton sebze üretilmiştir.” dedi.
Şehirde Türkler çoğunluğu oluşturur. Türkler grup olarak Kıpçak Türkleri, Yerli denilen Türkler ve Ahıska Türklerinden müşterektir. Artvin Merkez'de Türk nüfusu coğunluktadır. Yusufeli, Ardanuç ve Şavşat ilçeleri ekseriyetle Türk nüfus alanıdır.
Biz çekingen,utangaç yapıya sahip insanlarız.Bu yüzden yaptıklarımız edep ölçüsünde olur.Saygı gösteriyorsak,saygı görmeyi bekleriz.Yusufeli erkeği ailesine bağlı yapıya sahiptirler.Sahiplenmek ve sahiplenebilmek isterler.Artvin insanı hem dini hemde kültür sosyal yönden ileri durumdadır.
Kemalpaşa Plajı - Artvin
35 kilometre kıyı bandı bulunan Arhavi ve Hopa ilçelerinde, yazın deniz turizmi yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Özellikle 2 kilometrelik plajı bulunan Hopa/Kemalpaşa Beldesi'nin, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en güzel plajlarına sahip olması nedeniyle, bir çekim merkezi konumundadır.
Aile grupları tarafından da sıklıkla ziyaret edildiği belirtilen Artvin plajları, doğal güzelliklere yakın olmasıyla da tercih edilmektedir. Şehir sınırları içerisinde yer alan plajlar arasında Kopmuş Plajı, Kıyıcık Plajı ve Arhavi Belediye Plajı bulunmaktadır.
Bunun üzerine hükümet 4 Kasım 1936'da kabul edilen 2885 Sayılı Kanun ile, merkezi Rize olan Çoruh Vilayeti kaldırıldı. Artvin Merkez, Hopa, Borçka ve Şavşat kazaları ile evvelce Erzurum'a verilmiş Yusufeli Kazası'nı da alarak Artvin olan Çoruh İli teşkilatı kabul edildi.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. çok küçük bir Ortodoks azınlık Batum'da.
Artvin iline bağlı olan ve nüfus açısından en kalabalık ilçesi Artvin Merkez ilçesidir. Merkez ilçesinin ardından en kalabalık ilçesi Hopa ilçesi gelir. Ayrıca en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Artvin Murgul İlçesidir.
Türkiye'nin kuzeydoğusunda bulunan Artvin, turistik faaliyetlerle ön plana çıkan bir şehirdir. Birbirinden farklı pek çok ilçenin yer aldığı Artvin'de her yıl yüz binlerce kişi ağırlamaktadır. Dağlık bir bölge olmasıyla bilinen şehir Karadeniz atmosferini sonuna kadar hissedebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.
“Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Artvin ili I. Dünya Savaşı ve Millî Mücadele yıllarında Batum sancağına bağlıydı. 93 Harbi'nden sonra imzalanan Berlin Antlaşması'yla savaş tazminatı olarak Rusya'ya bırakılan Artvin ili, 40 yıl Rus işgali altında kara günler yaşamıştır.
NÜFUS: 8 ilçeye sahip olan Artvin'in nüfusu, 2021 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Artvin nüfusu 2021 yılına göre 169.543'dir. Bu nüfus, 85.952 erkek ve 83.591 kadından oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri