-Aşağı Doğru Ok Tekniği: Sorulan sorularla danışanın temel inançlar, ara inançlar ve otomatik düşüncelerinin farkına varmasına yardımcı olunur. Yeniden Çerçeveleme: Bu teknik, olumsuz düşünce ve inançları daha olumlu, gerçekçi düşünce ve inançlara dönüştürmeyi içerir.
Ara İnanç: Temel inanç ve otomatik düşünce arasında yer alan ara inançlar; temel inanca ilişkin kişinin geliştirmiş olduğu varsayımlar, kurallar ve tutumlardır. Koşullu inançların yanı sıra '-meli, -malı' tarzı ve gereklilik bildiren inançları da kapsar. Ara inançlar bizim deneyimlerimize anlam vermemize yardımcı olur.
Adını M.Ö 470-399 yılları arasında yaşamış Yunan filozof Sokrates'ten alan bir bilişsel davranışçı terapi yöntemidir. Sokrates, herhangi bir sorunu tartışırken muhatabına doğrudan bilgileri aktarmak yerine sorduğu sorularla ulaşmak istediği sorunu ya da bilgiyi açığa çıkarırdı.
Bilişsel modelin vurgu yaptığı bir noktada, insanların olaylara karşı geliştirdiği bu otomatik düşünceleridir. Otomatik düşünceler, belirli bir duruma karşı anlık olarak ortaya çıkan ifadelerdir.Otomatik düşüncelerimiz çoğu zaman tam olarak farkında değilizdir. Ancak bu düşünceler kendiliğinden de ortaya çıkmazlar.
İlgili 28 soru bulundu
Çevrede gelişen olaylara bağlı olarak meydana gelen bu düşünceler, daha sabit olan inançlarımızdan kaynaklanır. Örneğin telefonunuz çaldığında zihnimizden “açmalıyım” gibi bir düşünce geçebilir ya da bir dersten zayıf not aldığımızda “ne kadar başarısızım ”diye düşünebilirsiniz. Bu da bir otomatik düşüncedir.
Otomatik düşünceler ölçeği, kişinin farkında olmadan zihninde hızlı ve otomatik olarak oluşan düşünceleri ölçmeyi amaçlayan bir ölçüm aracıdır.
Sokratik yöntem, çelişkilere yol açanları eleyerek daha geçerli hipotezler oluşturmaya yardım eden bir hipotez çürütme yöntemi olarak da tanımlanabilir. Öğrencilerin görüşlerini derinlemesine incelerken bir çelişki ortaya çıkana kadar onlara sorular sorulması şeklinde uygulanır.
Yönlendirilmiş Keşif (Guided Discovery)
Yönlendirilmiş keşif sokratik sorgulamanın terapideki uygulama biçimidir. Bir seri soru ile danışanın bildiği ancak o anda duygudurumu nedeniyle farkındalık alanında olmayan bir bilginin farkına varmasını amaç- lar.
Sokratik yöntem 3 aşamalı olarak gerçekleşmektedir. İlk aşamada karşıdaki kişiye sorular sorularak onun neyi bilip neyi bilmediği araştırılır. İkinci aşama ironi (ironie) yani alaydır. Son olarak ise fikir doğurtulmaya (maieutique) başlanır.
Çaresizlik temel inancı; güçsüzüm, olaylar kontrolüm dışında, yetersizim, başarısızım gibi alt inançları içerirken, sevilmeme temel inancı değersizim, çekici değilim, istenmeyen birisiyim, terkedileceğim gibi inançları içermektedir.
Şemalar; insanların duygu, düşünce ve davranışlarına yön veren; algı, inanç ve duygu kalıplarıdır. Genellikle şemalar, kişilerin çocukluk döneminde, aileleri ile olan ilişkileri gibi sosyal ilişkileri ve çocukluk döneminde yaşadıkları deneyimler gibi faktörlerle göre şekillenir.
Özetle bilişsel davranışçı terapi sıkıntı yaratan belirtileri hedef alan, sıkıntıyı azaltmayı, düşünce biçimlerini yeniden gözden geçirmeyi ve sorun çözmede yardımcı olacak yeni stratejiler öğretmeyi amaçlayan etkililiğini araştırmalarla gösterilmiş bir psikoterapi türüdür.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
ardarda yöneltilen soruların yardımıyla soruların yönlendirildiği kişinin mantık yardımıyla inançlarının geçerliliğini değerlendirmesini sağlar. yardımlaşmacı bir biçimde yürütülen bir araştırmaya benzer. yerinde sorularla hem kişinin merakı uyandırılır, kişi bildiklerinden yola çıkarak bilmediklerini öğrenir.
Defüzyon (Ayrışma), düşünceye düşünce olarak bakabilmek için düşünce ile düşünceyi fark eden kendimiz arasına mesafe koyabilmek demektir. Yani “Bilişsel Ayrışma” düşüncelerimizi değiştirmeden, düşünce ile olan ilişkimizi değiştirerek onun, bizim üzerimizde yarattığı etki ve gücü azaltmayı amaçlar.
Sokratik yöntem, çeşitli amaçlar doğrultusunda soyut düşünceyi teşvik etmek için kullanılan disiplinli bir sorgulama biçimidir. Bu amaçlar arasında karmaşık ve çok yönlü konuların araştırılması, eleştirel analiz, ön yargıların ve varsayımların tanınması, belirli eylemlerin sonuçlarının analiz edilmesi bulunmaktadır.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT); çok genel bir tanımlamayla, kişinin psikolojik sorunları ile ilişkili ya da onları sürdüren düşünce, duygu ve davranışlarını hedef alarak iyileşme sağlamayı amaçlayan bir psikoterapi ekolüdür.
Maiotik; soru sorarak bilgiyi açığa çıkarma yöntemidir. Yunan Filozofu Sokrates tarafından ilk defa kullanıldığı bilinmektedir. Maiotik yöntemini ilk olarak Sokrates, Menon diyaloğunda bir köleye geometri terimi öğretmek amacıyla kullanmıştır. İroni tersi olarak düşünülen yöntem günümüzde popüler olamamıştır.
sokratesin, her insanda mevcut bulunan bilgiyi ortaya çikarmada kullandigi yöntem, ironi alay etmeyi, mayotik de dogurtmayi ifade eder, facebook.
İroni (Yunanca eironeía), kısa bir tanımlama ile; söylenen veya yapılan eylemin tam tersinin kastedildiği bir iletişim yöntemi ya da becerisi olarak tanımlanabilir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi amaçlar.
Beck Depresyon Ölçeği Nedir? Depresyon genetik, biyolojik ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonudur. Bir kişinin depresyon semptomlarının şiddetini ölçmek için Beck depresyon ölçeği kullanılır. Psikiyatristler ve bireyler tarafından yaygın olarak kullanılan bu ölçek, tam olarak 21 maddelik sorulardan oluşur.
Beck Depresyon Testi, kişinin depresyon seviyesini ölçmek için tasarlanmış, uluslararası geçerliliği olan özel bir psikolojik testtir.
Beck Umutsuzluk Ölçeği, genç ve yetişkin bireylerin geleceğe dönük beklentilerini ve geleceğe dair olumsuz bakış açılarının skorlandığı bir ölçektir. 17-80 yaş arası bireylere uygulanmaktadır. 20 maddeden oluşmakta ve toplam puanın yüksekliği, umutsuzluk düzeyinin yükseklik derecesini göstermektedir.
Tek bir olaya ya da duruma dayanarak genelleme yapmaktır. Asla, her zaman, hiçbir zaman, daima, herkes, hep, hiç gibi kelimeleri rahatlıkla kullanır. Örneğin, sevgilisinden ayrılan bir kişinin bir daha asla mutlu olamayacağını düşünmesi buna örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri