SAĞLIK TEKNİSYENİ, tıbbi cihazların kullanımını, bakımını ve onarımını yaparak sağlık profesyonellerine yardımcı olan sağlık çalışanlarıdır. Sağlık teknisyenleri, hastaneler, tıp merkezleri, laboratuvarlar, klinikler ve diğer sağlık kuruluşlarında çalışabilirler.
Sağlık teknikeri; Sağlık Bakanlığı'na ait idari kurumlarda, sağlık ocaklarında, hastanelerde ve acil servislerde çalışabilen, temel sağlık bilgisi ve becerisine sahip, nitelikli sağlık çalışanıdır.
Uzaktan eğitimle hemşirelikte lisans tamamlamaya ancak hemşirelik, hemşireliğe eş değer sağlık memurluğu ve sağlık teknikerliği programlarının hemşirelik bölümünden mezun olanlar başvurabilirler.
b) Belediye tarafından yerine getirilmesi gereken sağlık hizmetlerini düzenli ve koordineli bir şekilde yürütür. c) Muayene, kontrol işlemleri, tansiyon ölçümü, pansuman yapılması, enjeksiyon yapılması, serum takılması gibi sağlık işlemlerini yapar.
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Programı Nedir? Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Programı, her türlü sağlık kuruluşunda çalışabilecek, bilgisayar ve sağlık ekipmanının kullanımı konusunda yeterli elemanları yetiştirmektir.
İlgili 31 soru bulundu
Sağlık Teknisyeni maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 10 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Sağlık Teknisyeni maaşları 12300 TL'dir. En düşük Sağlık Teknisyeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Sağlık Teknisyeni maaşı 15870 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Sağlık Teknisyeni 2023 yılında ortalama 14.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Sağlık Teknisyeni , Ocak 2023 yılında ortalama 10.670 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.732 TL maaş alıyordu.
SAĞLIK TEKNİSYENİ, tıbbi cihazların kullanımını, bakımını ve onarımını yaparak sağlık profesyonellerine yardımcı olan sağlık çalışanlarıdır. Sağlık teknisyenleri, hastaneler, tıp merkezleri, laboratuvarlar, klinikler ve diğer sağlık kuruluşlarında çalışabilirler.
Teknisyenler, mesleki eğitim veren lise ve dengi eğitim kurumlarından mezun olanlar için kullanılır. Tekniker ise meslek yüksekokulu mezunlarının kazandığı bir unvandır.
5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine göre mühendis, mimar, şehir plancısı, tabip, veteriner, tekniker, teknisyen, avukat, programcı vb. uzman ve teknik personelin yıllık sözleşme imzalamak suretiyle ve sınav şartına bağlı olmaksızın istihdam edilmesi öngörülmüştür.
Sağlık teknisyeni/teknikeri; sağlık ocağı, hastane ve acil servis gibi sağlık kurumlarında çalışan, temel sağlık bilgisine sahip, evrak düzenleme ve medikal cihaz hazırlama gibi alanlarda görev alan kişidir.
Kamu sektöründe istihdam edilenler, Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre Tıbbi Sekreter (Sağlık Teknikeri) olarak atanabilirler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar.
Sağlık bilimleri alanında yer alan meslekleri tercih etmek isteyen sağlık meslek lisesi mezunu öğrenciler, YGS'de diğer bölümlere göre daha avantajlı ek puanlarla yerleştirilmektedir. Üniversitelerin Paramedik programında eğitim süresi 4 yıldır.
Ön lisans tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü, sağlık teknikeri olan tıbbi sekreterler yetiştirir. Bölümün öne çıkan avantajı kamu kurumlarında çalışma yetkisini vermesidir.
Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
Mühendis ve teknisyen ile beraber çalışma yürütürler ve projelerin uygulanmasına da katkı sağlarlar. Belirli zamanlarda ekipmanların kontrolünü gerçekleştirirler, ihtiyacı olan ekipmanların onarım ve tamirini gerçekleştirirler. Aksaklık durumlarında çözüm üretmeleri beklenir.
Sağlık teknikeri KPSS Atama Taban Puanları 2022
Sağlık Bakanlığı 2022/5 yılında yaptığı Sağlık teknikeri alımlarda oluşan taban puan 77,680 olurken tavan puan ise 89,37631 puan olmuştur.
Özel sektörde çalışan sağlık teknisyenlerinin maaşları ise işverenin büyüklüğüne ve çalıştıkları sektöre göre değişir. Yeni mezun bir sağlık teknisyeni maaşı genellikle 12.500 TL ila 15.500 TL arasında değişebilir. Daha deneyimli bir sağlık teknisyeninin maaşı ise 17.000 TL ile 23.000 TL arasında değişebilir.
Teknisyen meslek lisesi mezunları için kullanılmakta ve mezuniyetleri Teknisyen unvanı ile sağlanmaktadır. Tekniker ise 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için kullanılmaktadır. Tekniker uzmanlık konusunda gelişmiş orta kademeli yönetici olarak tanımlanmaktadır.
Ne Yapar? İlk ve acil yardım teknikeri (paramedik), acil tıbbi yardım ve bakım alanlarında müdahale yetkisi bulunan ve hastaları güvenli bir şekilde hastanelerin acil servisine götüren sağlık teknikeridir.
Üniversite Sayısı: Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği bölümü toplam 20 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir. 2 Yıllıktır.
eleman.net verilerine göre, Paramedik 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Paramedik , Ocak 2023 yılında ortalama 12.100 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.436 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri