Ancak kişiler tarafından riskleri önlemek amacıyla kullanılan alarm cihazları, gaz dedektörleri veya gürültü uyarıcıları (indikatörleri) gibi koruyucu bir işlevi olmayanlar KKD olarak sınıflandırılmazlar. Baret, eldiven, ayakkabı, kulak tıkacı, cilt koruyucu krem, gözlük vb.
Kişisel koruyucu donanım(KKD), risklerin, toplu korunmayı sağlayacak teknik önlemlerle veya iş organizasyonu ve çalışma yöntemleriyle önlenemediği, tam olarak sınırlandırılamadığı durumlarda kullanılan çalışanların kullanması için tasarlanmış ekipmanlardır.
Kişisel koruyucu donanım tipleri çeşitli türlere ayrılmaktadır. Baş koruyucuları, el ve kol koruyucuları, göz ve yüz koruyucuları, kulak koruyucuları, bacak ve ayak koruyucuları, gövde ve vücut koruyucuları, solunum sistemi koruyucuları kişisel koruyucu donanım tiplerini oluşturmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi kişisel koruyucu donanımların özelliklerinden değildir? Soru : Aşağıdakilerden hangisi kişisel koruyucu donanımların özelliklerinden değildir? - Giyilir, takılır veya tutulurlar. Cevap : - Korunulan riske kıyasla daha küçük bir ek risk yaratabilirler.
Tüm kişisel koruyucu donanımlar; Tam koruma sağlamalıdır ve üzerlerinde mutlaka CE etiketi olmalıdır. Kullanılan Kişisel koruyucu Donanım bir tehlike kaynağı olmamalıdır. Kullanılan vücut kısımlarına ve yapılan işe tam uygunluk sağlamalıdır. Kullanımı, bakım ve temizliği kolay ve pratik olmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR (KKD) Kişisel koruyucu donanım: Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu amaca uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazları ifade eder.
MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
MADDE 18 – (1) “CE” işareti, her bir KKD'nin üzerine kolayca görülebilecek, okunabilecek ve silinmeyecek şekilde iliştirilir. KKD'nin özelliklerinden dolayı bunun mümkün olmadığı durumlarda “CE” işareti, ambalajına veya beraberindeki belgelere konulur.
Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır.
Soğuğa veya sıcağa karşı koruyan güvenlik ayakkabıları, eldivenler gibi koruyucu giysiler, endüstride kullanılan güvenlik gözlükleri, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyucu donanımlara (KKD) örnek olarak verilebilir.
Kategori III
l) Kurşun yaralanmaları veya bıçak batmaları, m) Zararlı gürültü.
Kişisel Koruyucu Donanım, bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik ris- kine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemedir.
KKD, dayanıklılık ve işlevselliğini azaltmayacak şekilde olabildiğince hafif imal edilmelidir, CE işareti taşımalıdır, KKD'nin kullanım kılavuzu olmalıdır.
Kişisel Koruyucu Donanım (KKD); Bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik tehlikesine karşı korunmak için kişilerce giyilmek veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemeyi ifade eder.
Ancak kişiler tarafından riskleri önlemek amacıyla kullanılan alarm cihazları, gaz dedektörleri veya gürültü uyarıcıları (indikatörleri) gibi koruyucu bir işlevi olmayanlar KKD olarak sınıflandırılmazlar.
Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmeliğin Ek-2'sinin üçüncü maddesinde ise göz koruyucu çeşitleri: gözlükler; kapalı gözlük (dalgıç tipi gözlük); X ışını gözlüğü, lazer ışını gözlüğü, ultraviyole, kızılötesi, görünür radyasyon gözlükleri; yüz siperleri; ark kaynağı maskeleri ve ...
CE işareti taşıyan bir kişisel koruyucu donanımın, KKD mevzuatı gereği olan Temel Sağlık ve Güvenlik Gereklerini yerine getirdiği varsayılır.
1. Üretici bilgileri, 2. Ölçüsü, 3. Kullanım süresi, 4. Ürünü tanıtıcı bilgiler. KKD'nin koruma kapasitesi aşılmış ise, ❑ KKD yanlış seçilmiş ise, ❑ KKD hatalı kullanılmış ise, ❑ KKD kullanım, saklama ve bakım eğitimleri iyi verilmemiş ise; KKD'leri koruyuculuğu azalır veya ortadan kalkar.
MADDE 3 – (1) Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamına girmeyen kişisel koruyucu donanımlar, kategori-0 olarak sınıflandırılır.
Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. İşveren, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik verir.
Eldiven, maske ve koruyucu önlük/elbise giyilmeli, Eldiven çıkartıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır. dokunmadan önce eldiven giyilmelidir. Aynı hastada farklı girişimler için eldiven değiştirilmelidir.
KORUYUCULAR. Tehlikeli işlerde çalışan işçilerin sağlıklarını ve güvenliklerini korumaları amacıyla koruyucu tedbirler almalıdırlar, bunlar bir takım koruyucu (eldiven, kask, maske, kulak tıkacı, toz maskesi, çelik eldiven vb. ) teknik ekipmanlardan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri