Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir. Bu hitapların dışında unvan kullanmak sizi küçük düşürür ve sert bir şekilde uyarılırsınız.
Astlara resmi ortamda unvanlarıyla: Müdür Bey ya da soyadlarının başına “sayın” sözcüğü getirilerek (Sayın Çelik); özel ve sosyal ortamda ve birebir ilişkilerde ise adlarına “hanım/bey” sözcüğü eklenerek hitap edilir: Ayşe Hanım, Ahmet Bey.
Meclis personeli, milletvekillerine 'sayın', ziyaretçilere 'abi, abla, teyze' yerine 'hanımefendi', 'beyefendi' diyecek. TBMM personeline önümüzdeki dönem için hizmet içi eğitim verilmeye başlandı. Meclis personeli, milletvekillerine “sayın” diye hitap edecek.
Çünkü komisere komiser, amire amir, savcıya sayın savcı olarak hitap ediliyor, polise gelince sürekli olarak lan olarak hitap ediliyor.
Amire teşekkür edilmemeli, onun yerine “Sağolun” denilmeli. Makama girerken yanınızda mutlaka ajanda ve kalem bulundurulmalı... Makama evrak, çok yakın mesafeden değil karşıdan nezaketle sunulmalı…
İlgili 25 soru bulundu
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
Hakime'nin sözcük anlamı kadın hakim olabilir.
Duruşmada hakime “Sayın Hakim”, “Sayın Yargıç”, “Hakim Bey” ya da “Hakime Hanım” şeklinde hitap ediniz.
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
Zorunlu olmadıkça telefonla görüşmeyin, evrak imzalamayın ve başka şeylerle meşgul olmayın. Mecbursanız, en azından özür dileyin ve izin isteyin. 14-Üstlerinize ağabey, abla ve eşlerine de yenge v.b. gibi hitapları kullanmayın; beyefendi, hanımefendi diye hitap edin.
Resmi kişilere eşleri ile birlikte zarf üstü hitap “Sayın Cumhurbaşkanı ve Bayan Recep Tayip ERDOĞAN” şeklinde yapılır. “Eşi” sözcüğü asla kullanılmaz. “Sayın Milli Eğitim Bakanı ve Bayan Ziya SELÇUK”
Resmi ilişkilerde amirlere ve üstlere hitap ederken genel kural saygıdır. Sayın Müdürüm, Sayın Dekanım vb.
Resmi takdimlerde ve hitaplarda, devlet adamlarına, diplomatlara, askeri ve mülki erkana ve üst yöneticilere daima resmi unvan veya rütbeleriyle hitap edilir. Sayın Rektör Sayın Vali Sayın Başkan Sayın Genel Müdür Sayın General vb. Rahime Nohutcu, Prof.
Yani en üst düzey kişinin yardımcısı, üst düzeyin bulunmadığı hallerde üst düzey gibi hitap edilmelidir. Rektör Yardımcısı, Rektör Bulunmadığı bir ortamda Sayın Rektörüm, Rektörün yanında ise Sayın Rektör Yardımcısı şeklinde hitap edilmelidir.
Literatüre Tanzimat döneminden sonra giren centilmen kelimesi, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kelimeler arasında yer alıyor. Orijinal dilinde ''gentleman'' şeklinde yazılan bu sözcük sadece erkekler için kullanılır.
Eyalet, sancak ve kazalardaki mahkemelerde “hakim” olarak “Kadı” bulunurdu. Kadılar doğrudan Kazaskere bağlıydı. Kadılar devletten maaş almaz, davalardan aldıkları harçlarla geçimlerini sağlarlardı. Kadı'nın verdiği karardan şüphe duyanlar üst mahkeme olarak Dîvân-ı Hümâyun'a başvurabilirdi.
Erkek ve kadın adayların savcı olma şartlarında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, bir hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra Adli Yargı Sınavı'nda başarılı olan ve eğitim ile stajını başarıyla tamamlayan her erkek ile kadın aday savcı olabilmektedir.
c) Erkeklerde 170 cm. kadınlarda 160 cm. 'den kısa boylu olmamak, d) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83'ten fazla, 70-17=53'ten az olmaması gerekmektedir.)
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
-İtibarı, hakimlik-savcılığa oranla daha düşüktür. -Mesleğin ilk yıllarında işi öğrenene kadar genellikle kıdemli meslektaşlarınız tarafından sömürülürsünüz. - Hakim- savcılar gibi emrinizde katipleriniz, kalem müdürünüz yoktur. Para kazanmaya başlayana kadar her işinizi bizzat yapmanız gerekir.
Cübbeler duruşmalarda ve adli yıl açılış törenlerinde giyilir. Adalet Bakanlığında görevli hakim ve savcılar adli yıl açılış törenlerinde son görev unvanlarına ait cübbeyi giyebilirler.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Açılış konuşmasını evsahibi, son konuşmayı onur konuğu yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri