İvazsız olarak iktisap edilen mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı sayılmamaktadır.
Değer artış kazancı dışındaki kazanç ve iratlar için endeksleme uygulaması söz konusu değildir. Örneğin, bir gayrimenkulün elden çıkarılması GVK'nın mükerrer 80/1-6'ncı maddesi uyarınca değer artış kazancının kapsamına girmektedir.
Hesaplama sırasında dikkate alınan oran, satışın gerçekleştiği günkü Yİ-ÜFE oranı değil; bir önceki ayın Yİ-ÜFE oranıdır. Değer artış kazancı vergisi hesaplanırken ele alınan veriler; gayrimenkulün alış tarihi, satış tarihi, alış fiyatı, satış fiyatı, giderlerdir.
Yatırım amacıyla satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde elden çıkarılması durumunda değer artışı adı verilen durum ortaya çıkar. Satışı gerçekleştirip kazanç elde eden kişilerin, Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. maddesine göre belirli oranda ödeme yapması gerekir.
Gayrimenkul alım satımının devamlı olarak, ticari organizasyon dahilinde yapılması halinde oluşan kazanç ticari kazanç olarak değerlendirilir. Ancak gayrimenkul alım satımında ticari bir amaç yoksa şahsi ihtiyacın karşılanması amacıyla yapılıyorsa, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak değerlendirilir.
İlgili 39 soru bulundu
Değer artış kazancı vergisi, mülk ve varlıkların değerindeki artış üzerinden alınan bir vergidir. Değer artış vergisi 1961 tarihli Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre yapılmaktadır. Değer artış kazancı vergisi, mülk ve varlıkların değerindeki artış üzerinden alınan bir vergidir.
Söz konusu gayrimenkulün 1/2/2022 tarihinde elden çıkarılmasından doğan 2022 yılı değer artışı kazancı, 2023 yılının Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilip, 2023 yılının Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksitle ödenecektir.
Türk Medeni Kanunu uyarınca eşlerden birinin diğerine ait bir malın edinilmesine, iyileştirilmesine ve korunmasına hiç ya da uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunması değer artış payı olarak adlandırılmaktadır.
Bedelin tapuda düşük gösterilerek değer artış kazancının eksik beyan edilmesi ve durumun idarece tespit edilmesi halinde, eksik beyan edilen vergi ve vergi ziyaı cezasının idare tarafından tarh edilerek, gecikme faiziyle tahsil edileceği vurgulandı.
Evet beyanname verilecek. Taşıtlar da gayrimenkul gibi değerlenir. (4783 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen madde Yürürlük; 01.01.2003 tarihinden geçerli olmak üzere 09.01.2003) Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.
Örnek Durumun Vergisini Hesaplayalım:
200.000 TL * (2.026,08/316,48) = 1.280.384 TL. 2- Daha sonra alış fiyatının bugünkü değeri satış fiyatından çıkartılarak satıcının elde ettiği reel kâr hesaplanır. Bunun vergi jargonundaki ismi ise istisna öncesi değer artış kazancı olarak geçiyor.
2022 yılında arsanızı, arazinizi, iş yerinizi ve/veya konutunuzu satmış olabilirsiniz. Bu satış sonucunda Gelir Vergisi Kanunu mükerrer m.80 uyarınca değer artışı kazancı olarak gelir vergisi ödeyebilirsiniz.
Nasıl hesaplanır? Öncelikle alış ve satış tarihlerinden birer ay önceki Yİ-ÜFE endekslerine bakılır. Eğer satış dönemindeki endeks değeri, alış dönemindeki endeksten %10 oranında daha fazla ise alış tutarı endeks değişim oranı kadar artırılır. Böylece değerlenmiş alış bedeli elde edilir.
Arızi kazançlar genel olarak yapılması devamlılık arz etmeyen faaliyetlerden elde edilen gelirlerden oluşmaktadır.
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
Ev Satışında 5 Yıl Muafiyeti Kalktı mı? Ev satışında 5 yıl muafiyeti hâlâ devam ediyor. Edinme tarihinden sonra 5 yıl içinde satılan gayrimenkullerin kazançları değer artış kazancı vergisine tabiidir.
Gayrimenkul Değer Artışı Ne Zaman Ödenir? Konutu, alış tarihinin üzerinden 5 yıl geçmeden satmak isteyen konut sahiplerinin tabi tutulduğu bu vergi, aynı takvim yılı içinde mart ve temmuz aylarında iki taksitle ödenebilir. Dilersen konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için İnternet Vergi Dairesi'ni inceleyebilirsin.
Değer artış kazancı gayrimenkulün elden çıkarılmasıyla elde edilen kazançtır. Gelir Kanunu'nda belirtilen değer artış kazancının konu olabilmesi için gayrimenkulün satın alınan tarihten 5 yıl içerisinde tekrar satışa çıkarılması gerekir.
Zira, Gelir Vergisi Kanunu'na göre; sürekli bir ticari faaliyetle uğraşılmadığı durumda, gayrimenkul satışından elde edilen gelirler “değer artışı kazancı” olarak vergiye tâbi tutuluyor. Ev, arsa, tarla veya iş yeri satışlarından elde edilen kazançlar gelir vergisine tâbi bulunuyor.
Değer Artış Payı ve Katkı Payı Alacağı Örneği
Daha net açıklayabilmek adına, 50.000 liralık bir kişisel mala, 25.000 liralık bir katkı sağlanmış ise katkı payı 1/2 olur. Tasfiye sırasında söz konusu kişisel malın değeri 100.000 lira olması durumunda değer artış payı 100.000 liranın 1/2 'si yani 50.000 lira olacaktır.
Değer artış payı, taşınmazı etkileyen herhangi bir imar değişikliğinden kaynaklanan, gayrimenkulün eski değeri ile yeni değeri arasında olan artıştır. Eski ve yeni değer arasındaki artış, rant vergisi olarak mal sahibine yansıtılmaktadır.
Değer artış payı ise 4721 sayılı yeni Medeni Kanun döneminde uygulanacağından, katkı sunulan malın karar tarihine en yakın sürüm değeri (rayiç değer) dikkate alınarak hesaplama yapılması gerekir.
Değer artış payının talep edilebilmesi için, diğer eşe ait malın edinilmesi, iyileştirilmesi veya korunması için para ile ölçülebilen maddi bir yardımın veya hizmetin bulunması gereklidir. Bu davada, katkıda bulunulan mal ile ilgili ayni hak talebinde bulunulamaz.
Matrah artırımına ilişkin beyanname/bildirimler gelir vergisi yönünden mükellefiyeti bulunulan (kira gelirlerine ilişkin gayrimenkul sermaye iradı yönünden mükellefiyetler dahil) en son faal olunan vergi dairesine veya en son terk olunan vergi dairesine elektronik ortamda (Ek-5) beyanı/bildirimi ile yapılabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri