Aşağılık kompleksi olarak bilinen bu psikolojik rahatsızlıkta kişi kendini yetersiz görür, çekingen ve içe kapanık olur ve sevilmeye, kendilerinden bahsedilmeye ihtiyaç duyarlar. Bu sorun hem kişinin sosyal ve mesleki yaşamı zorluklarla devam eder hem de yakın ilişkide olduğu kişiler de olumsuz bir etki yaratmış olur.
Aşağılık kompleksi yaşayan kişi değersizlik hissini yoğun yaşar. Özel hayat ve iş yaşamında kendini birçok konuda yetersiz hisseder. Bu nedenle takıntılar, saplantılar, özgüven eksikliği, kaygı ve depresyon vb. gibi psikolojik rahatsızlıklar baş gösterir.
Övgülere inanmakta veya eleştirileri kabul etmede zorlanmak. Günlük aktivitelerden ve sosyal ortamlardan kaçınmak. Kendini sürekli başkalarıyla karşılaştırma ve kıyaslama. Sürekli utanç, suçluluk, mahcubiyet, güvensizlik duygusu.
Aşağılık kompleksi, bireyin kendini değersiz, yetersiz ve başarısız hissettiği, sürekli başkalarını kendinden üstün gördüğü bir psikolojik durumdur. Bu durum, çocukluk döneminden itibaren ortaya çıkabilir ve yetişkinlikte de devam edebilir.
Aşağılık kompleksinin nedenleri, kişiden kişiye değişebilir ve genellikle karmaşık bir etkileşimin sonucudur. Bununla birlikte, Adler'in teorisine göre, aşağılık kompleksinin altında yatan temel neden, kişilerin diğer insanlarla karşılaştırıldıklarında kendilerini yetersiz hissetmeleridir.
İlgili 36 soru bulundu
içten içe kendisinin diğerlerinden daha iyi,daha akıllı,daha üstün vs. olduğuna inanmak istediğinden ve bunu her fırsatta kendine kanıtlayabilmek için başkalarına sürekli eleştirel bir gözle bakarak kendini hep üst pozisyonda tutma çabasındaki insan modelidir. genellikle eleştiriye kapalı ve egosantriktirler.
Üstünlük kompleksi, aşağılık kompleksine bir tepki olarak meydana gelen, diğer bir deyişle hissedilmek istenmeyen yetersizlik duygusuna karşı geliştirilen bir savunma mekanizmasıdır. Üstünlük kompleksine sahip bireyler, aşırı kontrolcü, kibirli, tepeden bakan ve baskıcı davranışlar sergiler.
Kişiler aşırı agresif ve otoriter davranışlar sergilerler ve bu tür davranışlar kişinin boyunun kısa olmasından dolayı bu durumu telafi etmeye çalışması olarak yorumlanır. Bu terim genel olarak herhangi bir engele sahip kişilerin diğer yönlerini telafi etmeye çalışmasını tanımlamak için kullanılır.
Üstünlük kompleksi, Alfred Adler tarafından ortaya atılan bireysel psikolojinin temel ilkelerinden biridir. Kişinin doğuştan var olan aşağılık kompleksine dayanarak kendini diğer insanlardan daha üstün görme, yüceltme karmaşasıdır.
Kişilerin hassas ve alıngan olması düzeyinde de bu durumun kullanılabilir olması söz konusudur. Bunlar yanlış tanımlamalardır. Doğru bir tanımlama yapabilmek için esasen aşağılık kompleksinin bir hakaret olarak nitelendirilemeyecek bir durum olduğuna dikkat çekmek gerekir.
Kompleks, Türkçe karşılığıyla karmaşa, bilinçdışında var olan ve karar verme yetisini, sağduyuyu etkileyen, baskı altında tutan, ruhsal dengesizliklere neden olabilen karmaşıklıkların tamamı. Kompleks teriminin ilk kez Jung tarafından kullanıldığı kabul edilmektedir.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
Büyüklük kompleksini, “Kişinin aşağılık kompleksine bağlı olarak kendini diğer insanlardan daha üstün görme, yüceltme çabasının sonucu oluşur ve üstün duruma geçme ya da hissetme isteği kendini kahraman ya da çok önemli biri gibi görmeye sebep olur” şeklinde tanımlar Adler.
Kurtarıcı kompleksi ruhsal bir durumdur ve bipolar bozukluk, sanrılı bozukluk ve şizofreni gibi zihinsel hastalıklara sahip olan bireyler bu durumu yaşayabilir. Kurtarıcı kompleksine sahip kişiler, başka kişileri kurtarmak için iyi ya da kötü niyetler taşıyabilirler.
Tanrı Kompleksi popüler psikolojide ise şöyle tanımlanır: Bir kişinin başka insanlardan ayrıcalık taşıdığı, yüksek kişisel yeteneğe sahip olduğu yönünde sürekli şişirilmiş duygular taşımasıdır. Bu komplekse tutulan kişiler yanılmaz olduğu yönünde sarsılmaz inanç taşırlar.
Hubris sendromunun narsistik kişilik bozukluğuyla güçlü bir ilişkisi vardır.Narsist kişilik yapısına sahip kişilerin, kendilerini diğerlerinden üstün, özel ve seçilmiş görmesi, kibir duygusunu yani büyüklük duygusunu yoğun yaşaması hubris sendromuna yakalanma riskini de beraberinde getirmektedir.
Elektra kompleksi, Sigmund Freud'un bir görüşü olan Oedipus kompleksinin kız çocukları için geçerli olanıdır. 3-6 yaş arası (fallik dönem) çocuklarının babaya aşırı düşkün olmaları ve anneyi rakip olarak görmeleri olarak tanımlanmaktadır. Bu karmaşa, yaş ilerleyince anneyle özdeşleşme yoluyla çözümlenir.
1913 yılında Jung, 3-6 yaşları arasındaki kız çocuklarının babalarına olan özel bir bağlılık duyup annelerine karşı giderek artan düşmanca bir tutum takındıklarını gözlediğini ileri sürerek Elektra Kompleksi'ni geliştirmiştir.
Cezzar Ahmed Paşa (ö. 7 Mayıs 1804, Akka), Napolyon Bonapart'a karşı Akka Kalesi'ni savunmasıyla ünlü Osmanlı veziri. Sayda bölgesindeki çatışmaları yatıştırarak, çeyrek yüzyılı aşkın süre tam bir egemenlik kurmuştur.
Paris'e dönünce tahtına ikinci kez veda etmek zorunda kaldı. Amerika'ya kaçmak istedi, ancak bunu başaramadı ve İngilizlere teslim oldu. İngilizler onu Atlantik'teki Saint Helena'ya götürdü. Son yıllarını bu küçük adada geçiren Napolyon, 5 Mayıs 1821'de 51 yaşındayken mide kanserinden öldü.
Napolyon ilk yenilgisini 1796 yılında İkinci Bassano Muharebesi'nde Habsburg Hanedanlığı'ndan, ikinci yenilgisini ise 1798 yılında Nil Muharebesi'nde İngilizlerden almış. 1799 yılında Akka Kalesi Kuşatması'nda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı aldığı yenilgisi ise Napolyon'un üçüncü yenilgisi.
Erkeksi protesto kavramı, Alfred Adler tarafından geliştirilmiştir. Adler'e göre, doğuştan var olan eksiklik duyguları bakımından cinsiyetler arası bir fark olmadığı ama cinsiyete bakış açısı bakımından toplumların erkeklere daha çok değer vermesinden kaynaklanan bir sonuç olarak Erkeksi Protesto ortaya çıkar.
Bireysel psikoloji, Alfred Adler tarafından geliştirilen, psikanalizden ayrı olarak daha çok toplumsallık ve bütünlüğe önem veren psikolojik kuram.
Adler'e göre üstünlük “yetkinlik” çabası yaşamdaki temel yönlendirici güçtür. Bu nedenle insanların yaptığı her şey aşağılık duyguların üstesinden gelmek için tasarlanmaktadır. Ancak aşağılık duyguları bazı kimselerde şu veya bu nedenle aşırı bir boyut alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri