İki sıralı beyaz başaklı, kılçıklı ve iri daneli olan çeşit 90-110 cm ortalama boya sahiptir. Kuru şartlarda 200-450 kg verim alınabilmektedir. Yüksek yağış alan alanlarda veya destek sulama koşullarında 600-700 kg/da arasında verim alınabilmektedir.
1 dönüm tarladan ne kadar arpa elde edileceği yağışlı ve kuru geçen dönemlere göre değişir. Tarım ve Orman Bakanlığı kuru zamanlarda yaklaşık olarak 200 ve 450 kg arasında arpa çıkacağını, yağışın fazla olduğu zamanlarda ise yaklaşık 600 ve 700 kg arasında arpa elde edileceğini belirtmiştir.
Yüksek verim ve kalite için toprak neme ihtiyaç duyuyor. Arpa yetiştiriciliğinde iki sulama yeterli oluyor. Sapa kalkma döneminde ilk sulamayı, süt olum döneminde ise ikinci sulamayı yapabilirsiniz. Eğer bir sulama yapacaksanız, süt olum evresini tercih edebilirsiniz.
Ege Bölgesi yazlık arpa çeşitleri için en uygun ekim zamanı 15 Kasım-15 Aralıktır. Kışlık veya alternatif tabiatlı arpa çeşitleri daha erken ekilebilir. Yazlık arpa çeşitlerinde ekim, zorunlu durumlarda, iklim şartlarına göre ocak ayının ortalarına kadar uzayabilir.
Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ise haziran-temmuz aylarını bulabiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Mibzerle ekimde dekara 18 kg, elle ekimde dekara 20 kg Arpa atilir. Azot arpanin beslenmesinde önemli rol oynar ve proteinin temelini olusturur. Azotlu gübrenin verimi arttirmasi da Fosfor, Potasyum ve Su gibi öteki besin maddelerinin de bulunmasina baglidir.
TMO alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira arpada 7 bin lira olarak kararlaştırdık. Bakanlığımız tarafından sisteme kayıtlı çiftçilerimize buğdayda ton başına bin lira arpa için ton başına 500 lira destek olarak verilecektir." ifadelerini kullandı.
En Yüksek Verimli Arpa Cinsi Sladoran (Dekar Ortalaması 750 Kg) - YouTube.
Tane iriliği ortadır. Külleme ve kahverengi pas hastalıklarına toleranslı, arpa yaprak lekesi hastalığına hassastır. Tescil denemelerinde en yüksek 1020 kg/da verim veren Oliver, 840 kg/da ortalama verimi ile tescil denemelerinde birinci sırada yer almıştır..
Suluda 600 ila 1200 kilogram verim gerçekleşiyor, bu iyi bir rakam.
Buna göre, 2023 yılı Buğday Alım Fiyatı; Bakanlığımızın ton başına 1.000 TL desteği ile beraber 9.250 TL ve Arpa Alım Fiyatı da yine ton başına 500 TL destekle beraber 7.500 TL olarak açıklanmıştır.
Bir kaba alınan arpalar yıkandıktan sonra içinde bir miktar su kalacak şekilde ağzı kapalı olarak 7-8 saat bekletilir. Ardından kabın içindeki suyu dökerek, arpaları geniş bir tepsiye koyduktan sonra nemli kalacak şekilde sulandırılır. İki gün içerisinde arpaların çimlendiğini göreceksiniz.
Arpa için için iyi sıvı gübre, en etkili sulu gübre, arpa tarlasının, arpanın verimini en çok artıran sıvı gübre Rekor gübre sıvı yaprak gübresidir. Rekor Gübre Sıvı yaprak gübresi içeriğinde azot olmayan bir gübredir. pH değeri 3 dür.
Buğday, hemen hemen her toprak yapısında yetişir. Suya çok fazla ihtiyacı olmadığı için bozkır alanlarda dahi buğday yetiştirmek mümkündür. Kaliteli tohum, gübreleme ve sulama faaliyetlerinin yeterli olması halinde 1 dönüm tarladan 750 kg'a kadar buğday hasat etmek mümkündür.
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil. 2006 yılında 16 milyon 510 bin ton olan ekmeklik buğday üretimi 18 milyon 500 bin tona, 3 milyon 500 bin olan makarnalık buğday üretimi ise 4 milyon 100 bin tona çıktı.
Arpa samanı protein açısından buğdayla kıyaslandığında daha besleyici ve hayvanların daha iyi gelişmesini sağlar. Arpa samanı daha doyurucu besin içeriklerine sahiptir. Buğday samanı ile yeterli seviyede besleyemediğiniz hayvanlarınızı arpa samanıyla daha verimli biçimde besleyebilirsiniz.
Buğday, arpa ve yulafta sap yatması, en alttaki iki boğum arasından birisinin bükülmesiyle meydana gelir ve sapın üst kısımlarının yatay olarak eğilmesiyle sonuçlanır. Sapın orta kısmındaki boğum aralarının bükülmesine daha çok arpa ve yulafta rastlanır.
Kılçıklı, iki sıralı, beyaz başaklı, yemlik, Orta-uzun boylu bir çeşittir. Alternatif, eş zamanlı olgunlaşma özelliğine sahip, kardeşlenme kapasitesi yüksek olan bir çeşittir. Kuru ve Sulu koşullara göre 450-950 kg/da verim ortalamasına sahiptir.
Tahıl Ambarı İç Anadolu Bölgesi
Yazları sıcak ve yağış miktarı azdır. Bu kuraklıktan dolayı tahıl tarımında nadasa uygulanmaktadır. Böylece tahıl ürünlerinde arpalar en çok Afyon, Kütahya, Uşak ve Denizli illerinde yetişmektedir.
Arpa üretimi: 2019 yılında Konya 1,1 milyon ton arpa üretimi ile birinci sırada yer alırken, Ankara 650 bin ton ile ikinci, Şanlıurfa ise 386 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Arpa, fazla soğuk ve fazla sıcak olmayan, nispi nemi yüksek olan yerlerde iyi gelişir. Sıcaklığı 0 ºC nin altına düşmeyen ve 18 - 20 ºC'nin üzerine çıkmayan, nispi nemi % 70 - 80 olan yerler arpa için çok uygundur.
Üreticilerimiz lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL'ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri