Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan asansör halatları, aşınma ve yıpranma noktasında bir hayli uzun ömürlüdür. Fakat elbette bu halatların da nadiren de olsa kopma ihtimalleri vardır.
Bu güne kadar yapılan muayene sonuçları, halatların ortalama yoğun trafikli yerlerde 6-8 ayda normal trafikli yerlerde 12-24 ayda bir yağlanması gerektiğini göstermiştir.
Asansör halatı, asansör kabinini destekleyen ve hareket ettiren bir halattır. İp düzgün ve yumuşak olmalıdır, ancak insanların, bagajların ve diğer nesnelerin ağırlığını taşıyacak kadar güçlü olmalıdır. Asansör halatı, insanların kattan kata verimli bir şekilde hareket etmesini sağladığı için önemlidir.
Halatlı asansörler , kabini karşı ağırlıklara karşı dengeleyen bir tel halat kullanan bir elektrikli çekiş makinesi tarafından verimli bir şekilde yukarı ve aşağı hareket ettirilen standart asansörlerdir. Çatıdaki makine odasına yerleştirilmiş bir çekiş makinesi ve bir kontrolöre sahip halatlı asansörlerdir.
Kasnaklı asansörlerde çoğunlukla toplamda dört ila sekiz arasında halat bulunur. Bu durum, bir halat kopsa bile diğerlerinin asansörü ayakta tutacağı anlamına gelir. Aslında tek bir halat sağlam kalsa bile asansör, işlevini yerine getirmeye devam eder.
İlgili 24 soru bulundu
Karşı ağırlık baskı plakasının kötü montajı ve sabitlenmesi, tek dengeleme zincirinin veya dengeleme halatının karşı ağırlığın alt ucunda gevşek sabitlenmesi, çoklu dengeleme zincirlerinin yanlış montaj konumu, dengeleme zincirlerinin sürtünmesine yol açarak sallanma veya anormal sese neden olur.
Bu şartlara göre “Halatların beyan çapları en az 8 mm olmalıdır ve Tellerin çekme dayanımı ve diğer karakteristikler (imalat, uzama, ovallik, esneklik, deneyleri, vb.), EN 12385-5'e uygun olmalıdır.” Standartta istenen askı halatı şartı TS EN12385-5 standardına uygun üretilmiş bir çelik halatın en az 8 mm çapta olması ...
Asansör yedek parça ve aksamları olarak, asansör ray konsolları, asansör çelik halatları, asansör kapı kilitleri, asansör tesisat kabloları, asansör kabin tamponları, asansör kasnakları, asansör regülatörleri, asansör vinçleri bunların başlıcalarıdır.
Bu sebeple asansörde kesinlikle zıplamamalıyız. En önemli noktaya gelirsek, eğer düşen bir asansör biz ayaktayken yere çakılırsa kütlemizin 10 katından fazla bir ağırlığı vücudumuza verir ve kollarımızın, bacaklarımızın ve dahi birçok kemiğimizin kırılmasına sebep olur.
Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir.
Daha az sayıda insan taşınmasında bir sakınca yoktur. Yani 800 kg lık bir asansör 10 kişilik olabileceği gibi, 8 kişilik ve 800 kg lık bir asansör yapılmasında da sakınca yoktur.
Konutlarda kullanılacak insan asansörleri 240 kilodan 1000 kiloya kadar insan taşıyabilmektedir. İş merkezi, hastane ve otel gibi konut dışı yerlerde kullanılabilecek olan insan asansörleri ise 630 kilodan 1600 kiloya kadar taşıma kapasitesine sahip olmaktadır.
“Asansörlerin periyodik bakımlarının her ay yapılması zorunludur” Asansörlerin daha güvenli ve konforlu bir şekilde kullanımını sağlamayı amaçlayan Asansör Bakım, İşletme ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği 24 Haziran 2015 tarihinde Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
a) Asansörü monte eden veya onun yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerini vermek zorundadır. Garanti süresi içinde bina sorumlusu ile asansörü monte eden veya onun yetkili servisi arasında aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapılması zorunludur.
MADDE 18 – (1) Binada/yapıda sürekli olarak kullanılan asansörün periyodik kontrolü, yılda bir defa yaptırılır. Periyodik kontrolün yaptırılmasına dair yükümlülük ilgili idare ve bina sorumlusuna aittir.
Merdiven asansörünüz, elektrik kesintisinde bile çalışmaya devam eder.
Asansör Montajı Kaç Gün Sürer? Yukarıda anlatılan işlemler yapıldıktan ve gerekli izinler alındıktan sonra asansör montajı ruhsat dahil ortalama 40 gün sürmektedir. Montaj kurulum yapılan bina veya inşaata göre teslim süresi fark gösterebilir.
Bina ya da iş yerlerinde bulunan asansörlerin tamir ve bakım işlerini yapan kişilere asansör ustası denir.
Bunun için en doğrusu, ne ayakta durmak zemine çakılmadan hemen önce zıplamak. Düşüş anından az az hasarla kurtulmak için zemine cenin biçimde yatmalısınız. Kendinizi elinizden geldiği kadar toplayıp küçülmeye, mümkün olduğu kadar az alan kaplamaya çalışmalısınız.
Kendir özlü çelik halatlar, çelik tellerle çevrili ve çelik teller arasında kendir veya diğer doğal elyaf malzemelerinin eklenmiş olduğu bir halat türüdür. Bu özel yapı, çelik halatların dayanıklılığını artırırken esneklik ve yavaş aşınma gibi özellikler ekler.
Asansör kabin ve karşı ağırlığı taşıyan halatların kabin ve karşı ağırlığa bağlantısını sağlayan asansör yedek parçasıdır. Kabin ile halat bağlantısını lastik yaylı halat şişesi, karşı ağırlıkta spiral yaylı halat şişesi kullanılmaktadır.
Asansörler deprem ve yangın esnasında kesinlikle kullanılmamalıdır. Asansörler herhangi bir sarsıntı olduğunda kendini güvenli moda alıp kapatıyor ve içerideki insanlar mahsur kalıyor. Böyle bir durumda yetkili bir kişi olmadığında asansörde mahsur kalan birini kurtarmak oldukça zor. O yüzden binmemek en önemlisi.
Asansörün iç kapılarının zorlanması, tekmelenmesi yada farklı şekillerde darbeye maruz bırakılması mekanik aksamların sıkışmasına sebep olabilir. Şayet basit bir arıza sonucu asansörde kalmış iseniz asansör servisi sizi kısa bir sürede kurtarabilecek iken sorunun biraz daha büyümesine sebep olabilir.
Bakım ve Onarım İhmal: Asansörlerin düzenli bakım ve onarımlarının yapılmaması, mekanik arızalara ve dolayısıyla düşmelere neden olabilir. Elektrik Arızaları: Asansörlerde meydana gelebilecek elektrik arızaları, kontrol sistemlerinde sorunlara yol açabilir ve bu da düşmelere neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri