Ülkemiz asbest rezervleri bakımından oldukça zengindir. Bursa, Tokat, Erzincan, Sivas, Hatay ve Bitlis'te krizotil yani beyaz asbest, Eskişehir'de ise amfibol türü asbest yatakları yer almaktadır. Amasya bölgesinde ve kayılar yörüklerinde asbest yaygın olarak kullanılmaktadır.
Asbest, yeryüzünün toprak örtüsünde doğal olarak bulunan bir mineraldir. Yer kabuğunu oluşturan kayaların yapısında da değişen oranlarda asbest mineralleri bulunur. Asbest, özellikle volkanik aktivitenin yüksek olduğu alanlarda sık rastlanan bir maddedir.
Diyarbakır, Tokat, Kütahya, Sivas, Konya, Yozgat, Eskişehir, Muğla, Malatya, Çorum, Elazığ ve Adıyaman'ın bazı köylerinde asbest saptanmıştır. Asbeste maruz kalan kişilerde ortaya çıkabilecek en önemli hastalık mezotelyoma olarak adlandırılan akciğer zarının kanseridir.
İlgili 38 soru bulundu
Asbest Türkiye'de Nereden Çıkarılır? Ülkemiz asbest rezervleri bakımından oldukça zengindir. Bursa, Tokat, Erzincan, Sivas, Hatay ve Bitlis'te krizotil yani beyaz asbest, Eskişehir'de ise amfibol türü asbest yatakları yer almaktadır. Amasya bölgesinde ve kayılar yörüklerinde asbest yaygın olarak kullanılmaktadır.
Asbest türleri
Oldukça esnek olduğu için kumaş yapımında da kullanılabilir. CAS numarası 12001-29-5'tir. Evlerin çatılarında ve oluklu çimentolu çatı malzemelerinde kullanılmaktadır.
Evde asbest nasıl anlaşılır? Mikroskobik liflerden oluşan asbestin ne yazık ki gözle görülebilmesi mümkün değil. Asbest yalnızca laboratuvar ortamında tespit edilebilir. Asbestten şüphelendiğimiz takdirde, ilgili belediyeye ve ALO 170 üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na asbest şüphesini bildirmek gerekir.
Asbest, 1990 senesinden önce inşa edilmiş evlerde kullanılan 3 bin'den fazla çeşitte yapı malzemesinde bulunabiliyor. Renksiz ve kokusuz; ayrıca müdahale edildiğinde de ölümcül etkiye sahip.
Kahramanmaraş merkezli 10 kenti etkileyen depremin ardından yıkılan binlerce bina görünmeyen tehlikeler barındırıyor. Yıkılan binalarla birlikte yüksek miktarda asbest yayıldığı belirtiliyor.
Asbest içeren malzemeler, genellikle inşaat sektöründe, özellikle de binaların çatı, duvar ve zeminlerinde kullanılmıştır. Bu malzemeler, asbest içeren çatı kaplamaları, izolasyon malzemeleri, duvar levhaları, fayanslar, çimento ürünleri, fırınlar, ısıtma sistemleri ve daha pek çok şey olabilir.
Şu anda dünyada çoğunluğu Avrupa ülkeleri olmak üzere ve Türkiye de dahil 57 ülkede asbest yasaklanmış durumdadır.
Kolayca ufalanıp toz haline gelebilen ve çoğunlukla gözle görülemeyen asbest lifleri, havalandıklarında hava akımı az olsa bile günlerce havada asılı kalabiliyor.
Asbestin kullanım alanları arasında yanmayı geciktiren kaplamalar, beton, tuğla, boru yalıtım malzemeleri, çatı yalıtım malzemeleri, zemin kaplama malzemeleri, çatı kaplama malzemeleri ve benzeri ürünlerin imalatı sayılabilir.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kahraman, molozlardaki asbestin risk taşdığını belirtti. Hala enkaz altında bulunanlar varken prosedürleri uygulamanın güç olduğunu belirten Kahraman, çıkan molozların depolanmasında yer seçiminin halk sağlığı için çok önemli bir konu olduğunu vurguladı.
Asbest, özellikle 80'li yıllardan önce inşa edilen binalarda yalıtım, çatı kaplama ve döşeme gibi yapı malzemelerinde yaygın olarak uygulanıyordu ancak kullanıldığı binalar yıkıldığında, çevredeki insanlar asbeste maruz kalabilir, kansere ve solunum yolu hastalıklarına yol açabilir.
Akciğer kanserine de yol açabilen asbest hemen kansere yol açmaz. Akciğer kanseri en fazla 50-60'lı yaşlarda mezotelyomaya ait belirti ve bulgular asbest maruziyetinden genellikle 20 - 40 yıl sonra ortaya çıkar.
b) Asbest tozuna maruziyetin sona ermesinden sonra kayıtlar en az 40 yıl süreyle saklanır.
Asbest solunum yolu ile vücuda alınır. Akciğer için örnek olarak; nefes yolu ile alınan asbeste bağlı olarak önce yıllarca süren uzun süreli bir tür iltihap meydana gelir. Bu tahriş nedenli reaksiyon, akciğer dokusunda kalıcı hasarlar oluşur.
Asbest (amyant), beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineraldir.
Mikroskobik liflerden oluşan asbestin ne yazık ki gözle görülebilmesi mümkün değil. Asbest yalnızca laboratuvar ortamında tespit edilebilir. Asbestten şüphelendiğimiz takdirde, ilgili belediyeye ve ALO 170 üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na asbest şüphesini bildirmek gerekir.
bu maddenin yeni bina yapımında kullanımı yasaklanmıştır ve yaklaşık çeyrek asırdır asbestin bu ülkelerde inşaatlara girmediği varsayımı yapılabilir. Ancak, bu durum inşaat sektöründe çalışanları asbest tehlikesinden uzak tutmamaktadır.
Asbestin arındırılamaz, dönüştürülüp yok edilemez olduğunu söyleyen Yıldız, “Geçirimsiz ambalajlarla lisanslı araçlarla bertaraf tesislerine gönderilip, gömülmesi gerekir. Asbestle çalışmalarda CAT3 TYPE 5-6 tulum, FFP3 maske, eldiven kullanmalıdır” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri