Severek içilen siyah çaya da karanfil eklenebilir. Siyah çaya farklı bir aroma katacak olan karanfil, bünyenize iyi gelecek özellikleriyle rahatlamanıza da yardımcı olacaktır. Karanfil çayı İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanların da yararlı özelliklerinden sıklıkla bahsettiği, popüler bir bitki çayıdır.
Karanfil çayı, bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlık, iltihaplanma gibi problemlere engel olur. İçeriğindeki iltihap önleyici bileşenler sayesinde ateş düşürücü özelliği de bulunur. Karanfil çayı, alternatif tıpta da bağışıklık sistemini güçlendirmek ve ateş düşürmek için kullanılmıştır.
Karanfilli Siyah Çay
Siyah çayın orijinal tadını bozmadan hoş bir aroma katacak olan karanfil, enfes kokusuyla da beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacaktır. Karanfilli siyah çay demlemek için yapmanız gereken çok basit. Siyah çayı her zaman yaptığınız gibi demleyin ve içinde 4-5 adet karanfil atın.
Karanfilli su idrar söktürücü özelliği sayesinde, idrar yolları enfeksiyonu yaşadığınız stresli günlerde size şifa olabilir. Karanfilli su içmenin faydaları arasında stresi yok edici ve rahatlatıcı özelliği de yer almaktadır. Bir çeşit doğal antidepresan işlevi görmektedir.
Taze demlenmiş bir bardak sıcak çayın içerisine 10-12 adet kuru karanfil ilave edilir. Üç-dört dakika bekledikten sonra yudum yudum içilir. Şeker ilave edilmeden içilmesi en etkili şeklidir.
İlgili 41 soru bulundu
Yaklaşık 6 diş karanfili 2 bardak su ile kaynatabilirsiniz. Kaynatma işlemini kapalı bir demlikte 20 dakika boyunca yapmanız yeterli olacaktır. Bu şekilde hazırlayacağınız çayı, sindirim sisteminizi rahatlatmak için yemeklerden hemen sonra bir çorba kaşığı olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Karanfilin Zararları
Karanfil de fazla tüketilirse; nöbet, ishal, bağırsak kanaması, karın ağrısı, solunum problemleri, ağızda hassasiyet, kusma gibi problemler çıkabilir. İçinde ojenol olduğu için tüketildiğinde bazı kişilerin bünyesi alerjik reaksiyon gösterebilir.
Yatmadan önce içeceğiniz bir bardak karanfil çayı uykuya daha rahat dalmanızı sağlar. Aynı zamanda karanfil koklamanın da uyku getirdiği söylenir. Yaklaşık 10 tane karanfili iyice döverek toz haline getirin ve üzerine sıcak su ekleyin.
Karanfil ağızda çiğnemek için tercih ediliyorsa günde bir ila iki adet kullanımı yeterli oluyor. Baharat olarak ise bir çay kaşığı veya daha az karanfil, yemekleri tatlandırmak adına hem belirgin hem de dengeli bir aroma sağlamaya yetiyor.
Kuru karanfil, ani oluşan ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. İshali bıçak gibi keser. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. *İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) ortadan kaldırır.
Karanfil tomurcuklarının kullanılması tercih edilmeli
Kurutulmuş “karanfil çiçek tomurcuklarının” miktarını abartmadan kullanılmasının erkeklerde cinsel güç üzerinde olumlu etki gösterirken, ”Karanfil yağı”nın sürekli ve yüksek miktarda kullanılması ters etki yapabilir.
Yüksek tansiyonu düşürür. Karanfilin baharatı dışında yağı saç ve cilt bakımında kullanılır. Unutkanlıklara karşı önleyicidir. Kan akışını arttırır, kan damarlarında bulunan toksinlerin atılmasını sağlar.
Bir dersi anlamak için dikkatin şart olduğunu bilir, dikkat toplamayı kolaylaştırır, zihin açıklığı verir. Aslında karanfilin pek çok faydasının nedeni olan eugenol adlı bileşen, dikkat dağınıklıklarını önler, zihninizi berraklaştırır.
Yemeklerinizde toz halinde baharat olarak tüketebilirsiniz. Karanfil çorbaya, etlere, toz halinde köfteye, keklere, meyve salatasına, aşureye, helvaya, baharatlı ekmeğe de katılarak tüketilebilir Ayrıca evde yapılan doğal meyve sularının içerisine de katarak içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Karanfil suyu sahip olduğu besin değerleri sayesinde sakinleştirici etkisi bulunur. Depresyon ve stres belirtilerini ortadan kaldırır.
Kırmızı renkli, keskin tatlı bir baharat olan karanfil bazı hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir. Karanfil tükettiğinizde kendinizi en azından 24 saat boyunca gözlemleyiniz, cilt veya bağırsak tepkimesi oluşursa bu baharattan uzak durmanızı öneririz. Karanfil 2 yaş altı bebeklere önerilmemektedir.
Cinsel gücü artırdığı söylenen “karanfil yağı cinsel organa sürülür mü” diye sorarsanız yanıtı hayır. Bu yağ cilde uygulanırken başka yağlarla birlikte kullanılır. Çünkü uyuşturucu etkisi vardır.
Karanfil, "eugenol" denilen güçlü bir madde içerir. Bakteri öldürmeye yarayan bu madde diş macunlarında da vardır. Kuru karanfil ağrıyan bölgeye konup bekletilirse o bölgeyi uyuşturarak ağrı hissini azaltır.
Metabolizmanın hızlanması da yağ yakımının hızlanmasını sağlıyor ve böylece düzenli olarak kullanılan karanfilli su, daha hızlı bir şekilde kilo vermeyi sağlıyor. İdrar söktürücü ve ödem attırıcı etkileriyle karanfilli su, vücutta ödem sonucu oluşan şişkinliklerin de yok olmasını sağlıyor.
Karanfil çayı, enerji verip metabolizmanın hızlı çalışmasını da sağlar. Antioksidan özelliği ile beraber vücudun toksinlerden arınmasına da destek olur.
Araştırmalar, karanfildeki faydalı bileşiklerin karaciğer sağlığını geliştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bileşik öjenol özellikle karaciğer için faydalı olabilir. Bir hayvan çalışması, karanfil yağı veya öjenol içeren yağlı karaciğer hastalığı karışımları ile sıçanları besledi.
Her bitki çayında olduğu gibi, karanfil çayı da aşırı tüketilmesi halinde zararlı sonuçlar doğurabilir. Karanfil çayını fazla tüketmek, kas ağrılarına, sindirim sorunlarına, aşırı kilo vermeye, titreme ve zor nefes alma gibi yan etkilere neden olabilir.
Karanfil çayı iltihap önleyici özelliği ile yüksek ateşin düşmesine yardımcı olur. Alternatif tıpta da sıkça kullanılan bir yöntemdir. İçeriğindeki iltihap önleyici bileşenler sayesinde ateş düşürücü özelliği de bulunur.
İçerisinde manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, A vitamini ve beta-karoten içeren karanfil bitkisinin bilinen bir çok faydası bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri