Asbest raporu, İSGÜM tarafından yetkilendirilen asbest söküm uzmanı tarafından hazırlanır. Asbest raporunda bulunan asbest analiz sonuçları da İSGÜM yetkisiyle iş hijyeni laboratuvarı tarafından verilir.
Asbest maddesi, insan ve çevre sağlığı açısından büyük tehditler oluşturuyor. Bunun için yıkım sırasında insanların ve çevrenin zarar görmemesi için numune alma, analiz yapma ve rapor hazırlama zorunluluğu bulunuyor.
Akciğer röntgeni ve tomografide tipik bulgular saptanabilirse de, kesin tanı için başvurulan standart yöntem akciğer zarı biyopsisidir.
Asbest envanter raporu; bina, gemi, fabrika gibi alanlardan muhtemel asbest numunelerinin toplanması ve analizi sonrasında hazırlanan durum tespit raporudur. Bu rapor ile nerede asbest olduğu belirlenir. Asbest konusunda uzman kişi ve kurum tarafından hazırlanması gerekir.
ASBEST ÖLÇÜMÜ VE NUMUNE ALMA
Bunun belirlenmesi için, uzman biri tarafından, yapının asbest olduğundan şüphelenilen bölümünden katı (bulk) numune alınır. Alınan numune içerisinde asbest olup olmadığı, var ise hangi tür asbest olduğunu saptamak amacıyla analiz yapılır.
İlgili 41 soru bulundu
b) Asbest tozuna maruziyetin sona ermesinden sonra kayıtlar en az 40 yıl süreyle saklanır.
İşverenler, asbest sökümü içeren her türlü işlem için il merkezlerindeki çevre müdürlüklerinden izin almak zorundadır. Başvuruda işveren, işyeri, çıkarılacak asbest miktarı, yapılacak işin türü, dahil edilecek çalışan sayısı, asbest söküm işleminin başlama tarihi ve beklenen tamamlanma tarihi hakkında bilgi vermelidir.
Asbest Analizi Nedir? Asbest Analizi, İnsan sağlığını tehdit eden ve kanserojen etkisi bulunan asbest, uzman kişiler tarafından ölçümlenir. Asbest analizi ile ortamda asbest olup olmadığı tespit edilir. Asbest ölçümü yapıldıktan sonra ortamda asbest tespit edilmesi halinde asbestin ortamdan uzaklaştırılması gerekir.
Muhasebe raporları, genellikle bir işletmenin üst düzey yöneticileri tarafından finansal durumları değerlendirmek ve sonuçlar ölçmek için kullanılır. Daha da önemlisi, bir şirketin genel stratejisi hakkında kararlar almak için muhasebe raporlarının değeri çok büyüktür.
Envanter raporları, envanterin ay sonu anlık görüntüsünü size gösterir ve günlük satılan envanterin adedi ve yüzdesini takip etmeye yardımcı olur.
Akciğer zarı kanseri yani “mezotelyoma” ülkemizde sık görülen kanser türleri arasındadır. Mezotelyoma, çocukluk çağı lösemileri veya melanomlardan daha fazla görülür. Akciğer zarı kanserinin en önemli nedeni asbest maddesinin solunum yoluyla vücuda alınmasıdır.
“Akciğer zarı kanseri” olarak da bilinen bu hastalığın tedavisi çok güçtür ve kesin bir tedavisi yoktur. Nadiren karın zarı ve kalp zarı kanseri de yapabilir. Akciğer kanserine de yol açabilen asbest hemen kansere yol açmaz.
Asbest Türkiye'de Nereden Çıkarılır? Ülkemiz asbest rezervleri bakımından oldukça zengindir. Bursa, Tokat, Erzincan, Sivas, Hatay ve Bitlis'te krizotil yani beyaz asbest, Eskişehir'de ise amfibol türü asbest yatakları yer almaktadır. Amasya bölgesinde ve kayılar yörüklerinde asbest yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kahramanmaraş merkezli 10 kenti etkileyen depremin ardından yıkılan binlerce bina görünmeyen tehlikeler barındırıyor. Yıkılan binalarla birlikte yüksek miktarda asbest yayıldığı belirtiliyor.
Asbest, birçok ülkede yasaklanmıştır ve asbest içeren malzemelerin kullanımı sınırlıdır. Ancak hala birçok mevcut bina ve endüstriyel tesislerde bulunabilirler.
Sağlık raporu; Özel hastaneler, Aile hekimleri, Özel tıp merkezleri ve polikliniklerden alınabilir.
Bir işçi iş yeri hekimi ve aile hekimi dışındaki doktorlara muayene olması halinde ise, yine aile hekiminde olduğu gibi tek hekim, tek seferde en fazla 10 gün rapor verebiliyor. Ek olarak tek hekim yılda en fazla 40 gün rapor yazabiliyor.
Tebliğ ile raporlu sigortalının çalışmadığına dair bildirimin 10 güne kadar olan istirahatlerde, istirahatin bittiği günü takip eden 5 iş günü içinde, 10 günden fazla olan istirahatlerde de 10 günlük sürelerin bitimini takip eden 5 iş günü içinde internet üzerinden yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
Diyarbakır, Tokat, Kütahya, Sivas, Konya, Yozgat, Eskişehir, Muğla, Malatya, Çorum, Elazığ ve Adıyaman'ın bazı köylerinde asbest saptanmıştır. Asbeste maruz kalan kişilerde ortaya çıkabilecek en önemli hastalık mezotelyoma olarak adlandırılan akciğer zarının kanseridir.
Asbest, özellikle 80'li yıllardan önce inşa edilen binalarda yalıtım, çatı kaplama ve döşeme gibi yapı malzemelerinde yaygın olarak uygulanıyordu ancak kullanıldığı binalar yıkıldığında, çevredeki insanlar asbeste maruz kalabilir, kansere ve solunum yolu hastalıklarına yol açabilir.
Kolayca ufalanıp toz haline gelebilen ve çoğunlukla gözle görülemeyen asbest lifleri, havalandıklarında hava akımı az olsa bile günlerce havada asılı kalabiliyor.
Avrupa Birliği ülkeleri 1980'lerden itibaren bireysel olarak asbest kullanımını yasaklamaya başlamış ve nihayet 1 Ocak 2005 tarihinde ise tüm üye ülkelerde asbest üretim ve kullanımı yasaklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri