Mağaza satış danışmanı; müşterilerin ürün seçimlerine yardımcı olmak ve satış faaliyetlerinin belirlenen hedefler doğrultusunda, sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için çalışır.
Satış danışmanları, müşterilerin ihtiyaçlarına ve isteklerine göre doğru ürünleri önerir, ürünlerin özelliklerini ve kullanımı hakkında bilgi verirler ve müşterilere satın alma süreci boyunca rehberlik ederler. Satış danışmanları, müşteri memnuniyetini sağlamak için iyi bir müşteri hizmeti sunmalıdırlar.
Mağaza satış danışmanlarının bir kısmı da kasa ya da depoda görevli olmaktadır. Bazı mağazalarda ise bir satış danışmanı, depoda da mağaza ürün alanında da görevlidir.
eleman.net verilerine göre, Satış Danışmanı 2023 yılında ortalama 18.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Satış Danışmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 14.300 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.844 TL maaş alıyordu.
Mağaza satış elemanı ne yapar sorusuna verilebilecek cevaplar arasında satış, temizlik, düzenleme ve ürün kontrolü öne çıkar. Ürünlerin tanıtımı ve satışı müşteriye yönelik bir hizmettir. Mağaza temizliği, iç mekan düzeni ve stok kontrolü işletmeyi ilgilendiren hizmetlerdir.
İlgili 40 soru bulundu
Satış danışmanı olmak isteyen kişilerin, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren ilgili fakültelerinde bulunan Pazarlama, İktisat ya da İşletme bölümlerinden mezun olması gerekir. Ayrıca isteyen herkes özel eğitim programlarından faydalanarak sertifika sahibi olabilirler.
Bu nitelikler içerisinde; iletişim yeteneği, ikna kabiliyeti, müşteri memnuniyeti odaklılık, ürün ve hizmet bilgisi, stres yönetimi ve sürekli gelişime açık olma bulunmaktadır. Satış danışmanının başarılı olması için iletişim yeteneği oldukça önemlidir.
Yasal olarak bir ücretlinin haftalık normal çalışma süresi 45 saattir. Bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilir.
Satış danışmanı firmaların ürünlerini, hizmetlerini tanıtan ve satan kişidir. Satış danışmanları satışı artırmak için stratejiler geliştirmekten sorumludur. Firmalar ile müşteriler arasındaki ticari ilişkiyi yönetir. Müşterilerin gereksinimlerini anlar ve buna göre satış ve hizmet önerir.
Tam zamanlı çalışma süresi haftalık 45 saat ile sınırlıdır ve 6 gün çalışmış olan personele 1 gün haftalık izin verilmesi zorunludur. Bunun üzerine part time çalışma sistemini hesaplayacak olursak 6 gün içinde 30 saat çalışma süresi sınırı vardır.
Güçlü görünmek için koyu renk ve formal kıyafetleri tercih edilmeli. Güvenilir görünmek için mavi bir takım, beyaz gömlek ve kırmızı kravat üçlüsü idealdir. Otoriter görünmek için üstlerinize bakıp onları taklit etmenizi öneririz. Yani çizgili gömlekler, köşeli kesimli kıyafetler..
- Müşterilerin ihtiyaçlarını öğrendikten sonra uygun olan ürünü müşterinin beğenisine sunar. - Müşterilere sunacağı koleksiyon ve ürünlerin özellikleri hakkında bilgi sahibi olur ve müşterilere ürün özelliklerini anlatır. - Mağazanın ve ürünlerin düzenli olmasını sağlar.
Mağaza görevlisi; müşterilere ürün hakkında bilgi vermek, satış yapmak ve mağazanın sorunsuz bir şekilde günlük işleyişini sağlamaktan sorumludur. Giyim, mobilya, gıda, kozmetik, aksesuar ve teknoloji gibi birçok farklı sektörün mağazacılık faaliyetinde görev alır.
Mağaza Görevlisi maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 139 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Mağaza Görevlisi maaşları 13140 TL'dir. En düşük Mağaza Görevlisi maaşı 11400 TL iken, en yüksek Mağaza Görevlisi maaşı 23070 TL'dir.
Satış Danışmanı Olmak için Gerekli Eğitimler Nelerdir? İyi bir satış danışmanı olmak için üniversitede İşletme veya Pazarlama bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Aynı zamanda bu bölümlerden mezun olmayanlar kişiler de satış danışmanı olarak çalışabilir.
Mağazada satılan ürünleri görsel standartlara uygun olarak düzenler. Yeni gelen ürünlerin sayımını yaparak, raflara yerleştirir. Müşterilerden gelen ürün iade ve değişim işlemlerini gerçekleştirir. Müşterileri kampanya ve indirimler hakkında bilgilendirir.
Satış Danışmanının birçok adı vardır. Aynı zamanda 'Satış Görevlisi' , 'Mağaza Asistanı' gibi isimlerle de anılmaktadır. Pazarlama sektörü içerisinde yer alır. Büyüme hedefiyle yola çıkan sektördür.
Satış danışmanının temel özellikleri olan satış becerisi, başarılı insan ilişkileri, organizasyonel yetenekler okunan eğitimden bağımsızdır. Satış ve pazarlama alanından başarılı olabilecek lise mezunu bireyler de firmalarda satış danışmanı olarak istihdam edilebilir.
Mağazanın gereksinim duyduğu miktar ve nitelikte ürün siparişini hazırlamaktan, Ürünlerin reyonlarda standartlara uygun olarak bulunmasını sağlamaktan, Müşterilerin taleplerine istinaden et ürünlerini hazırlamaktan ve sunmaktan, Müşteri ilişkilerine destek vermekten sorumlu olacaklardır.
Tezgahtar, müşterinin alışveriş isteğini azaltabilecek jest, mimik veya sözlerden kaçınmalıdır. Doğru iletişim ve satış tekniklerini kullanabilen bir tezgahtar ayrıca mağaza içi düzenin sağlanmasından da sorumludur. Ürünlerin tanıtım ve satışının yanı sıra tezgahtardan kasa işlemlerini de gerçekleştirmesi beklenebilir.
Satış elemanı olmak için eğitim zorunluluğu bulunmaz ama satış elemanı ortalama iki yıllık üniversite eğitimi alabilir. Ayrıca bu bölümleri okumayan kişiler de satış ve pazarlama alanlarında yetkinliğe sahip olursa satış elemanı olabilirler.
Mağaza müdürü olmak için üniversitelerin önlisans ya da lisans programlarında bulunan Pazarlama, Perakende Yönetimi, Moda Yönetimi, Ticaret Kültürü ve Eğitimi, Muhasebe ve Finans gibi bölümlerden mezun olmak gerekir. Özel eğitimler sonucu alınan sertifikalar da işe alımı olumlu yönde etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri