Asbest maddesi, insan ve çevre sağlığı açısından büyük tehditler oluşturuyor. Bunun için yıkım sırasında insanların ve çevrenin zarar görmemesi için numune alma, analiz yapma ve rapor hazırlama zorunluluğu bulunuyor.
Asbest envanter raporu; bina, gemi, fabrika gibi alanlardan muhtemel asbest numunelerinin toplanması ve analizi sonrasında hazırlanan durum tespit raporudur. Bu rapor ile nerede asbest olduğu belirlenir. Asbest konusunda uzman kişi ve kurum tarafından hazırlanması gerekir.
Şu anda dünyada çoğunluğu Avrupa ülkeleri olmak üzere ve Türkiye de dahil 57 ülkede asbest yasaklanmış durumdadır.
ASBEST ÖLÇÜMÜ VE NUMUNE ALMA
Bunun belirlenmesi için, uzman biri tarafından, yapının asbest olduğundan şüphelenilen bölümünden katı (bulk) numune alınır. Alınan numune içerisinde asbest olup olmadığı, var ise hangi tür asbest olduğunu saptamak amacıyla analiz yapılır.
İlgili 37 soru bulundu
Akciğer röntgeni ve tomografide tipik bulgular saptanabilirse de, kesin tanı için başvurulan standart yöntem akciğer zarı biyopsisidir.
Asbest raporu, İSGÜM tarafından yetkilendirilen asbest söküm uzmanı tarafından hazırlanır. Asbest raporunda bulunan asbest analiz sonuçları da İSGÜM yetkisiyle iş hijyeni laboratuvarı tarafından verilir.
b) Asbest tozuna maruziyetin sona ermesinden sonra kayıtlar en az 40 yıl süreyle saklanır.
İşverenler, asbest sökümü içeren her türlü işlem için il merkezlerindeki çevre müdürlüklerinden izin almak zorundadır. Başvuruda işveren, işyeri, çıkarılacak asbest miktarı, yapılacak işin türü, dahil edilecek çalışan sayısı, asbest söküm işleminin başlama tarihi ve beklenen tamamlanma tarihi hakkında bilgi vermelidir.
Ülkemiz asbest rezervleri bakımından oldukça zengindir. Bursa, Tokat, Erzincan, Sivas, Hatay ve Bitlis'te krizotil yani beyaz asbest, Eskişehir'de ise amfibol türü asbest yatakları yer almaktadır. Amasya bölgesinde ve kayılar yörüklerinde asbest yaygın olarak kullanılmaktadır.
Asbest, 1990 senesinden önce inşa edilmiş evlerde kullanılan 3 bin'den fazla çeşitte yapı malzemesinde bulunabiliyor. Renksiz ve kokusuz; ayrıca müdahale edildiğinde de ölümcül etkiye sahip.
Yapılan araştırmalar sonucunda İç Anadolu'dan başlarsak Eskişehir, Kütahya, Ankara, Çankırı, Yozgat, Çorum, Sivas, Malatya, Diyarbakır ve Elazığ asbest maruziyetinin yoğunlukla görüldüğü illerimiz" diye konuştu.
Asbest Analizi Nedir? Asbest Analizi, İnsan sağlığını tehdit eden ve kanserojen etkisi bulunan asbest, uzman kişiler tarafından ölçümlenir. Asbest analizi ile ortamda asbest olup olmadığı tespit edilir. Asbest ölçümü yapıldıktan sonra ortamda asbest tespit edilmesi halinde asbestin ortamdan uzaklaştırılması gerekir.
Envanter raporları, envanterin ay sonu anlık görüntüsünü size gösterir ve günlük satılan envanterin adedi ve yüzdesini takip etmeye yardımcı olur.
Muhasebe raporları, genellikle bir işletmenin üst düzey yöneticileri tarafından finansal durumları değerlendirmek ve sonuçlar ölçmek için kullanılır. Daha da önemlisi, bir şirketin genel stratejisi hakkında kararlar almak için muhasebe raporlarının değeri çok büyüktür.
İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı'nın 2023 yılı eğitim planı kapsamında 17-21 Temmuz 2023 tarihlerinde yapılacak olan “Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimi” başvuruları 03.07.2023 tarihinde İSG Katip üzerinden ( https://isgkatip.csgb.gov.tr/ ) alınacaktır.
Kolayca ufalanıp toz haline gelebilen ve çoğunlukla gözle görülemeyen asbest lifleri, havalandıklarında hava akımı az olsa bile günlerce havada asılı kalabiliyor.
Atık poşetlerinin lif bağlayıcı solüsyonla ıslatılması da tavsiye edilmektedir. Asbest atıkları tehlikeli atık sınıfındadır. Atıklar, lisanslı atık taşıma araçları ile düzenli depolama tesisine götürülerek bertaraf edilir !!!
Eski binaların yapımında kullanılan asbest, kentsel dönüşümde gerekli tedbirler alınmadığında akciğer kanseri başta olmak üzere toplum sağlığı açısından tehlike oluşturuyor. Bakanlıklar ve belediyelerin sorumluluğu birbirine atarken, uzmanlar "asbestli binaların yıkımının kanser tehlikesi taşıdığına dikkat çekiyor.
“Akciğer zarı kanseri” olarak da bilinen bu hastalığın tedavisi çok güçtür ve kesin bir tedavisi yoktur. Nadiren karın zarı ve kalp zarı kanseri de yapabilir. Akciğer kanserine de yol açabilen asbest hemen kansere yol açmaz.
Ancak asbest lifleri solunur hale geldiğinde tehlikeli ve öldürücü. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük lifler solunduğunda akciğerlerde birikiyor. İğnemsi yapısıyla akciğeri zedeliyor ve çalışmasını engelliyor, zamanla kansere yol açıyor.
Asbest, özellikle 80'li yıllardan önce inşa edilen binalarda yalıtım, çatı kaplama ve döşeme gibi yapı malzemelerinde yaygın olarak uygulanıyordu ancak kullanıldığı binalar yıkıldığında, çevredeki insanlar asbeste maruz kalabilir, kansere ve solunum yolu hastalıklarına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri