ASBEST NEDİR Asbest, ticari adıyla amyant, jeolojik olarak lifsi kristal yapısına sahip silikat (magnezyum silikat, kalsiyum-magnezyum silikat, demir-magnezyum silikat) bileşimindeki bir grup mineralin ortak adıdır.
Asbest (amyant), beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineraldir. Mineral içeriğini magnezyum silikat, kalsiyum-magnezyum silikat, demir-magnezyum silikat veya sodyum-demir silikat oluşturur.
Asbest, yeryüzünün toprak örtüsünde doğal olarak bulunan bir mineraldir. Yer kabuğunu oluşturan kayaların yapısında da değişen oranlarda asbest mineralleri bulunur. Asbest, özellikle volkanik aktivitenin yüksek olduğu alanlarda sık rastlanan bir maddedir.
Başlıca asbest lif türleri krizotil (chrysotile), antofilit (anthophyllite), tremolit (tremolite), amosit (amosite) ve krosidolit (crocidolite) dir.
Evde asbest nasıl anlaşılır? Mikroskobik liflerden oluşan asbestin ne yazık ki gözle görülebilmesi mümkün değil. Asbest yalnızca laboratuvar ortamında tespit edilebilir. Asbestten şüphelendiğimiz takdirde, ilgili belediyeye ve ALO 170 üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na asbest şüphesini bildirmek gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Asbest, 1990 senesinden önce inşa edilmiş evlerde kullanılan 3 bin'den fazla çeşitte yapı malzemesinde bulunabiliyor. Renksiz ve kokusuz; ayrıca müdahale edildiğinde de ölümcül etkiye sahip.
Asbest Türkiye'de Nereden Çıkarılır? Ülkemiz asbest rezervleri bakımından oldukça zengindir. Bursa, Tokat, Erzincan, Sivas, Hatay ve Bitlis'te krizotil yani beyaz asbest, Eskişehir'de ise amfibol türü asbest yatakları yer almaktadır. Amasya bölgesinde ve kayılar yörüklerinde asbest yaygın olarak kullanılmaktadır.
Mavi asbest
CAS numarası 12001-28-4 olan krosidolit başlıca Afrika ve Avustralya'da çıkarılır. Kimyasal formüllerinden biri Na2Fe2+3Fe3+2Si8O22(OH)2 olan krosidolit en tehlikeli asbest türü olarak bilinir. Beyaz, kahverengi ve mavi asbest dışında başka birçok asbest türü de doğada bol miktarda bulunmaktadır.
“Beyaz asbest”, “kahverengi asbest” ve “mavi asbest” olarak bilinen 3 ana asbest mineral türü bulunmaktadır.
Asbest (amyant), beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineraldir.
Asbestin arındırılamaz, dönüştürülüp yok edilemez olduğunu söyleyen Yıldız, “Geçirimsiz ambalajlarla lisanslı araçlarla bertaraf tesislerine gönderilip, gömülmesi gerekir. Asbestle çalışmalarda CAT3 TYPE 5-6 tulum, FFP3 maske, eldiven kullanmalıdır” dedi.
Asbest solunum yolu ile vücuda alınır. Akciğer için örnek olarak; nefes yolu ile alınan asbeste bağlı olarak önce yıllarca süren uzun süreli bir tür iltihap meydana gelir. Bu tahriş nedenli reaksiyon, akciğer dokusunda kalıcı hasarlar oluşur.
“Akciğer zarı kanseri” olarak da bilinen bu hastalığın tedavisi çok güçtür ve kesin bir tedavisi yoktur. Nadiren karın zarı ve kalp zarı kanseri de yapabilir. Akciğer kanserine de yol açabilen asbest hemen kansere yol açmaz.
Türkiye'de yerleşim yerlerine içme suyu taşıyan su borularının imalında kullanılan çimento içinde asbest malzeme kullanıldığı bilinmektedir.
Akciğer zarı kanseri yani “mezotelyoma” ülkemizde sık görülen kanser türleri arasındadır. Mezotelyoma, çocukluk çağı lösemileri veya melanomlardan daha fazla görülür. Akciğer zarı kanserinin en önemli nedeni asbest maddesinin solunum yoluyla vücuda alınmasıdır.
Diyarbakır, Tokat, Kütahya, Sivas, Konya, Yozgat, Eskişehir, Muğla, Malatya, Çorum, Elazığ ve Adıyaman'ın bazı köylerinde asbest saptanmıştır. Asbeste maruz kalan kişilerde ortaya çıkabilecek en önemli hastalık mezotelyoma olarak adlandırılan akciğer zarının kanseridir.
Kolayca ufalanıp toz haline gelebilen ve çoğunlukla gözle görülemeyen asbest lifleri, havalandıklarında hava akımı az olsa bile günlerce havada asılı kalabiliyor.
Asbest içeren malzemeler, genellikle inşaat sektöründe, özellikle de binaların çatı, duvar ve zeminlerinde kullanılmıştır. Bu malzemeler, asbest içeren çatı kaplamaları, izolasyon malzemeleri, duvar levhaları, fayanslar, çimento ürünleri, fırınlar, ısıtma sistemleri ve daha pek çok şey olabilir.
Asbest maruziyetinden sonra 20-50 yıl içerisinde ortaya çıkabiliyor. En önemli belirtileri ağrı ve ileri nefes darlığı. Teşhis için öncelikle akciğer filmi ve tomografi çekiliyor. Ancak kesin tanı için başvurulan yöntem biyopsi.
Türkiye asbest rezervleri bakımından oldukça zengin olup Sivas, Erzincan, Tokat, Bursa, Hatay ve Bitlis'te krizotil (beyaz asbest), Eskişehir 'de ise amfibol türü asbest yatakları bulunmaktadır.
Kahramanmaraş merkezli 10 kenti etkileyen depremin ardından yıkılan binlerce bina görünmeyen tehlikeler barındırıyor. Yıkılan binalarla birlikte yüksek miktarda asbest yayıldığı belirtiliyor.
İçme suyunda gerçekten milyonlarca asbest lifi vardır. Ancak suda asbest liflerinin olması doğal bir olaydır ve su kaynaklarının jeolojik yapısından dolayı kaçınılmazdır.
Asbestin kullanım alanları arasında yanmayı geciktiren kaplamalar, beton, tuğla, boru yalıtım malzemeleri, çatı yalıtım malzemeleri, zemin kaplama malzemeleri, çatı kaplama malzemeleri ve benzeri ürünlerin imalatı sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri