Kamarot, belirli ücret karşılığında gemilerde yolcu ve mürettebatın hizmetine bakan kişilerine denir.
Gemi adamı bir gemide görev yapan tüm zabit, yardımcı zabit, stajyer, tayfa ve yardımcı hizmet personeline denir.
BU ALANDAKİ MESLEKLER:
Gemi Yöneticiliği (Güverte Zabitliği), Gemi Elektroniği ve Haberleşme Zabitliği, Makine Zabitliği, Yat Kaptanlığı, Balıkçı Gemisi Kaptanlığı, Su Ürünleri Üretimi Teknisyenliği.
Gemici kimdir sorusuna en yalın cevap; gemide çalışan ve kendisine verilen görevi, sorumlulukları yerine getiren kişilere gemici denir şeklinde olacaktır.
FİTER: Yeni yapım gemilerde bulundurulmazlar. Daha çok yaşlı ve kondisyonu düşük gemilerde bulunurlar. Makine Lostromosu tarafından verilen torna, tesviye ve kaynak, boru işlerini yapar.
İlgili 29 soru bulundu
Peki, gemilerde hitabet ne şekilde olmalıdır? “Gemi Kaptanı”, geminin bir numaralı ismi, Türk Denizciliği'nde gemi kaptanına “Süvari Bey” olarak hitap edilir.
Miço Ne Demek? Gemilerin güverte bölümlerinde yeni çalışmaya başlayan kişiye miço denir. Güverte bakım ve temizliği ile ilgili pek çok rol üstlenen miço sadece yük gemilerinde değil aynı zamanda yolcu gemilerinde de görev yapar. Gemi kaptanına çıraklık yapan miço, daha çok kaptanın verdiği işlerle birebir ilgilenir.
Aylarca uzakyol gemilerinde erkek denizcilerin arasında tek kadın olarak çalışan gemiciler Hülya ve Defne yaşadıklarını anlattı. Kadın denizci olmak için bir çok zorlukları aşmak gerekiyor, uzakyol vardiya zabiti, makina zabiti gibi unvanlarla çalışan kadın gemicilerin sorunları gündeme çok sık gelmiyor.
Akıl ve ruh sağlığı bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları, kan hastalıkları (AIDS), iskelet sistemi bozuklukları, eksik uzuvlar, uzun süreli bulaşıcı hastalıklar, duyu organlardan denizde çalışmaya engel olabilecek sorunlar gemi adamı sağlık raporu almaya engel olan durumlar arasında yer alır.
Öğrencilerimizden mezun olup da gemiye çıkmak isteyen her öğrenci gemiye çıkmıştır. Ama bunu 2 yıllık veya 4 yıllık üniversite okuyarak da taçlandırmak isteyen öğrencilerimiz haliyle üniversitelerden stajlarına çıkmaktadırlar. Ama liseden çıkan öğrenciler de kesinlikle sektörde ve gemide çalışabiliyorlar.
Aynı işveren emrinde veya aynı gemide bir takvim yılı içinde bir veya birkaç iş sözleşmesine dayanarak en az 6 ay çalışmış olan gemiadamı, yıllık ücretli izine hak kazanır. İzin süresi, 6 aydan 1 yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve 1 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda 1 aydan az olamaz.
Gemide çalışmak birçok kişi için bir tutkudur. Oldukça zorlu yönleri ve hiyerarşinin hakim olduğu gemi hizmetleri hem psikolojik hem de bedenen sağlıklı insanların yapabileceği zorlu meslek grupları arasında yer almaktadır. Her meslekte olduğu gibi gemi hizmetlerinde de hem olumlu hem de olumsuz birçok yön vardır.
bir gemide bulunan, türlü işlerde çalıştırılan sefer işçileri, mürettebat.
Lisans eğitimini tamamlamadan hemen sonra, lise diploması ile de gemilerde de kaptan olabilirsiniz. Bunun için de getirilen bazı sınırlamalar bulunur.
eleman.net verilerine göre, Gemi Adamı 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Adamı , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.880 TL maaş alıyordu.
4/a statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 prim günü ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Ayrıca prim gününüz yeterli olmakla birlikte, 4/b kapsamındaki sigortalılıktan sonra en az 1260 gün 4/a kapsamında prim gününüz olması gerekiyor. 4/b statüsünden emeklilik için 9000 prim günü şartına tabisiniz.
Gemi adamı belgesi fiyat, 2023 yılında 400 TL'den başlar. Gemi adamı belgesi (Cüzdan,defter ve sertifika ücreti) fiyatı 300-350 TL'dir. Pusula Denizcilik'te 4500 TL'ye 6 haftalık ayrı bir kurs da vardır. Gemi adamı sınav ücreti fiyat, 2023 yılında 100 TL'dir.
- İdaremizce düzenlenen “Gemiadamı Cüzdanı'nın süresi 5 yıldır. - PVC kart şeklinde dizayn edilen “Gemiadamları Belgesi”nin süresi yeterlilik belgesi ve STCW Sertifikalarının süresinin bitimine bağlıdır.
18 yaşını tamamlamış olup, en az ilköğretim okulu mezunu olan ve aşağıda ki şartlardan birini tamamlayan herkes USTA GEMİCİ olabilir. GEMİCİ Belgesi ile 18 ay deniz hizmetine sahip olmak. Askerlik görevinin oniki ayını faal gemilerde serdümen ya da porsun eri olarak yaptığını belgeleyip, USTA GEMİCİ Kursuna katılmak.
Gemi kelimesinin kökeni latince Navis kelimesi olup bu kelimenin dişi bir kelime olduğu ifade edilmektedir. Latincede kelimelerin cinsiyeti bulunmakta olup, gemi de dişi Latince kelimelerden biridir. Batı dünyasında pek çok dilin kökenini latince oluşturduğu için gemiler için she zamiri kullanılır.
Yaş sınırı 35 yaşından gün almamış olmak. alabilecek şekilde esnek çalışma sistemine uygun olarak çalışabilmek.
**efendi kaptan, mürettebatın gemi birinci zabiti ve vardiya zabitlerine hitap şekli.
Başçarkçı/çarkçıbaşı pozisyonuna gelmek için gemide üçüncü çarkçı pozisyonunda 36 ay çalışıp gereken sınavı geçmek gerekir. Ardından ikinci mühendis pozisyonunda 36 ay çalışıp Bakanlık tarafından yapılan sınava ve yabancı dil sınavına girilmelidir. Bu kişiler başçarkçı/çarkçıbaşı ehliyeti alarak başçarkçı olurlar.
Pruva veya baş, bir su taşıtının burun kısmı. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri