Beyaz ekmek, pirinç pilavı, mısır cipsleri yüksek değerde glisemik indeks değere sahip gıdalardır. Lif içeren üzüm, kiraz, greyfurt, elma gibi meyveler baklagiller, çavdar ekmeği, ve bazı sebzeler düşük indeks sınıfında yer alır.
Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından daima tercih edilmelidir.Posalı yiyeceklerin glisemik indeksi düşüktür. Bunlar kuru fasülye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, makarna, portakal ve yoğurt gibi besinlerdir.
Fakat glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler, kan şekerini çok hızlı yükseltir ve çok hızlı düşürür. Bu nedenle sağlıklı bir bireyin de glisemik indeksi yüksek gıdaları çok fazla tüketmemesi gerekir. Glisemik indeksi yüksek gıdalar çok sık tüketilirse, obezite, diyabet gibi hastalıkları da beraberinde getirir.
İçinde asit olan besinler mide boşalmasını geciktirerek Gİ üzerinde düşürücü etki yaparlar. Salatalara, çorbalara, yemeklere limon suyu, sirke, yeşil zeytin, sarımsak, sirke eklemek bu işlevi görür. Özellikle sirke ilavesini ihmal etmeyin; salatalara ilave edilen sirkenin Gİ'yi %30 azalttığı görülmüştür.
İlgili 27 soru bulundu
şekerini etkileme hızlarına göre sınıflandırılmasıdır. kan şekerindeki dalgalanma da o kadar az olacaktır. iken, Başbaşı Bulgur'un glisemik indeksi sadece 50'dir.
Bir yiyeceğin glisemik indeksini azaltmanın kolay birçok yolu var. Mesela salatalarınıza, çorbalarınıza, yemeklerinize limon suyu ilave ederseniz glisemik yükü azalır. Sirke ilavesinin de glisemik yükü azalttığı biliniyor. Salataya sirke ilavesi glisemik indeksi yüzde 30 düşürüyor.
Ortalama bir yerli muz sadece 76 kalori içerir, lif yönünden zengin ve potasyum deposudur. Glisemik indeksi 62'dir, yani elmadan fazla, karpuzdan düşüktür. Bu nedenle rahatlıkla günde 1 adet yerli muz yiyebilirsiniz.
Tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi 72, beyaz ekmeğin 69, sofra şekerinin 59. İnsanlara şeker yeme diyen zihniyet, glisemik indeksi şekerden bile yüksek olan tam buğday unu ile yapılmış ekmek öneriyor. Hem de günde kaç dilim. Tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi beyaz ekmekten bile yüksek.
Puanlara göre glisemik indekslerin sınıflandırması aşağıdaki gibidir: Değeri 55'in altında olanlar düşük glisemik indeksli gıdalardır. 55 ile 70 arasında değeri olan besinler, orta glisemik indeksli besinler olarak sınıflandırılmaktadır. Yüksek glisemik indeksli besinler, 70'in üzerinde değere sahiptirler.
3. Nohut – Gİ puanı 28
Nohut 28 puan olan düşük Gİ sahip baklagildir. Nohut, fincan başına 11.8 gram (g) protein ve 10.6 gram lif içerir.
Farklı gıdaların glisemik indeks ve glisemik yükünün verildiği uluslararası tabloda balın glisemik indeksi 55 olarak verilirken, bir başka araştırmada 108.46 olarak rapor edilmiştir. Bunun sebebi balın kimyasal içeriğinin sabit olmaması botanik ve coğrafik orijine göre değişkenlik göstermesidir.
Cevizlerin tahmini glisemik indeksi 15'tir, bu da onları düşük glisemik bir gıda haline getiriyor. Tek bir ceviz porsiyonunun glisemik yükünün 1 olduğu tahmin ediliyor.
Karbonhidrat içermeyen ya da içeriğinde çok az miktarda karbonhidrat olan örneğin yumurta, peynir gibi protein kaynaklı besinlerin kan şekerine doğrudan bir etkisi olmadığı için glisemik indeks tablolarında yer almazlar ve GI değerleri 0'dır.
Ortalama bir yerli muz sadece 76 kalori içerir, lif yönünden zengin ve potasyum deposudur. Glisemik indeksi 62'dir, yani elmadan fazla, karpuzdan düşüktür. Bu nedenle rahatlıkla günde 1 adet yerli muz yiyebilirsiniz.
Çavdar ekmeği yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri kontrolüne yardımcıdır. Kan şekerini yavaş yükseltir, insülin direnci ve diyabeti olan bireyleri tüketimine de uygundur.
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Buna karşın protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle kan şekerini düşüren besinler arasında üst sıralarda yer alan yoğurt, diyabet hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.
Tahin her ne kadar çok faydalı olsa şeker hastaları için tehlikelidir. İçerisinde birçok vitamin, mineral, şeker ve yağ bulundurur. Bu da diyabeti olan kişiler için risklidir.
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için sabah ve akşam olmak üzere yeşil çay tüketimi önerilir.
Fındıklı ekmek ve bazlama yüksek glisemik indeksli (>70), tıbbi ekmek, beyaz ekmek ve simit orta glisemik indeksli (55-70), ruşeymli ekmek, cabata ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, taş değirmeni ekmeği ve köy ekmeği ise düşük glisemik indeksli (<55) grupta yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri