Betimsel Analiz: Betimsel analizde, görüşülen ya da gözlenen bireylerin görüşlerini çarpıcı bir biçimde yansıtmak amacıyla doğrudan alıntılara sık sık yer verilir. Bu tür analizde amaç, elde edilen bulguların düzenlenmiş ve yorumlanmış bir biçimde okuyucuya sunmaktır.
Betimsel analiz ne olduğunu, neyin değiştiğini ve hangi örüntülerin tanımlanabileceğini belirlemek için geçmiş verilerin analizidir.
Betimsel yöntemler, ilgilenilen ve araştırılmak istenen problemin mevcut var olan durumunu ortaya koymaya yöneliktir. Bu yöntemlerin en temel özelliği, mevcut hâlihazır durumu kendi koşulları içerisinde ve olduğu gibi çalışmaktır.
Nitel araştırmalarda toplanan verilerin analizinde yaygın olarak betimsel analiz veya içerik analizi kullanılır. İçerik analizi, araştırmanın özüne ilişkin kalıpları, temaları, önyargıları ve anlamları belirlemek hedefiyle verilerin dikkatli, detaylı ve sistematik olarak incelenmesi ve yorumlanmasıdır.
Verilerin Analiz Edilmesi ve Yorumlanması
Betimsel analiz, derinlemesine analiz gerektirmeyen verilerin işlenmesinde kullanılırken, içerik analizi elde edilen verilerin daha yakından incelenmesini ve bu verileri açıklayan kavram ve temalara ulaşılmasını gerektirir (Yıldırım ve Şimşek, 2008: 89).
İlgili 33 soru bulundu
Temel analiz yöntemleri arasında yer alan betimsel analiz, verilerin küçük bilgi parçalarına da dönüşmesini sağlar. Böylece bir iş sürecinde veya projenin işleyişindeki tüm adımlar detaylı bir şekilde irdelenebilir. Betimsel analiz ile yapılan detaylı incelemelerle çalışma süreçleri daha sağlıklı ilerler.
Betimsel içerik analizi yöntemi, belirli bir konuda ya da alanda birbirinden bağımsız olarak yapılan nitel ve nicel çalışmaların derinlemesine incelenip düzenlenmesi anlamına gelir. Böylece o konu ya da alandaki genel eğilimler belirlenmektedir.
¡ Betimsel araştırma, var olan bir olayı nicel (sayıları kullanarak) ya da nitel (bir birey ya da grubun özelliklerini ortaya koyarak) yönden betimleyen bir araştırma türüdür (McMillan and Schumacher, 1984, s. 26).
Nicel analiz, nicel veri analizi ya da kantitatif analiz, sayısal verilerin toplanması ve bu verilerin çeşitli matematiksel ve istatistiksel metotlar kullanılarak değerlendirilmesi esasına dayanan bir analiz yöntemidir. En basit haliyle bir olgunun matematiksel olarak ifade edilmesini, açıklanmasını amaçlar.
Betimsel tarama, geniş gruplar üzerinde yürütülen, gruptaki bireylerin bir olgu ve olayla ilgili görüşlerinin, tutumlarının alındığı, olgu ve olayların betimlenmeye çalışıldığı araştırmalardır (Karakaya, 2012:59).
Betimsel analizin bilgiye dayalı analiz, içerik analizinin ise yoruma dayalı bir analiz olduğu ifade edildi.
NİCEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Betimsel araştırmaya uygun olarak kullanılan yöntemler; anket, örnek olay araştırması, karşılaştırmalı ve gelişimci araştırma tekniklerinden oluşmaktadır.
Nicel araştırma: Tanımlayıcı araştırma, popülasyon örnekleminin istatistiksel analizi için ölçülebilir bilgi toplamaya çalışan nicel bir araştırma yöntemidir. Demografik segmentin doğasını toplamamızı ve tanımlamamızı sağlayan popüler bir pazar araştırması aracıdır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
•1-Numune alma, 2. Yöntem Seçimi, 3-Ayırma 4- Ölçme, 5-Değerlendirme basamaklarından oluşur. Analitik yöntemler klasik veya aletli yöntemler olarak sınıflandırılabilir. Gravimetrik ve volumetrik analiz yöntemlerini içerir.
Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Betimsel yöntemler davranışın tanımlanması ve sınıflandırılmasını sağlayan yöntemlerdir. Bir davranışın nerede, ne zaman ortaya çıktığı, frekansı ve diğer davranışlardan farklı özellikleri incelenir. Davranışı tanımlamak için çok çeşitli tekniklerden yararlanılmaktadır.
2.Korelasyon araştırması
Çeşitli yönler üstlenmeden, iki grup veya varlık arasında bir ilişki kurulmalıdır. Araştırmacılar, matematiksel analiz yöntemlerini kullanarak iki veya daha fazla değişkeni ilişkilendirmek için bu nicel araştırma tasarımını kullanır.
Labaratuarda yapılmış bir deney veya yoklama yoluyla toplanmış veriler sayısallaştırılabildiği için nicel verilerdir. Oysa bir kişiyle yapılan bir görüşmeden elde edilen veya bir metnin dilsel yapısının çözümlenmesiyle elde edilen veriler nitel veriler ortaya çıkarır.
Nitel ve nicel araştırma yöntemleri temelde farklı anket hedeflerine ışık tutar. Nicel veriler olaya geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olabilir. Nitel veriler ise olayın ayrıntılarını görmenizi sağlar ve anket sonuçlarınıza insani bir ifade katar.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Betimsel istatistik veya betimsel sayımlama istatistik bilim alanında üç temel kısmından biridir. Sayısal verilerinin derlenmesi, toplanması, özetlenmesi ve analiz edinilmesi ile ilgili istatistiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri