Aşçılığı profesyonel bir meslek olarak yapmak için, profesyonel mutfak süreçlerindeki tüm temel bilgi ve pratik donanıma hakim olmak isteyen 18 – 49 yaş aralığındaki kişiler. (41 - 49 yaş grubu stajsız programa katılabilir.)
Bu maddeler haricinde herhangi bir şart bulundurmayan aşçılık kursu, bir yaş sınırına da sahip değildir. Cinsiyet fark etmeksizin 16 yaşından büyük her insan bu kursa katılabilmektedir.
Aşçılığı meslek olarak yapmak isteyen herkes alabilir. Ayrıca iş yeri açmak isteyen yada yurt dışında'ki iş imkanlarından faydalanmak isteyen kişiler alabilmektedir. Herhangi bir devlet kurumunda kadrolu olup uygun bulnan kadroya geçmek için görevde yükselmek amaçlı kullanılabilir.
Her yaş, eğitim, sosyal statü ve kültür düzeyindeki herkes katılabilir. 18 yaşından küçükler, velilerin izniyle katılabilir.
Aşçılık bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Aday öğrencilerin Aşçılık bölümünü tercih edebilmeleri için TYT puan türünden gerekli olan puanı almaları gerekmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Lise eğitiminin ardından özel sektörde aşçı olarak çalışmak mümkündür. Aynı zamanda akademik eğitimlerini ilerletmek isteyen kişiler üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı tercih edilebilir. Bu bölümlerde aşçılığa ve dünya mutfağına ait teknikler anlatılır.
Bu yaş şartı silahlı için en az 21 yaş ve lise mezunu olması iken silahsız için en az 18 yaş ve ortaokul (8 yıllık) mezun olması gerekir.
Bu bölümden mezun olanlara ''mutfak şefi'' ve ''aşçı'' denir.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir.
Komi olarak mutfağa giren ve uzun süre tecrübe kazanan kişiler, aşçı olmaya hak kazanır. Bunun dışında üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programını tamamlayan kişiler aşçı olarak çalışabilir.
Aşçı Yardımcısı Eğitim Kursu Eğitimi Sertifika Programının İçeriği – Süresi. Aşçı Yardımcısı, Eğitim Süresi en fazla1360 saat en az 878 saat olarak belirlenmiştir.Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki teorik ve uygulamalı tüm içeriği kapsar.
Chef's Table mutfak akademisi öğrencileri, wacs ile uluslararası alanda en geçerli mesleki yeterlilik sertifikasına sahip bireyler olurlar. Aşçılık Sertifikası sayesinde tüm dünyadaki uluslararası otel ve işletmelerde çalışma imkanı elde ederler.
Hayır sertifikaların bir zamanaşımı ya da geçerlilik süresi yoktur. Ömür boyu geçerlidir.
Daha önce hiç bilgisayar kullanmamış, az bilgisi olduğunu düşünenler yada Devletin bazı kurumlarında (kpss, ve kurum içi atamalarda) istenen sertifikayı alabilmek için bilgisayar işletmenliği kursuna katılabilirler. Yaş sınırlaması yoktur.
HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİ' NDEKİ KURSLARA KİMLER KATILABİLİR ? Her yaş, eğitim, sosyal statü ve kültür düzeyindeki herkes katılabilir. 18 yaşından küçükler, velilerin izniyle katılabilir. İlköğretim çağındakiler, devam ettikleri okul saatleri dışındaki serbest zamanlarda, istedikleri kursa devam edebilir.
Yasalara göre 15 yaşını doldurmamış çocukların iş yerlerinde çalıştırılması yasaktır. Ancak yine yasalara göre 14 yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim dönemini tamamlamış olan çocuklar bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine engel olmayan hafif işlerde çalıştırılabilir.
15 Yaş Psikolojik Döneminde Duygusal
Çocuk daha bağımsız bir birey olma çabasındadır ve aile ile geçirilen zaman azalırken arkadaşlarla geçirilen zaman artmaktadır. Kararlar alınırken artık daha mantıklı davranmaktadırlar. Bu dönemde romantik ilişkilere ve cinselliğe önem verilmektedir.
Aşçılık mesleğini dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi yaşta olursanız olun uygulayabilir, bu meslekten para kazanabilirsiniz.
Bunlardan ilki en eski yöntem olan usta ve çırak ilişkisidir. Komi olarak mutfağa giren ve uzun süre tecrübe kazanan kişiler, aşçı olmaya hak kazanır. Bunun dışında üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programını tamamlayan kişiler aşçı olarak çalışabilir.
Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Ahçılık olarak da bilinir. Ev ekonomisi'nin temel bileşenlerinden biridir. Şef, aşçı, yardımcı şef, pasta şefi, mutfak şefi, fırıncı, gastronomcu, çikolatacı gibi mesleklerle sıkı ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri