Profesyonel bir firmanın mutfağında toplam 4 ay şeklinde eğitim görürsünüz(kaldıralım). Bu kısım ise işte ustalaşma ve pişme kısmıdır. 4 aylık eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından t.c milli eğitim bakanlığınca düzenlenen aşçılık sınavına tabi tutulursunuz. Bu aşamayı geçtikten sonra sertifika sahibi olabilirsiniz.
Aşçı, Eğitim Süresi 96 saat olarak belirlenmiştir. Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki teorik ve uygulamalı tüm içeriği kapsar.
Aşçılık Eğitimi Süresi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2008 yılında oluşturulan eğitim programı 420 saat olarak planlanmıştır. 420 saatlik eğitim yaklaşık olarak 5 ay sürmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu alanda farklı saatlerdeki eğitimleri de bulunmaktadır.
Bu maddeler haricinde herhangi bir şart bulundurmayan aşçılık kursu, bir yaş sınırına da sahip değildir. Cinsiyet fark etmeksizin 16 yaşından büyük her insan bu kursa katılabilmektedir. Herhangi bir ücretin ödenmediği kursun öncesinde herhangi bir ön bilgiye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Aşçı Yardımcısı Eğitim Kursu Eğitimi Sertifika Programının İçeriği – Süresi. Aşçı Yardımcısı, Eğitim Süresi en fazla1360 saat en az 878 saat olarak belirlenmiştir.Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki teorik ve uygulamalı tüm içeriği kapsar.
İlgili 34 soru bulundu
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir.
Gastronomi ve mutfak sanatları ya da aşçılık bölümlerinden mezun olarak iyi bir aşçı, şef olabilirsiniz.
Ayrıca belediyelerin meslek edindirme kurslarından ve İşkur'un kurslarında da faydalanabileceğiniz gibi özel kurslardan da aşçılık sertifikası sahibi olabilmek konusunda yararlanabilirsiniz. Aşçılık sertifikasını ücretsiz veya ücret ödeyerek alabileceğiniz iki yöntem mevcuttur.
Aşçılığı meslek olarak yapmak isteyen herkes alabilir. Ayrıca iş yeri açmak isteyen yada yurt dışında'ki iş imkanlarından faydalanmak isteyen kişiler alabilmektedir. Herhangi bir devlet kurumunda kadrolu olup uygun bulnan kadroya geçmek için görevde yükselmek amaçlı kullanılabilir.
Lise eğitiminin ardından özel sektörde aşçı olarak çalışmak mümkündür. Aynı zamanda akademik eğitimlerini ilerletmek isteyen kişiler üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı tercih edilebilir. Bu bölümlerde aşçılığa ve dünya mutfağına ait teknikler anlatılır.
Aşçılık kursumuza kayıt yaptırdıktan sonra seçeceğiniz hafta içi ve hafta sonu grubunda eğitime başlayabilirsiniz. Toplamda 4 aylık bir süreci kapsayan eğitim 4 ayda staj imkânı sağlayarak iki aşamadan oluşmaktadır.
Aşçılığı profesyonel bir meslek olarak yapmak için, profesyonel mutfak süreçlerindeki tüm temel bilgi ve pratik donanıma hakim olmak isteyen 18 – 49 yaş aralığındaki kişiler. (41 - 49 yaş grubu stajsız programa katılabilir.)
Aşçılık mesleğini dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi yaşta olursanız olun uygulayabilir, bu meslekten para kazanabilirsiniz.
İşte aşçılığa giden yollar: Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ya da Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesinden mezun olduktan sonra YGS'den istenen puanı alarak üniversitede 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü de bitirip iş hayatına başlamak.
Farklı aşçı önlük modelleri ve aşçı şapkalarla üniforma tamamlanmalıdır. Askılı mutfak önlükleri, belden bağlamalı önlükler, aşçı kepler, aşçı mantar şapkalar, aşçı uzun şapkalar, aşçı fularlar ve aşçı bandanalar bunlardan bazılarıdır.
Aşçı ve Şef Arasındaki Fark Nedir? Cambridge sözlüğüne göre aşçı 'yemek hazırlayan ve pişiren kişi', şef ise 'otel veya restoranda çalışan yetenekli ve eğitimli bir aşçı'dır.
Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Ahçılık olarak da bilinir. Ev ekonomisi'nin temel bileşenlerinden biridir. Şef, aşçı, yardımcı şef, pasta şefi, mutfak şefi, fırıncı, gastronomcu, çikolatacı gibi mesleklerle sıkı ilgilidir.
Aşçılık (myo) mezunları bir çok alanda çalışabilirler. Bölümü bitiren adaylar aşçı unvanına sahip olurlar. Kısacası aşçılık bölümünden mezun olan öğrenciler, aşçı olmuş sayılmaktadır.
Aşçı olmak için gastronomi bölümünü okumak gerekir. Bunun için ilk olarak üniversitede staj görülür. Bu süreç genel olarak 2 yıl sürer. Bu da bittikten sonra artık sertifikalı bir şef olunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri