Bu bölümden mezun olanlara ''mutfak şefi'' ve ''aşçı'' denir.
Aşçılık (MYO) Bölümü
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Şef, genellikle belirli bir mutfağa odaklanan, yemek hazırlamanın tüm yönlerinde uzman, eğitimli, profesyonel bir aşçı ve esnaftır.
Aşçı Ne Demek? Aşçı, besinleri çeşitli yöntemler kullanarak içilecek ya da yenilecek hale getiren kişidir. Aşçılar; otel, restoran, büfe ya da yemekhane gibi yerlerde çalışabilir. Genellikle özel şirketler tarafından istihdam edilirler.
İlgili 28 soru bulundu
Lise eğitiminin ardından özel sektörde aşçı olarak çalışmak mümkündür. Aynı zamanda akademik eğitimlerini ilerletmek isteyen kişiler üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı tercih edilebilir. Bu bölümlerde aşçılığa ve dünya mutfağına ait teknikler anlatılır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Güvenli anket yolu ile yapılan oylamalarda her yılın en iyi 100 şefi seçilirken 2020'nin en iyileri de bu oylamalarla seçildi. Binlerce kişinin yer aldığı oylama ile listede Türkiye'den yalnızca Türk Şef Fatih Tutak yer aldı.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde chef kelimesi bulunmamaktadır. Çünkü bu Fransızca bir kelimedir. Türkçeye çevrilmiş hali şef demektir. Bir kurumda ve iş yerinin bir bölümünde yetki ve sorumluluğun üzerinde olduğu kişilere şef denmektedir.
Gastronomi ve mutfak sanatları 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Aşçılık ise 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. İki bölümün ders içerikleri hemen hemen aynıdır. Aşçılık bölümü gastronomi bölümünün bir özeti şeklindedir.
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı/Mutfak dalında IV. Seviye eğitim almış olanlardan aşçılık mesleğinde en az 5 yıllık mesleki deneyime sahip olanlar, öğretmen/eğitici olarak görev almalıdır.
Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler.
Sıcak Şefi Ne Demek? Sıcak şefi nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; mutfağın sıcak bölümünde çalışan, mutfak hiyerarşisinde direkt su şefine bağlı olan, su şefinin veya aşçıbaşının olmadığı durumlarda mutfakta inisiyatif alabilen, tüm sıcak yemek ve sosların yapımında bilgi beceri sahibi olan kişidir.
Kelimenin aslı yemek anlamına gelen aş'tan aşçıdır. TDK ve Dil Derneği aşçı şeklinde yazılmasını önerir.
şef aşçının yanında çıraklık yaparak mesleki faziletleri kapmaya çalışan kişilere verilen genel ad. asciya yamanmis kisi.
Commis (komi) veya Commis de cuisine (komi dö kuziyn) : Aşçılara yardım eder. Her şeyi çok titizlikle yerine getirmesi gerekir. Aslında iyi çalışan komiler aşçı adaylarıdır.
Demi kelimesi yarım/yarı, chef ise şef/usta anlamına gelmektedir. Yani pozisyonun dilimizdeki tam karşılığı, yarı-şef şeklinde açıklanabilir. Demi şef ne iş yapar sorusu cevaplanırken görev tanımı yapılmak istenirse, aşçıbaşına ve su şefine (sous-chef) karşı sorumlu olan kişidir şeklinde bir tanımlama yapılabilir.
Auguste Escoffier, 28 Ekim 1846 tarihinde Villeneuve-Loubet'de doğan ve Monte Carlo'da 12 Şubat 1935'de vefat eden, bir Fransız şef, lokantacı ve yemek muharriridi. Auguste Escoffier'ye, kendisinden evvel, Marie-Antoine Carême'e verilen "aşçıların kralı, kralların aşçısı" unvanı verilmiştir.
İmza Yemekler, gastronomi dünyasına yön veren usta şeflere ait orijinal tariflerin, Murat Bozok tarafından uygulandığı program... Bu içeriği izlemeye yetkin bulunmamaktadır.
Ali Güngörmüş, Michelin Yıldızı alan ilk Türk şef.
AŞÇILIK PROGRAMI
Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır. Öğrenciler, zorunlu olan her dersi almak ve geçmek zorundadır.120 ECTS ders kredisialmalıdır.Aynı zamanda öğrencilerin mezun olabilmek için, en az 2.00 ortalamayı sağlamaları gerekmektedir.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri