3)Aşı ve sağlık eğitimi gibi koruyucu hekimlik uygulamalarının sunulduğu bir çocuk sağlığı izlemi hizmetidir. ziyarette güncellenmelidir. Rutin kontrolde son başvurudan itibaren yaşanan gelişmelerin öyküsü alınır. gibi çocuğun sağlığını yakından ilgilendiren konularda görüşülmelidir.
Aile hekimi ile birlikte hizmet veren hemşire, ebe, sağlık memuru (toplum sağlığı) gibi sözleşmeyle çalıştırılan ya da Sağlık Bakanlığınca görevlendirilen personeldir. Her aile hekiminin yanında en az bir aile sağlığı elemanı çalışır.
a) Türkiye'de mesleğini icra etmeye yetkili ve ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının ebelik, hemşirelik, sağlık memuru (toplum sağlığı) acil tıp teknisyenliği bölümlerinden mezun olanlar başvurabilecektir. b) Vekil ebe veya hemşire olarak çalışan kişiler de başvuru yapabilecektir.
Aile Sağlığı Merkezinde İzlem Bebek anne sütü almaya başladıktan sonra en geç bir hafta içinde nüfus kaydı yaptırılarak aile hekimine getirilmelidir. Aile hekimliğinde topuk kanı alınır ve tarama testlerini sorgular. Yapılmayanlar varsa yapılması gerekenleri anlatır.
Tüm çocukların büyüme ve gelişmelerinin izlendiği, sağlıklı olup olmadıklarının değerlendirildiği, aşı ve sağlık eğitimi gibi koruyucu hekimlik uygulamalarının sunulduğu bir çocuk sağlığı hizmetidir. İlk izlemler doğum sonrası 24 saat içinde ve taburcu olurken yapılır. Daha sonra bebek 5 ve 7. günlerde tekrar görülür.
İlgili 24 soru bulundu
Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM), her il için ayrı olmak üzere Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, kurumlar bünyesinde kurulması planlanan, cinsel istismara uğrama şüphesi altındaki mağdur çocukların, ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılması için planlanan yerlere verilen ...
Sağlam çocuk izlemi, sadece sağlıklı çocuklara verilmesi gereken bir hizmet değil, tüm çocukların; 1)Büyüme ve gelişmelerinin izlendiği, 2)Sağlıklı olup olmadığının değerlendirildiği, 3)Aşı ve sağlık eğitimi gibi koruyucu hekimlik uygulamalarının sunulduğu bir çocuk sağlığı izlemi hizmetidir.
Gebelik izleminin amacı;
Gebelik yaşını belirlemek. Obstetrik bakım planını oluşturmak (önceki gebelikler) Gebe ve fetüsün sağlık durumunu belirlemektir (mevcut gebelik)
Komplikasyonsuz ilk gebelik için önerilen gebelik izlemi sıklığı; 28. gebelik haftasına kadar 4 haftada bir, 29 – 35. haftalar arasında 2 ile 3 haftada bir, 36. haftadan sonra haftalık izlem.
Aile hekimi ile birlikte hizmet veren, sözleşmeli çalıştırılan veya Bakanlıkça görevlendirilen hemşire, ebe, sağlık memuruna denir.
Uygulamada ASE, aile hekimi ile birlikte hizmet veren, sözleşmeli olarak çalıştırılan veya Bakan- lıkça görevlendirilen hemşire, ebe, sağlık memuru (top- lum sağlığı) ve acil tıp teknisyenini ifade etmektedir2. h. Bakanlıkça ve ilgili mevzuat ile verilen diğer görev- leri yapar.
Koruyucu hekimlik konusunda, aile hekimleri, bebek ve çocuk takibi ve ası uygulamaları, aile planlaması, gebe takibi ve ası uygulaması yapar; salgın ve bulaşıcı hastalıklar varlığında aile bireylerini bilgilendirir ve koruyucu önlemlerin alınmasını sağlar, diğer tıp branşlarıyla ortak olarak toplumun sağlığını koruma ...
Kombide oluşan ASE sinyali cihazın bir hatası değil, bakım zamanının gelmiş olduğunu size hatırlatma amaçlı bir uyarıdır. Her yıl düzenli bir şekilde bakımını yaptırdığınız kombinizin kullanım ömrünü sağlıklı bir şekilde uzatmış oluyorsunuz.
Kamu dışı aile sağlığı elemanı, kamu dışı aile sağlığı çalışanı ya da ASE olarak bilinen personel; kamu personeli olmayan aile sağlığı çalışanıdır. Özetle ASE, bir kamu kurumunda çalıştığı halde “kamu dışı çalışan” olarak nitelendirilen personeldir.
Aile sağlığı çalışanı; aile hekimi ile birlikte hizmet veren hemşire, ebe, sağlık memuru gibi sağlık elemanıdır.
Gebe (Obstetrik) polikliniği : Gebeliğin tanısından itibaren doğuma kadarki süreçte her dönemde başvuran hastaların kabul edildiği bir ünitedir. Gebe polikliniğimiz için aylık randevu verilmektedir. Bu polikliniğimizde aynı zamanda ileri tarihli muayene ve kontroller için randevu verilebilmektedir.
Beklenen doğum tarihinden sonra 2 hafta içinde doğum olmazsa kontrole gelinmesi 5. izlem olarak önerilmektedir. T.C Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 2014 yılında yayımladığı doğum öncesi bakım yönetim rehberinde takip sıklığı; birinci izlem (ilk izlem): Gebeliğin ilk 14 haftasında.
Doktorunuz size hangi haftalarda kontrol ettirmeniz gerektiğini söyler. Hamileliğiniz boyunca yapacağınız kontroller genellikle 8-10. hafta, 16-20. hafta, 24-28. hafta, 36. hafta ve son haftalarda (38-40) yapılır.
NST kaçıncı haftada yapılır? NST hekim kararına göre değişmekle birlikte 32. haftadan sonra normal gebelik takibinde yapılabilir. Genellikle 15 günde bir tekrarlanır. 36. haftadan sonra haftada bir yapılabilir ve doğum esnasında devamlı takip yapılır.
Eğer gebe hasta ilk 14 hafta içerisinde gelmediyse gebeliğin 15-18.haftalarında üçlü mümkünse dörtlü tarama testi yapılır. Bu testlerdeki amaçta öncelikle down sendromu olmak üzere trizomi 18/13 gibi kromozomal hastalıkları taramaktır.
Herhangi bir risk faktörü olmayan anne adayı şikayeti olmasa bile ideal olarak 28. Gebelik haftasına kadar dörder haftalık, 28-36 haftalar arasında ikişer haftalık aralarla,36. haftadan doğuma kadar haftalık olarak doktor kontrolüne gelmelidir.
➢Doğumda ➢Doğum sonrası ilk 48 saat içinde ➢15. günde ➢41. günde ➢2., 3., 4. aylarda ayda bir kez ➢6., 9. ve 12. aylarda üç ayda bir kez ➢1-3 yaş arası altı ayda bir kez ➢3-6 yaş arası yılda bir kez.
Periyodik muayenelerde gerekli akciğer filmi, odyometre(İşitmeTesti), solunum fonksiyon testi ( SFT ), elektrokardiografi ( EKG ), otorefraktometre ile göz muayenesi, kan ve idrar tetkikleri ( hemogram, karaciğer enzimleri, sedimentasyon, kanda kurşun, idrarda fenol, TCA, protoporfirin, hepatit tetkikleri, vb. ) ...
Genetik hastalık tarama testleri yapılır. Bir haftalık olunca aynı tarama testi için sağlık ocağına yönlendirilir. Doğumdan sonra ilk doktor kontrolüne 5. gün çağırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri