Duvar, cam ve araba yüzeyi gibi metal yüzeylerden sprey boya lekesini aseton yardımı ile çıkarabilirsiniz.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
Ahşaptan boya sökmek için genelde jel sökücüler kullanılır. Demir boya sökücüler ise bir metal üzerinden boya sökmek için kullanılır. Demir üzerindeki boya çok katmanlı değilse ahşapta olduğu gibi jel boya çıkarıcı ürünler kullanılabilir. Çok katmanlı olduğu taktirde daldırma yöntemine de başvurabilirsiniz.
Herhangi bir çay tabağı içerisinde 1 tatlı kaşığı kadar kabartma tozu ve bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde diş macunu eklenir ve karıştırılır. Karıştırılan karışımlar saç boyası bulaşan bölgelere sürülür ve leke çıkarılır. Saç boyasını çıkarmak için makyaj temizleyici ürünleri de tercih edilebilir.
Kurumuş olan boya lekesini elden çıkarmak için ilk yöntem tinerdir. Tiner güçlü bir çözelti yapısına sahip olduğundan dolayı, elden çıkması çok zor olan boya lekelerini kolayca ortadan kaldırır. Henüz kurumamış olan boya lekesi ise ıslak bir bez ile hızlı şekilde ovalamak suretiyle çıkarılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır. Sentetik tiner, selüloz bazlı tinerlere nazaran çok daha zayıf bir tinerdir. Bu durumdan dolayı hassas yüzeylere zarar vere ihtimali çok daha düşüktür.
Selülozik tinerin plastik, araç boyası, kumaş, lastik ve pvc gibi yüzeylerde erimeye, büzüşmeye, solmaya veya boya kalkmasına neden olduğu gözlenmektedir.
Saç boyası akıtmak için karbonat çok sık kullanılır. Karbonat da yine doğal ve pratik bir saç açıcı yöntemdir. Şampuanınıza 2-3 çay kaşığı karbonat ekleyin. Saçınızı karbonatlı şampuan ile şampuanladıktan sonra 10 dakika bekletip öyle durulayın.
Limon kullanın!
Limon asidik içeriği sayesinde saç boyasının akmasına yardımcı olur. Saç boyanızı limon kullanarak akıtmak için yapmanız gereken tek şey durulamadan sonra saçlarınızın fazla suyunu alıp limon suyu sıkmak ve 30 – 60 dakika arasında bekledikten sonra tekrar sıcak su ile durulamak.
Saç boyasını çıkarmanın etkili yollarından birisi aseton kullanmaktır. Asetonu bir pamuk yardımıyla leke olan yere sürebilirsiniz. Bu sayede lekeyi çıkarma şansınız vardır. Elinize saç boyası bulaştığı zaman vakit kaybetmeden kolonya ile silme yolunu deneyebilirsiniz.
Boya kalemi izlerine biraz WD 40 püskürtüp bir bezle silerek badanaya zarar vermeden tüm kalem izlerinden kurtulabilirsiniz.
Sevdiğin bulaşık deterjanını ya da yumuşak ve doğal bir bulaşık deterjanını seç. Normal şampuanınla yapacağın gibi, bulaşık deterjanını ıslak saçına masaj yaparak sür. Sonra da sıcak suyla durula. Sıcak su, saçındaki boyanın gevşemesine yardım edecektir.
Karbonat ile saç boyası akıtma: Saç boyası akıtmak için karbonat çok fazla başvurulan bir yöntemdir. Doğal ve pratik bir saç açıcı yöntem olan karbonatı şampuana 2-3 çay kaşığı kadar karbonat eklenir. Sonrasında karbonatlı şampuan ile saçlar şampuanladıktan sonra 10 dakika bekletilir ve sonrasında durulanır.
Kurumuş boya lekesi nasıl çıkar sorusu boya kullanıcılarının cevap aradığı sorulardan olmaktadır. Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerlerin kullanılması gerekmektedir.
Bir kova sıcak suya bir miktar deterjan veya sabun ekleyin. Köpük oluşana kadar suyu karıştırın. Yumuşak bezi sabunlu suya batırarak nemlendirin ve boyalı alanları silin. Boyanın hafifçe kurumuş kısımlarının çıkması için biraz ovmak gerekebilir.
TİNER (İspirto)
Petrolün damıtılması ile elde edilen, kokulu, yanıcı ve uçucu zararlı maddeler içeren çözücü bir maddedir. Alkid(sentetik reçine) içeren yağlıboyanın inceltilmesi veya temizlenmesi için kullanılan, iyi sonuçlar veren bir çözücüdür.
Boya akma süresi kullanılan boyanın türüne, renge, duş alma sıklığına ve kullanılan şampuana göre değişebilir. 5 yıkamada akabilen boyalar bulunurken kimi boyalar 28 yıkamaya dek dayanabilmektedir. Kızıl tonları daha hızlı akarken koyu renklerin daha uzun süre dayandığı söylenebilir.
Boya kullanmadan saç renginizi açarken doğal yöntemi tercih etmek her zaman saçlarınıza daha az zarar verir. Papatya suyunu, limon suyunu, elma sirkesini kullanarak ya da bal, tarçın, karbonat gibi malzemeleri ile karıştırarak boya kullanmadan saç renginizi açabilirsiniz.
çok ciddi manada saçınızın renginin akmasına. saçınızın karışmasına ve matlaşmasına sebep olur. çünkü deniz suyu alkali olduğu için. yani tuzlu olduğu için. saçım peyaş dengesini yukarıya çekecektir. saçım peyaş dengesi yukarıya çıkarsa. saçın pulcuları daha fazla açılır. daha fazla açıldığında da renk maalesef akar.
Şampuan ve karbonatın saç tutamlarına işleyip boyayı çıkarması için biraz zaman gerekir. Saçlarına dokunmadan ya da durulamadan 5 ila 7 dakika saçında bırak. Saçını iyice durula. Saçlarını durularken boyanın saçlarından aktığını göreceksin.
Duşta durulama suyu olarak kullanacağınız sirkeli su saç rengini açmaya yarıyor. Sirke, saçları besleyip saç rengini açma özelliğine sahiptir. Duştayken saçlarınızı son aşamada sirkeli su ile yıkayın. Bu uygulamayı düzenli olarak yaptığınızda saç renginizin açılmaya başladığını fark edeceksiniz.
Karbonatlı su yapın: Bu, koyu rengi saçından çıkarmanın doğal bir yoludur. 1/2 su bardağı (120 ml) karbonatla 1/2 su bardağı (120 ml) suyu karıştırarak bir macun yap. Bu macunu saçına yedir, 15 dakika beklet, sonra da sıcak suyla durula. İstediğin rengi elde edene kadar istediğin sıklıkta tekrarla.
Re: aseton aracın boyasina zarar verirmi ? aseton boyayı inceltir zarar verir.
Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir. Eğer inceltilmeden direkt uygulama talimatı var ise, bu talimata da mutlaka uyunuz.
Organik kimyada yaygın bir yapı taşıdır. Asetonun evde kullanılan bilindik kullanımları, oje çıkarıcıda aktif bileşen ve tiner olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri