Yapışkana bağlı olarak, artıklar paslanmaz çeliğe zarar vermediği bilinen su, alkol içeren çözücüler veya aseton ile giderilebilirler.
Basit Temizlik
Genellikle deterjanlı veya deterjansız ılık su yeterlidir. Sırada, tipik ev temizleyicileri gibi hafif çizilmez aşındırıcı tozlar var. Bunlar ılık su, kıllı fırçalar, paslanmaz çelik fırçalar, süngerler veya temiz bezlerle kullanılabilir.
Sert Kimyasallardan Uzak Durun. Paslanmaz çelik yüzeyleri silerken sert kimyasal kullanmayın. Yüzeye zarar verici etkiye sahip bu kimyasalların kullanımına gerek yoktur. Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır.
Paslanmaz çelik ürünlerinizde zorlayıcı lekeler bulunuyorsa karbonat ve su ikilisinden yararlanabilirsiniz. Karbonat ve suyu karıştırarak belirli bir kıvama gelmesini sağladıktan sonra çıkmayan lekelerin bulunduğu bölüme uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra nemli bir bezle temizleme işlemine geçin.
Sirke yerine, bir litre sıcak suda bir çay kaşığı seyrelterek normal bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Çözeltiye bir mikrofiber bez batırın ve paslanmaz çeliği silin, bezi damar yönünde ovalayın. Sıcak suya batırılmış bir süngerle durulayın. Su lekelerini önlemek için yüzeyi hemen kurulayın.
İlgili 32 soru bulundu
Bir kase sıcak suya bir çay kaşığı tuz, iki çay kaşığı sirke ve bir çay kaşığı toz deterjan eklenir. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve beyaz bir bez yardımı ile silinerek parlatılır. Bir kaba bir miktar su ve bir çay kaşığı karbonat eklenır. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve bir bezle silinerek parlatılır.
- Oksitlenmiş olan aletlerinizi temiz sabunlu bir bezle siliniz. Makine yağı, vazelin veya sıvı yağını geniş bir kabın içerisine koyduktan sonra içerisinde aletleri bir süre bekletiniz. - Bir süre beklettikten sonra temiz bezle silme işlemini uygulayınız.
Eğer doğal bir temizlik hedefliyorsanız bir bez içerisinde limon suyu veya sirke dökerek çeliği silmelisiniz. Bebek yağı ya da zeytinyağı da çeliğin parlatılmasını sağlayacaktır. Uygulama aşamasında bebek yağını az bir miktar kuru beze döküp çeliği silin ve birkaç dakika bekledikten sonra kağıt havlu ile silin.
Tuz ve Sirke Karışımı
Bir çay bardağı elma sirkesi ile bir yemek kaşığı tuzu karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye alarak 15 dakika bekletin. Ardından içindeki karışımı dökmeden bulaşık süngeri ile ovalayın. Dış kısmını da ovalamayı ihmal etmeyin.
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
Çelik tencerenizi, çaydanlığınızı ya da temizlemek istediğiniz eşyayı öncelikle sudan geçirerek fazla suyunun süzülmesini bekleyin. Plastik poşetin ortasından büyük bir kısım kesip, hafif sulu haldeyken mutfak kreminizden bir miktar dökerek ovalayın.
Dış temizliğinde ise nemli bir bez kullanmanız yeterli olur. Eğer dış yüzeyi fazla kirlenmişse deterjan da kullanabilirsiniz. Makinenizin elektrikli kısımları suyla temas etmemelidir, aksi halde bozulabilir. Bu sebeple sadece uygun bir bez ile silmek gerekir.
Su ve bulaşık deterjanı karıştırılmış bir kabın içine küçük metal eşyaları koyup biraz bekletilir. Çizilmelere engel olmak için yumuşak bir fırça yardımı ile fırçalanır. Metaller durulanır ve yumuşak bir bez yardımı ile kurutulur. Bu yöntem metallerin yüzeyindeki kullanıma bağlı kirleri ve kararmaları temizlenir.
Çelik kolye ve takıların temizlenmesi için kullanılabilen doğal malzemeler arasında ise sirke ve karbonat ön plana çıkar. Bir çay kaşığı sirke ve karbonat eklenen yarım litre kadar ılık suya çelik takılar konulabilir. Takılar yaklaşık olarak 30 dakika boyunca bu suda bekletildikten sonra bol su ile durulanmalıdır.
Sirke de çeliği karartır. Akla ilk gelen zımpara, siz zaten onu dışarıda birakmissiniz, veya polisaj. Polisaj da sonuç itibarıyla aşındırıcı bir yöntem, ama zımparaya nazaran daha mikro düzeyde, grid derecesi olarak, yapmak mümkün.
Aslında paslanmaz çelik, zaman içinde sürekli olarak tuzlu suya veya diğer aşındırıcı koşullara maruz kalırsa paslanabilir ve korozyona uğrayabilir. Aksi takdirde UNS 30400 olarak anılan 304 sınıfı, Östenitik veya 300 serisinin en popüler olanıdır.
Limon Tuzu Kullanarak Temizleme
Limon tuzu, su ve biraz sabunla karıştırılır. Karışım, bir kaşık veya sünger yardımıyla tencereye uygulanır. Birkaç dakika bekledikten sonra, tencere bir süngerle silinir veya çalkalanarak temizlenir. Limon tuzu, tencereyi temizleyip parlak bir görünüm verir.
Karbonat Kullanın
Karbonat, çelik takılarınızın üzerindeki lekeleri çıkarmasının yanı sıra, pas ve oksitlenmeyi de önleyici özelliktedir. Bir çay kaşığı karbonatı ılık suya ekleyin ve takılarınızı bu karışımın içinde yaklaşık 10-15 dakika bekletin. Ardından takılarınızı çıkarın ve su ile durulayın.
Paslanmaz çeliklerin yapısında bulunan krom, oksijenler tepkimeye girerek krom oksit (Cr2O3) oluşturmaktadır. Bu madde çeliğin etrafında gözle görünmeyecek kadar ince bir tabaka oluşturmakta ve bu tabaka sayesinde hava ve su çeliğe ulaşamamaktadır. Bu durumda paslanmayı önlemektedir.
Üretim hatalarından biri olan sıcaklık uygulama işlemi de çeliğin paslanmasına sebep olur. Bu aşamada ısı ve zaman oldukça etken bir rol oynamaktadır. Doğru süre ve doğru ısı işlemi ile çeliğin paslanmasının önüne geçilir. Aksi takdirde çelik, doğru olmayan koşullarda işlem gördüğü için tepkimeye girerek paslanır.
Klor ve hidroklorik asitin demir üzerinde oldukça güçlü bir etkisi mevcuttur. 1 kilogramlık saf hidroklorik asit yaklaşık olarak saatte 75 metre demiri eritebilir.
Sirke ve Karbonat Karışımı
İki malzemeyi bir kabın içinde iyice karıştırın ve elde ettiğiniz karışımı, çelik tencere ya da çaydanlığınızda bir miktar su ile kaynatın. Sonrasında da bol su ile durulayın ve kurulayın. Pırıl pırıl olduklarını göreceksiniz.
WD-40: Plastik aksamda uzun vadede sorun yaşatması muhtemeldir. Genel kanının aksine kalıcı yağlamada başarısızdır, genel maksatlı yağlayıcıdır. Elektrik direnci düşüktür, özellikle elektrik kontaklarının oksit temizliğinde ve pratik tedbir alınmasında kullanılabilir.
Metale zarar vermeden oksit, küf yani pası temizleyebilirsiniz. Oksitlenmiş metallerin temizliği için kullanabileceğiniz diğer yöntemler arasında tel fırçalar, zımparalar veya asitler gibi mekanik ve kimyasal yöntemler yer alır. Bu yöntemlerde, yanlış kullanım durumunda metal yüzeyinde hasar oluşabilir.
YANMIŞ ÇELİK TENCERE TEMİZLİĞİ
Yanmış çelik tencerelerinizi, tuz, karbonat ve sirke karşımı ile kaynatıp iyice durulayınız, yanık lekelerinden eser kalmayacağı gibi o atmayı düşündüğünüz çelik tencerenizi tekrar kullanabilecek ve ekonomiye de katkı sağlamış olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri