Un serpilmiş tepsiye köfteler yuvarlanır. Buzluğa sığan bir tepsiye köfteler birbirine değmeyecek şekilde konulur ve dondurulur. 1 saat bekletilir iyice donar ve o şekilde buzluk poşetlerine konulur.
Köftelerimizi kaşık kevgirle geniş bir tepsiye alıp ara sıra yapışmaması için sallayarak soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan köftelerimizi poşetleyerek dondurucuya kaldırıyoruz. İstediğimiz zaman dondurucudan çıkararak çorba ve yemeklerde pratik bir şekilde kullanıyoruz.
Bol sarımsaklı, domatesli sosuyla klasik fellah köfte tarifi, yoğurtlusu ve semizotlu haliyle de şahane oluyor. Böylesine sevilen bir lezzeti bol bol yapıp dondurucuda saklamak, canınız her istediğinde de çıkarıp haşlayarak afiyetle tüketmek mümkün.
İşlem bitince poşetleyip dolaba kaldırabilirsiniz. Ya da benim gibi haşlayıp soğuyunca poşetleyip buzluğa koyun kullanacağınız zaman buzluktan çıkarıp açılmasını bekleyebilirsiniz yada kaynar su dolu tencereye koyup buzu açılana kadar ısıtın çok fazla bekletirseniz dağılır.
Hazırladığınız köfte harcından cevizden biraz büyük parçalar alın. Elinizde oval ya da yuvarlak şekil verip, düz bir tabak üzerine dizin. Daha sonra şekil verdiğiniz köfteleri ağzı kilitli poşetler içerisine çok sıkıştırıp, bastırmadan yerleştirin. Ardından derin dondurucuya koyabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Kuru bir şekilde veya haşlayarak dondurucu poşetlerine alacağınız bu bakliyatları, uzun bir süre koruyabilirsiniz. Eğer kuru bakliyatları saklayacaksanız, dondurucudan aldıktan sonra suda bekletip haşlayabilirsiniz.
Pişmiş tavuk ve köfteler de, buzlukta saklanmaya uygundur. Bekleme sürelerinin çok uzun olmaması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gerekenler: -Pişmiş ya da çiğ, hiçbir gıdayı, dondurup çözdürdükten sonra yeniden dondurmamalısınız.
Dondurulmuş köfteyi direkt pişmeye de alabilirsiniz ama bunun birkaç olumsuz etkisi olacaktır. Öncelikle kızgın yağın içinde çok yağ sıçramasına neden olur. İçi donmuş olduğu için uzun süre pişirilmesi gerekir. Bu sürede de dışı gereğinden fazla pişip sertleşebilir.
Pişmiş kıyma, köfte, biftek gibi etleri buzlukta saklamak için mutlaka saklama kabını kullanın. Kıymayı kavurup sıcaklığı geçtikten sonra ufak saklama kaplarında koruyabilirsiniz. 6 ay içinde tüketmeyi unutmayın. Köfte pişirdiyseniz ve buzluğa atıp daha sonra ısıtmak istiyorsanız 3 ay içinde tüketmeyi unutmayın.
Tepsiye yağlı kağıt serip yuvarladığımız köfteleri tepsiye koyalım. Bu şekilde dondurucuda dondurup birer pişirimlik poşetleyelim. Pişireceğimiz zaman direk buzlu buzlu kaynayan tuzlu suda haşlayalım.
Fellah köftesini yoğururken muhakkak suyla ıslatmayı unutmayın. Aksi takdirde köfteleriniz dağılacaktır. Macun kıvamı elde edinceye dek yoğurulması lazımdır. Köftelerin haşlanırken dağılmasını istemiyorsanız bir süre buzdolabında bekletmeniz gerekmektedir.
Kısırı buzlukta saklamanızı önermiyoruz, taze taze hazırlayıp tüketmelisiniz.
Kıyma, köfte ve sakatat buzdolabında 1-2 gün saklanabilirken derin dondurucuda 3-4 ay taze kalabilir.
Banyolu börek, sodalı çıtır börek, rulo börek gibi buzluk böreği tarifleri, bazısı kıyır kıyır bazısı yumuşacık buzluk poğaçaları, buzlukta saklanan pide ve lahmacunlar, mantılar derken dolu dolu bir liste oldu. Hiçbiri de buzluğa girdiği için lezzetinden ve tazeliğinden kesinlikle ödün vermedi.
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Derin bir tencereye sıcak su koyup, biraz tuz ve sıvı yağ ilave edin. Su kaynayınca köfteleri yavaş yavaş suyun içine salın ve ara ara karıştırın. 15-20 dakika kadar pişirin.
Bu nedenle eğer harcınız çok yumuşaksa lezzeti de yağlıysa, bir miktar bulguru ölçerek sıcak sudan geçirin. Ardından harca ilave edin. Eklediğiniz bulgur fazla suyunu ve yağını çekecek, kıvamını güzelleştirecektir. Diğer bir önerimiz ise içerisine haşlanmış patates koymanız.
İnce bulgur bir bardak sıcak su ile 10 dk ıslatılır. 10 dk sonra un hariç tüm malzemeler ile 15-20 dk yoğrulur. Sonra un azar azar eklenip yoğrulur.(çok az su ile) yuvarlak şekil verilip kızgın yağda kızartılır.
Buharda yuvarlamalarımız pişsin daha sonra süzgeçte ki yuvarlamalarımızı bir köşeye alalım. Soğuyunca buzdolabı poşetlerini yerleştirelim. Yaklaşık 6 poşet çıkıyor yani 6 yemeklik. Daha sonra buzluğa koyabiliriz.
Haşladığınız köfteleri süzdükten sonra birbirlerine değmeden soğutup yine aynı şekilde dondurduktan sonra bir poşete alıp altı aya kadar saklayabilirsiniz. Fellah köftesinin domatesli sosunda domates yerine konserve domates konservesi de kullanabilirsiniz.
Merak edenler için Adana yöresinin mutfağına ait olan fellah köftesini yapmak da oldukça kolay. Bazı tariflerde içine irmik de eklenen fellah köftesini biz irmik kullanmadan yaptık. Nefis salçalı sosun lezzet kattığı fellah köftesinin malzemeleri ve yapımı aşamaları aşağıda. Kolay gelsin...
Köfteleri donması için tepsiyle dondurucuya koyalım. Tamamen donan köfteleri buzdolabı poşetine yada ağzı kapaklı kaplara koyup dondurucuda muhafaza edelim.
Bir tavanın içine 1,5 çay bardağı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı biber salçasını alın. Üzerine rendelenmiş ve rondodan geçirilmiş 1 su bardağı domatesi ekleyin. Kıvamı hafif yoğunlaşınca 2 diş rendelenmiş sarımsak, 1 çay kaşığı pulbiber, 1 çay kaşığı tane karabiber ve 1 çay kaşığı da tuz ilave ederek karıştırın.
Donmuş köfte hemen nasıl çözülür? Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri