Asgari ücretli için de bankaların kredi olanakları bulunmaktadır. Ancak her banka aynı limitlerde ve şartlarda kredi imkanı sunmuyor. Aranan şartlara sahip olmayan kişilerin kredi alma gibi bir şansı bulunmamaktadır. Asgari ücret alınabilecek en düşük maaş tutarı olarak hesaplanır.
Asgari ücret maaşı alan kişilere bankalar maaşlarının en fazla yüzde 60'ına kadar kredi onayı vermekte olup onay almak isteyen kişilerin bu limite dikkat etmeleri gerekir. Kredi limiti çekilecek olan vadeye göre belirlenmekte olup aylık en fazla 6 bin 841 TL'ye kadar kredi onayı almanız mümkündür.
Bu ek belgelerden biri de gelir belgesidir. Kredi başvurusunda insanların alabileceği en yüksek kredi miktarı, gelir oranına göre şekillenmektedir. Çoğunlukla kredi aylık taksitlerinin toplamı maaşın yüzde 50'sini aşmayacak şekilde belirlenmektedir.
2 ay sigortalı çalışan kişilerin taşıt ve konut kredisi çekmesi mümkün değildir. Herhangi bir ek geliri olmayanların kredi çekebilmek için sigortalı bir işte en az 3 ay çalışıyor olma şartı bulunur. Bazı şartlar dahilinde maksimum 50.000TL'ye kadar 36 ay vadeli ihtiyaç kredisi çekebilmeleri mümkündür.
Kişinin alabileceği maksimum kredi tutarı, belgelenebilir gelire göre hesaplanır. Buna göre, aylık taksitlerin toplam tutarı belgelenebilir gelirin %50'sini geçmeyecek şekilde düzenleme yapılır. Ödediğiniz taksitlerin toplam tutarı gelirinizin yarısını geçmeyecek şekilde farklı krediler için borçlanabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Ocak 2023 itibarıyla en düşük emekli maaşının 5.500 TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda en düşük emekli aylığına sahip biri, aylık taksiti 2.750 TL'yi geçmeyecek şekilde kredi çekebilir. Emekli maaşına ve ek gelirlere bağlı olarak çekilebilecek kredi tutarı da artar.
Genel olarak bankalar, gelir belgesi olmadan 10 bin TL'ye kadar kredi imkânı sunabiliyorlar.
Maaş müşterisi iseniz indirimli faiz oranları ile ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut Kredisi kampanyalarından faydalanabilir, başvuru ve değerlendirmede aşamasında da kolaylıklardan yararlanabilirsiniz.
Bankalar ihtiyaç kredisine başvuracak kişilerin en az 4 ile 6 ay olarak bir yerde çalışmış olmasını isterler. Yani Mart ayında işe girmişseniz, kredi başvurunuzun kolay kabul olması için Ağustos, Eylül gibi krediye başvurmanız oldukça makul bir seçim olur.
Aynı anda iki farklı bankadan kredi çekilmesi ile ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Bu süreçte bankalar sizi yine kredi notunuza ve gelir durumunuza göre değerlendirir ve uygunsanız iki banka da size kredi kullandırır.
Kredi Alma Durumu
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
1100 - 1499 puan aralığı: Az risk grubuna sahiptir. Büyük olasılıkla kredi alabilir. Ancak, kefil istenebilir. 1500 - 1699 puan aralığı: Kredi alma ihtimali yüksek bir gruptur.
Kredi kartının sürekli asgari tutarını ödemek mevcut borç durumunu arttırabilir veya sürekli yüksek borçlu olarak görünmeye sebep olabilir. Bu durum da kredi notuna olumsuz olarak yansıyabilir. Sürekli asgari tutarı ödemek, her ay borcun katlanarak artmasına sebep olur.
Kredi kartınızın her ay asgari tutarını ödemenize ilişkin yasal bir engel yoktur. Ancak asgari ödeme yaptığınızda kalan borcunuz bir sonraki aya devreder. Devir esnasında ise akdi faiz uygulanır. Sürekli asgari tutar ödediğinizde katlanarak büyüyen bir borç oluşur ve bu borcu kapatmanız çok uzun sürebilir.
Asgari ödeme kredi notunu düşürür mü? Asgari ödeme, zamanında yapılırsa kredi notunu düşürmez. Ancak, sürekli olarak sadece asgari ödeme yaparak borcunuzu kapatamazsanız ve borcunuz artmaya devam ederse, kredi notunuzda olumsuz etkiler gözlemlenebilir.
Gelir Durumunu Gösteren Belge: Özel sektör ve kamu çalışanları için başvuru sahibinin son 6 aya ait ücret bordrosu, işyeri sahipleri için güncel vergi levhası, imza sirküleri, bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi, emekliler için emekli maaş belgesi ve kira geliri vs gibi ek gelir belgesi.
Banka kredi başvurusu yaptığınızda sizin kredi notunuzun yanı sıra maaşınıza ve SGK prim ödemelerinize bakar. Örneğin bankaların bir çoğu aynı iş yerinde en az altı ay çalışmış olmanızı ister. En az altı ay sigortalı çalışmayan kişiye kredi kullandırmak istemezler.
Kredi kartında uygulandığı gibi kredi miktarı da bu şekilde uygulamalar mevcuttur. Bankalar tarafından kredi miktarının belirlenmesi ise yine maaş ile doğru orantılıdır. Yani aylık aldığınız maaş arttıkça kullanabileceğiniz kredi tutarı artar. Bunun ölçülmesi ise maaşınızın 3/2'si olarak yapılmaktadır.
Bireysel ya da diğer adıyla tüketici kredisi başvurunuz kredi notunuzun düşük olması ya da gelirinizin kredi borcunu ödemeye müsait olmaması durumunda reddedilir. Hatta bazı durumlarda kredi notunuz yüksek olsa bile size kredi çıkmayabilir.
Gelir belgesiz kredi alınabilir mi? Bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Bankalar farklı koşullarla çalışmayana kredi verebiliyorlar ancak herhangi bir geliriniz olmadığı sürece kredi almanız imkansız. Aynı şekilde bankalar sigortasız kredi de vermiyorlar.
Aylık 3.500 TL maaş alan bir çalışan kaç TL konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi çeker? Maaşı 3500 TL olan bir kişinin kredi taksit ödemeleri en fazla 1750 TL olmaktadır. 1750 TL taksitle 48 ay vadeli kredi alan bir kişi 84 bin TL'ye kadar kredi alabilmektedir.
Bu kapsamda Merkez Bankası'nın ihtiyaç kredilerinde 70 bin sınırının, konut kredilerinde ise 250 bin sınırının aşılmaması yönünde bankalara talimat yolladığı ifade edildi. Bankacılık kaynakları 70 bin liranın üzerindeki krediler için faiz oranının yeterli olmadığını dile getirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri