Retorik soru yine cevap beklenmeyen, daha doğrusu muhatabın cevabını yönlendiren sorulardır.
Öz: Retorik soru, muhatabı heyecanlandırma, ikna etme, hayrete düşürme; üstü kapalı söz söyleme söyleme gibi amaçlar için kullanılan soru cümlesidir. Retorik sorulara cevap beklenmez, sorunun muhatabı olmayabilir ya da sorulan sorunun cevabı zaten biliniyordur.
Retorik soru biçimi, halk dilinde "retorik doğrulama" olarak bilinmektedir. Bir sorudaki cevabın kesinliği veya açıklığı, cevabı aynı derecede açık olan farklı, genellikle komik sorulara ifade edilir. "Su ıslak mı?", "Gökyüzü mavi mi?" ve "Papa Katolik mi?" gibi sorular yaygın olarak kullanılır.
Yönlendirici sorular, sorulan soruya verilebilecek doğru bir cevabın bulunduğunu ya da verilecek bir cevabın diğerlerine oranla daha doğru olduğunu ima eden sorulardır.
Retorik tuzaklar, akla değil doğrudan doğruya duygulara başvurur. Aynı sözcüğü yanıltıcı şekilde birden fazla anlamda kullanmaktır.
İlgili 37 soru bulundu
İstifham, okuyucunun dikkatini çekmek, duygu ve düşünceleri daha etkili kılmak için bu duygu ve düşüncelerin soru biçiminde verilmesidir.
İnsanı soru sormaya götüren sebep ise merak duygusudur. Merak eden insan neden sonuç ilişkisi kurarak boşlukları sorularıyla doldurmaya çalışır. Çocuklar konuşmayı öğrenmelerinden itibaren soru sormaya başlarlar. Onların merakları soruları celbeder, bu da öğrenmelerini hızlandırır.
Güçlü sorular, genellikle “Ne”, “Neden”, “Nasıl” gibi ifadelerle başlayan açık uçlu sorulardır. “Ne” soruları, karşıdakinin hayal gücüne yöneliktir. “Nasıl” soruları ise analiz odaklıdır.
Açık uçlu anket soruları yaptığınız görüşmede kullanıcının kendisini en rahat anlatacağı soru çeşididir. Yanıtlayan, sorulan soruya kendi kelimelerini ve ifadelerini kullanarak cevap verir. Yanıtlar kendine özgüdür ve kullanıcıya dair daha derin bilgiler alınmasını sağlar.
Koçlukta etkili (güçlü) sorular, danışanın düşünme sürecini harekete geçiren, derin düşünmeye ve içgörü kazanmaya teşvik eden, yargılama ve eleştirme yapmadan açık uçlu cevaplar üretmesini sağlayan sorulardır.
İstifhâm hemzesi nefye (olumsuzluk) ilhâk edildiğinde ondan belirleme yapması ve hüküm vermesi beklenir. Nahiv terkibindeki hemze hakiki veya mecâzî anlamında kullanıldığında ve onu da fiil takip ederse buradaki istifhâm hemzesi maksat, gaye anlamında olup fiili istifhâm haline getirdiği ortaya çıkmaktadır.
Yani istifham, edebi metinlerde cevap beklemeden, sadece anlamı güçlendirmek için soru soruyormuş gibi sözcükleri kullanma sanatı olarak karşımıza çıkar. Soru sorma sanatı yani istifham, anlatımı hem daha güçlü hale getirir hem de duyguyu daha iyi anlatmak için kullanılır.
İstifham da edebiyatta en fazla karşılaşılan söz sanatlarından birisi olarak ifade edilebilir.
Peki hangi nedenlerden dolayı soru sorarız?:
Daha çok bilgi edinmek için, Fikir alışverişinde bulunmak için, İnsanları ikna etmek için.
Huni Sorular: Daha fazla ayrıntı almanıza yarayan sorulardır. Verilen Cevaplara göre yönlendirilir. Sondalama Sorular: 5N tekniği de diyebileceğimiz yöntem ile konuya açıklık getirir ve elde etmek istediğiniz tüm verileri elde edersiniz.
Kısa cevaplı testler, yazılı yoklamalara alternatif olan sınav türlerinden biridir. Kısa cevaplı testlerde sorulan bir sorunun cevabı yazılı yoklamalarda olduğu gibi uzun olmayıp kısadır. Kısa cevaplı testlerin cevabı; bir kelime, rakam veya en çok bir cümle ile verilebilecek türdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri