2023-2024 eğitim öğretim yılında din derslerine daha da ağırlık verildi. İlkokul ve ortaöğretimde, din derslerinin saati artırıldı. Yabancı seçmeli dersler ile güzel sanatlar dersleri ise anadolu liselerinde kaldırıldı.
Milli Eğitim Bakanlığının yeni eğitim döneminde uyguladığı programa göre din derslerinin sayısı artırıldı. 16 saate çıkarılan din eğitimi ile birlikte sanat, spor gibi dersler de kaldırıldı ya da azaltıldı.
İlkokul ve ortaöğretimde din dersleri sayısı ise artırıldı. BirGün'ün aktardığına göre, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca yayımlanan yeni haftalık ders çizelgesine göre, ortaokulda din dersi, 16 saate çıkarıldı. Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı.
İlk ve orta öğretimde din dersi 16 saate çıkarıldı, yabancı dil, spor ve sanat dersleri daraltıldı Yeni haftalık ders çizelgesine göre, tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine de olanak sağlandı.
İlgili 43 soru bulundu
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanacak haftalık ders çizelgelerinde yaptığı değişiklik, iktidarın tercih ve yönelimlerini bir kez daha gözler önüne serdi.
Ders Saatleri ve Süreleri Değişti
Artık dersler 45 dakika sürecek. Bu değişiklikle öğrencilerin daha kısa sürelerle derse odaklanması amaçlanıyor.
Türkiye'de Din Derslerinin Tarihçesi
Bu doğrultuda, dine mesafeli tek parti iktidarında 1920'li yılların sonundan 1950'li yıllara dek din dersleri müfredat programlarından tamamen çıkarılırken; 1950'lerden itibaren seçmeli din dersi uygulamasına geçildi ve son olarak 1982 Anayasası ile din dersi zorunlu hale getirildi.
Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.
Bu nedenle din eğitimi ve öğretiminde iki husus önemlidir: 1. İlk ve ortaöğretimde din dersi zorunlu olmalıdır, 2. Anayasada yer alan “isteğe bağlı din eğitimi”nin hayatiyet kazanması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Liselerde sekiz saat zorunlu olan din dersi, ayrıca dört saat zorunlu seçmeli, dört saat de tercihe bağlı seçmeli olacak şekilde toplamda 16 saate kadar yükseltildi. Haftalık ders çizelgelerinde yapılan değişiklikle, ikinci yabancı dille ilgili dersler de zorunlu olmaktan çıkartıldı.
Conversation. Yeni alınan kararla 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren 9. Sınıftan başlamak üzere Almanca dersi kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacak.
b) İşitme ve konuşma engelli olduklarını, Sağlık Kurulu Raporuyla belgelendirenler yabancı dil dersinden, c) Müslümanlıktan başka diğer dinlere mensup olanlar, beyanlarına göre isterlerse "Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi" dersinden, muaf tutulurlar.
Avrupa'da din eğitimi
Avusturya, İngiltere, Danimarka, İrlanda, İzlanda, Kıbrıs, Liechtenstein, Malta, Monako, San Marino ve Türkiye gibi ülkelerde din dersi aynı şekilde zorunludur ancak öğrenciler belli koşullarda din dersinden muaf tutulmaktadırlar.
Meslek Liselerinde 9. sınıflarda İngilizce ders saati 5 idi, 4 oldu. Anadolu Liselerinde 9. ve 10. sınıflarda seçmeli İngilizce dersi kaldırıldı.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU 2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN UYGULANMAK ÜZERE ANADOLU LİSELERİNDE OKUTULAN HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİTMİŞTİR. Buna göre; İkinci Yabancı dil oarak okutulan Almanca dersi zorunlu ders olmaktan çıkarılmıştır.
a. Mezhebe/dine dayalı din öğretimi yaklaşımını uygulayan ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Portekiz. Bu ülkelerden, Portekiz hariç hepsinde, öğrenci ya din dersini ya da alternatif bir dersi almak zorundadır.
Din dersleri, Federal Almanya'da anayasanın 7. maddesine göre resmî okullarda mecburi derslerdendir. Söz konusu madde şöyledir: Madde 7: a- Eğitim ve öğretim görevi devletin kontrolü altındadır. b- Çocuğun din derslerine katılıp katılmayacağına çocuğun terbiye hak kına sahip olan veliler karar verebilir."
Hıristiyan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinden muaftır.
Şehir okullarındaki isteğe bağlı Din Bilgisi dersi 1933'te müfredattan tamamen kaldırılmıştır (Doğan 1999: 273). 1930 programına göre köy ilkokullarında; 3. sınıfta perşembe günleri yarım saat olmak üzere yer verilmiş olan Din Bilgisi dersi (Aydın 2005: 61), bu şekliyle 1939'a kadar devam ettirilmiştir (Aydın 2007: 10; ...
Din dersinde Anayasa'ya ya da Milli Eğitim Temel Kanuna'na aykırı bir değişiklik yapılması hiçbir şekilde söz konusu olamaz.” Habere göre AİHM'ye Türkiye'nin cevabını gönderecek olan Dışişleri Bakanlığına göre de, Türkiye'de Anayasa değişmedikçe, kimsenin zorunlu din dersinden muaf olabilmesi mümkün değildir.
Din Kültürü ve Ahlak öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okulların zorunlu dersleri arasında yer alır.
11 Eylül'de başlayan 2023-2024 Eğitim yılı devam ediyor. MEB tarafından düzenlenen okullardaki teneffüs vakti ile ilgili yapılan açıklamayı haberimize ekledik. Öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı.
Yönetmelikte bir ders saati süresinin 40 dakika olduğu, okul yönetimince tekli eğitim yapılan okullarda bir teneffüs en az 20 dakika, diğer teneffüsler için en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise teneffüsler için en az 10 dakika süre ayrılacağı belirtildi.
Tekli eğitim yapılan okullarda bir teneffüs süresi en az 20 dakika olmak üzere diğer teneffüsler için en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise teneffüs için en az 10 dakika süre ayrılacak. Teneffüs süreleri başta olmak üzere MEB tarafından okullarda birçok yönetmelik değişikliğine gidildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri