Yüksek kaliteli CPR, tedavinin temel dayanağıdır. Asistoli, şok uygulanamayan bir ritimdir. Yüksek kaliteli CPR minimum (beş saniyeden az) kesinti ile sürdürülmelidir. Ayrıca ileri havayolu girişimi (endotrakeal entübasyon) için CPR durdurulmamalıdır.
Şok Uygulanmayan Ritimler
Buna göre asistoli ve nabızsız elektriksel aktivite (NEA) şok uygulanamayan ritimler olarak kabul edilmektedirler NEA monitörde bir elektriksel aktivite varken hastada dolaşımın bulgusu olan nabızın olmaması durumudur.
Ani kalp durması olan bir hastada ritm eğer asistoli ya da PEA ise; hemen beş siklus CPR başlanmalı ve damar yolu açılır açılmaz adrenalin ya da vazopressin verilmelidir (4). Ayrıca bu grup hastalarda atropin de düşünülmelidir. Yanıt alınamazsa tekrar beş siklus CPR yapılmalı ve ardından ritm kontrol edilmelidir.
Asistoli ve NEA'de defibrilasyon faydalı değildir.
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
İlgili 40 soru bulundu
Kardiyak arrest ritimleri iki gruba ayrılır: 1. Şok uygulanabilir ritimler: VF, nabız alınamayan ventriküler taşikardi (VT) 2. Şok uygulanmayan ritimler: Asistoli, nabızsız elektriksel aktivite (NEA) Tedavide iki arrest ritmi arasındaki en önemli fark VF/VT'de defibrilasyon uygulanmasıdır.
Kardiyak Arrest Ritimleri : 1) Şoklanabilir ritimler : - Ventriküler Fibrilasyon ( VF) - Nabızsız Ventriküler Taşikardi ( Nabızsız VT) 2) Şoklanamayan Ritimler : - Asistoli - Nabızsız Elektriksel Aktivite ( NEA) Önemli Notlar : VF veya Nabızsız VT'yi hızlıca tanıyıp defibrilasyon uygulandığında hastanın dönme şansı ...
Şoklanamaz ritimlerde kaliteli KPR yanı sıra mümkün olan en kısa sürede epinefrin uygulanmalıdır. Şoklanamaz arrestin geri döndürülebilir bir nedeni hemen saptanıp ele alındığı durumlarda epinefrin kullanımı ve uygun zamanlaması farklılık gösterebilir.
Asistol veya halk arasında bilinen adıyla düz çizgi; kan akışı olmaması, miyokardın kasılmaması ve kardiyak etkinliğin olmaması durumudur. Ölüm kriterleri karşılanmıyorsa Kardiyopulmoner resüstasyona başlanır. Bir çift normal sinüs ve atriyal atım sonrasında asistol gösteren ritim çizgisi.
Kardiyoversiyon genellikle atriyal fibrilasyon, atriyal flutter veya ventriküler taşikardi gibi düzensiz kalp ritimlerinde kullanılır.
Şoklanabilir ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında 3. şoktan sonra 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir.
Tedavi kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) ve defibrilasyon ile yapılır. Bifazik defibrilasyon, monofazik defibrilasyondan daha iyi olabilir. İlk tedaviler etkili değilse ilaç epinefrin (erişkinler için 1 mg) veya amiodaron (erişkinler için 300 mg) verilebilir.
*Rutin kullandığımız kardiyak arrest algoritma şemalarında 3. şok sonrası Amiodaron konulmuştur (AHA 2010) ama 2. şok sonrası da kullanılabilir diyen kaynaklar var. (Dynamed 2015).
Ventriküler Fibrilasyon ve Nabızsız Ventriküler Taşikardi (VF/VT) ritimlerinde kalp debisi sonlanır ve 4 dakikadan sonra serebral hasar başlar. Hasarı önlemek için elimizdeki süre çok kısıtlı olduğundan erken defibrilasyon oldukça etkili ve hayat kurtarıcı bir yöntemdir.
Ani Kalp Durması geçiren kişiye, bir dakika içinde elektroşok uygulandığında kişinin yaşama dönme şansı %90 iken, 3 dakika içinde %70'lere düşmektedir. Elektroşok uygulanmadan geçen her dakika kişinin yaşama şansını %10 azaltır ve 10 dakika sonunda yaşama şansı %1'in altına iner.
Ritim VF, nabızsız VT ise, monofazik OED ile 360 joule, bifazik OED ile 120-200 joule bir kez defibrilasyon uygulanır.Ardışık 3 kez şok uygulaması 2005 klavuz bilgilerinde tavsiye edilmez. İlk doz şoktan sonra KPR yapmak, tekrarlayan şokların yararından daha fazladır.
Asistoli (Flat Line): Kalbin tamamen durduğu bir durumdur. Elektriksel aktivite neredeyse yoktur. Bu nedenle defibrilasyon ile tedavi edilemez. Pulseless Electrical Activity (PEA): Elektriksel aktivite saptanmasına rağmen, kalp etkili bir şekilde kan pompalamaz.
Atriyal Prematür (erken) Atımlar (APA, APS, APC, SVE): Bunlar kulakçıklarda zamanından önce oluşan ekstra atımlardır. Çoğunlukla zararsızlardır ve tedavi gerektirmezler. Ancak sık olursa atriyal fibrilasyon denen önemli bir ritim bozukluğunun habercisi olabilir.
Nabızlı ventriküler taşikardi tedavisinde hastanın senkop, şok, hipotansiyon gibi unstabilite bulguları mevcutsa kardiyoversiyon ilk seçenektir. Üç girişime rağmen tedaviye yanıt alınamazsa Amiodoron 300 mg 10-20 dk içinde gidecek şekilde intravenöz infüzyon yoluyla verilir.
(1mg 10 cc ye, 0.5mg 5 cc ye tamamlanır.
Tek kurtarıcının kurtarıcı soluk vermeden önce göğüs basısı ile başlaması için önerilen sıralama (A-B-C yerine C-A-B) değiştirildi. Tek kurtarıcı, ilk basıdaki gecikmeyi azaltmak için 2 soluk yerine 30 bası ile CPR'ye başlamalıdır.
Bifazik enerji ile yapılan kardiyoversiyon, eşit enerji düzeyindeki monofazik kardiyoversiyondan daha etkilidir. 200 J bifazik şok, 360 J monofazik şok kadar etkilidir. Atriyal fibrilasyonda en az 100 J -200 J ile kardiyoversiyona başlanması önerilir. Atriyal flutterda 50 J - 100 J ile başlanması önerilir.
Hasta kendiliğinden nefes alıp verene veya sağlık ekipleri gelene kadar 2 nefes ve 30 kalp mesajı şeklinde CPR uygulamaya devam edilir. 2 nefes ve 30 kalp mesajı turuna “1 siklus” adı verilir. Her 5 siklus tamamlandığında hastadaki yaşamsal bulgular kontrol edilmelidir.
Kardiyoversiyon, kalbin normal ritmini anormal bir ritimden geri getirme işlemidir. Ayrıca kardiyoversiyon için doğru akım veya DC akım uygulaması olarak da adlandırılır. Kardiyoversiyon, defibrilasyona benzer, ancak çok daha düşük elektrik seviyeleri kullanır.
VF, düzensiz elektriksel aktivitenin neden olduğu bir geniş kompleks taşikardidir ve EKG'de ayrı QRS kompleksleri ile genellikle 300'den büyük bir ventriküler hız ile karakterize edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri