Asitlerin genel özellikleri Genelde; Tatları ekşidir. Mavi turnusol kâğıdını kırmızıya çevirirler. Bazlarla tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluştururlar. (nötralleşme tepkimesi)
Asitlerin tadı ekşidir. Asitler aşındırıcı özelliğe sahiptir. Asitler bazlarla tepkimeye girdiğinde sonuçta tuz bileşiği ve su oluşur. Bazlar kayganlık hissi verir.
Gıda maddeleri birer karışımdır. Eğer gıda maddesi aşırı miktarda baz bulunduruyorsa tadı acı; asit bulunduruyorsa tadı ekşi olur. Yani gıda maddelerinin acı veya ekşi olmasının sebebi asitler ve bazlardır.
En ilkel tanıma göre, asitler, tatları ekşi, metallere etki eden, tahriş edici özelliğe sahip olan ve mavi turnusol kağıdını kırmızı renge çeviren maddeler; bazlar ise tatları acı, tahriş edici özelliğe sahip olan, metallerle etkileşmeyen, kırmızı renkli turnusol kağıdını mavi renge çeviren maddelerdir.
Bazlar ele kayganlık hissi verir. Kuvvetli bazlar yakıcı ve tahriş edici özelliktedir. Bazlar acı tattadır.
İlgili 33 soru bulundu
Öyle ki, asitlerin yapısında H+, bazların yapısında OH- bulunması gerektiği (Carr, 1984; Pabuçcu ve Geban, 2015; Smith ve Metz, 1996; Zoller, 1990), asidik maddelerin tadının acı, bazik maddelerin tadının ise ekşi olduğu ifade edilmiştir (Demirci ve Özmen, 2012).
Örneğin asitler, ekşimsi tatta(limon gibi), sulu çözeltileri elektriği ileten, mavi turnusolu kırmızıya boyayan, aktif metallerle (Zn, Sn gibi), hidrojen gazı açığa çıkaran bileşiklerdir. Bazlar ise acımsı tatta, doku- nunca kayganlık duyusu veren (sabun gibi), asitleri nötrleştiren bileşiklerdir.
Floroantimonik asit (HSbF6) hidrojen florür ve antimon pentaflorürün farklı oranlardaki karışımıdır. Bu karışımlardan 1:1 kombinasyonu, bilinen en güçlü süperasit formunu oluşturur.
Yüksek seviyeli asidik besinler: Mantar, pirinç, kuru meyve, maya, sirke, hardal, marmelat, reçel, bal, kakao, yapay tatlandırıcılar, tatlandırılmış meyve suyu, çay, kahve, peynir, süt, kabuklu deniz ürünleri, çiftlik balığı, yumurta, tavuk, et.
Tuzlar asidik, nötr veya bazik olabilir. Amonyum klorür (NH4Cl) gibi güçlü asit ve zayıf baz oluşturan tuzlar asidik tuzlardır. Sodyum bikarbonat (NaHCO3) gibi zayıf asit ve güçlü baz oluşturan tuzlar ise bazik tuzlardır.
Asit (karında sıvı birikmesi) sözcüğü latince içi su dolu kese anlamına gelir ve tıpta karın boşluğunda sıvı birikmesine verilen addır.
Sütün ne sütü olduğuna bağlı olarak, ph değeri değişse de sütlerin ortalama ph derecesi 6,5 civarındadır. Bu veri de sütün asidik özellikler taşıyan bir madde olduğunu bizlere göstermektedir.
Fosforik asit, kimyasal formülü H3PO4 olan bir mineral asididir. İlaç endüstrisi, yağ sanayi, sinek ilacı üretimi ve çeşitli temizleme amaçlarıyla kullanılır. Gıda sektöründe ise kola ve kabartma tozları içerisinde kullanılan bu asit DNA ve RNA'nın yapısına da katılır.
Yüksek miktarda sitrik asit içerdikleri için, limonların asidik pH'ları vardır. FDA'ya göre, limon suyunun pH değeri 2 ile 3 arasında değişiyor. Bu, limon suyunu 10.000-100.000 kez sudan daha asidik yapar.
*Sulu çözeltilerinin ekşimsi bir tadı olan ve turnusol kağıdını kırmızıya dönüştüren maddelere asit denir. *Sulu çözeltilerinin acımsı bir tadı olan ve turnusol kağıdını maviye dönüştüren maddelere baz denir.
Maddenin içindeki asit nitelikli hidrojen iyonlarının yoğunluğuna göre ölçüm yapılır. pH cetveli 0-14 arasıdır. 0 aşırı asit, 14 de aşırı alkali demektir. 7 pH derecesi ise ne asit ne alkali yani maddenin nötr olduğunu gösterir.
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür. Bir maddede hidrojen derişimi hidr oksit derişiminden fazla ise o madde asittir.
7 ile 14 aralığında bir pH değerinde yer alan maddeleri ise baz olarak kabul edilmektedir. Kahvenin mevcut pH değeri ise 5'tir. Bu sebepten dolayı kahve asidik bir nitelik taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında kahve asittir.
Çikolatanın bilinen PH değeri 7 değerinin üzerinde bulunmaktadır. Bu kapsamda çikolata bazik olarak değerlendirilmekte olan ürünler arasında bulunmaktadır. PH değeri 7 ile 14 arasında olan ürünler baz olarak değerlendirilmektedir.
Asitlerin suda çözünmesi “ekzotermik” yani ısı veren bir olaydır. Derişik asit üzerine az miktarda su eklendiğinde reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı eklenen az miktardaki suyu buharlaştırır.
Hidroflorik asit (HF), hidrojen florür bileşiğinin sudaki çözeltisine verilen isimdir. Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan dolayı, cam şişelerde saklanamazlar.
Saf haldeki sülfürik asit renksiz, yağ akışkanlığında ve yüksek yoğunlukta bir asittir. Su ile karıştırıldığında kendi kendine ısınır. Isınırken kararan gümüşün ağartılmasında ve gümüşün rengini almasında kullanılır. Halk arasında zaç ayağı olarak bilinir.
Özellikle büyük ölçekli hidrojen klorür üretimlerinde, hemen hemen her zaman, madde başka maddelerle karıştırılarak elde edilir. piyasa adı tuz ruhu ve diğer adı ise Klorhidrik asittir.
Asetik asit veya etanoik asit CH3COOH formüllü bir organik asittir, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir. Bu yüzden halk arasında sirke ruhu veya sirke asidi şeklinde de adlandırılır.
Kimyasal ismi Sodyum Hipoklorit, molekül formülü ise NaClO'dir. PH değeri ise 12.5 olarak ifade edilir. PH ölçeğine göre 7-14 arasında her şey baz olarak ifade edilir. Çamaşır suyunu bu açıdan inceleyecek olursak son derece kuvvetli ve tehlikeli bir baz olduğunu söylemek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri